用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 好貴,每年4萬!宏信書院入學後竟然要買學校債券? ...
go

好貴,每年4萬!宏信書院入學後竟然要買學校債券? [複製鏈接]

收到親近校長的人仕消息,
學生要買學校債券,
同埋課外活動收費都相當驚人,
例如:小提琴班大約要收$3xxx,仲要家長一齊親子學喎,

請問有無家長有可靠嘅消息呀?

係咪真係咁貴架?

普通家庭點應付得到呢~~~~~

0    0    0    0

應該直資唔會要買學校債券的,有政府監管嗎?

我剛剛打過去問, admin個小姐話唔洗買喎, 你聽邊個講架, 正常唔會格, 課外活動?咁快有得選擇..我都要問吓先

回覆 1# idak 的文章

我亦剛剛打去宏信問話不用買債券, 有政府資助和監管.

原帖由 idak 於 10-7-14 10:13 發表
我剛剛打過去問, admin個小姐話唔洗買喎, 你聽邊個講架, 正常唔會格, 課外活動?咁快有得選擇..我都要問吓先

唉.....我係聽學校最高層的親戚講架咋......
佢當初都想仔仔讀宏信架,但係佢話學校會要學生買債券,同埋要打做學校成一間私校咁呀.....要做最TOP的!都係放棄左嘞~~

我聽到都好擔心,自己咩都唔知,咪打左個電話去書記姐姐到問清楚囉,佢都好直接清楚話比我知除3萬幾學費同書簿雜費外,要收費嘅就係學校旅行呀,出去玩呀,咁D車費就要自己比囉......我心諗....咁都好正常呀!間間小學都係咁架啦.....

咁我再問佢課外活動呢?
佢話係要自費的,例如樂器咁,除左課程費用外,樂器係要自己買的....都好正常呀!!!!!但係學費就仲未知收幾多~~

無咩特別啫!係咪?

點都係直資學校,點都要清楚向教育局交代架,睇曬佢網頁同教育局資料都無提過要買!

回覆 1# honeyBmama 的文章

老實說宏信是一間半津貼的私校 , 一間沒有往績的新校, 因為標榜讀IB課程, 才會是$3500學費, 如果不是, 他和李宗徳沒有分別, 要做最TOP的私校, 相信需要時間, 我亦希望他成功, 能在最TOP的學校讀書是光榮. 其實我選擇這校是: 他是一間真正有外籍老師的英文小學, 小朋友在英文環境下成長, 英文聽和講一定OK, 學校IB課程辨得好, 對小朋友思維真的有幫助, 到外國升學或留港讀大學是好的. 新學期我會觀察學校辨成點, 但如果要買債券, 我會考慮"BYE" , 因"不值".

原帖由 inor 於 10-7-14 15:00 發表
我個小朋友都入左九月宏信year1,
又無你所講的問題出現,
你係咪收錯風呀,
你小朋友都報左宏信嗎?

係呀,我小朋友都係報左宏信呀!
我都希望係收錯風!!!!!!!
因為我真係好中意宏信架~~~

原帖由 SMKEN 於 10-7-14 14:58 發表
老實說宏信是一間半津貼的私校 , 一間沒有往績的新校, 因為標榜讀IB課程, 才會是$3500學費, 如果不是, 他和李宗徳沒有分別, 要做最TOP的私校, 相信需要時間, 我亦希望他成功, 能在最TOP的學校讀書是光榮. 其實我選擇 ...

吓...我真係唔想咁SAY BYEBYE呀~~~
希望佢D係過期料啦

原帖由 honeyBmama 於 10-7-14 00:10 發表
學生要買學校債券,
普通家庭點應付得到呢~~ ...

其實真係無可能啦, 如果係親近校長既人士應該好清楚宏信係直資學校唔係私校, 點會要學生買債券呢!!!

學校係新校, 好多野都未setup好, 好多野都未知 (就連9月可唔可以係新校舍上課都未知).....咁快就知道小提琴大約要$3xxx?????????

你位朋友係唔係唔係講宏信, 而係第二間學校呀??????

原帖由 honeyBmama 於 10-7-14 00:10 發表
學生要買學校債券,

請問有無家長有可靠嘅消息呀?

係咪真係咁貴架?

普通家庭點應付得到呢~~ ...

本人覺得完全是無中生有(純係個人感覺)...

原帖由 inor 於 10-7-14 21:40 發表
係呢,,,純粹想八掛一下,
點解你識咁多學校高層既近親同人仕既?

原本我都唔知的,係另外一位一齊報左宏信的媽咪告訴我知的,來源都係佢話我知,所以我都唔係第一手資料,在半知半解下咪發問問下大家囉.......

原帖由 violin-cello 於 10-7-14 22:10 發表

其實真係無可能啦, 如果係親近校長既人士應該好清楚宏信係直資學校唔係私校, 點會要學生買債券呢!!!

學校係新校, 好多野都未setup好, 好多野都未知 (就連9月可唔可以係新校舍上課都未知).....咁快就知道小提琴大 ...

violin-cello 妳好呀,其實妳所提出的問題我都有問返佢呀!!!
我位朋友仔都好疑惑,答唔到我.....

我話過呢件事完全唔啱邏輯,時間唔吻合~~~
我會再打去教育局問清楚!!
可唔可以開學後先公報收取有關費用~~~

原帖由 mansiu 於 10-7-15 00:27 發表

本人覺得完全是無中生有(純係個人感覺)...

mansiu 對不起,
如果呢條問題令妳有唔好嘅感覺產生,真係對不起!

我發問呢條問題,係因為我係要放棄左原先的小學學位去宏信的.......我係返唔到轉頭的,當然轉返去一D較易入讀的小學係可以.....但我唔想囉~~~希望妳會明白我.....

我真係唔係無中生有的~~~!!

我真係收到消息,而我就無辦法去問清楚,
我只好盡自己能力去睇下有無人知道咋.......

我諗住呢度唔知多都會知少少掛?所以咪發問囉.....

希望妳明白,多多見諒,如有任何不妥的地方,
請妳包容我這個很擔心同藤雞的媽咪~~~

原帖由 honeyBmama 於 10-7-15 13:44 發表

violin-cello 妳好呀,其實妳所提出的問題我都有問返佢呀!!!
我位朋友仔都好疑惑,答唔到我.....

我話過呢件事完全唔啱邏輯,時間唔吻合~~~
我會再打去教育局問清楚!!
可唔可以開學後先公報收取有關費用~~~ ...

HoneyBmama 你好, 我相信大家都明你既心情, 其實大家都好緊張學校既情況, 我都一樣.... 好似有些消息話學校乜野學生都收,有錢比學費就OK, 有些又話成績差, 操行C都收, 我都即刻向學校求證! 學校答覆收生都有一個標準, 唔想學校變成一間差既學校而且第一年一定要做得好! 我相信就算真係有收呢D學生都可能只係一兩個, 如果真係好多的話就變成間BAND 3學校, 我唔會比幾千銀去讀間BAND 3 學校我會轉校囉.......

希望我地大家都入到一間好學校啦

我很認同violin-cello (EECC所說,其實成績差都不太要緊....最緊要係操行,最唔想仔女學壞,

又要買債券, 學小提琴都話要$3000, 我覺得似講緊 "弦立書院"(全港最貴學費私校)多D.....

我早一日打左去教育局,佢今日朝早搵左元朗區學校教育主任覆我呀.......佢好好人

我由頭到尾將件事的來源話比佢知,佢答我:
直資學校係需要事前通教局申請,教局批准先可以收債券形式的收費,例如本金券等.....而且要開學前通知家長及需要在學校網頁刋登清楚.....
但係如果係私校同國際學校的話,就不受監管嘞!

咁我問完都放心好多嘞!因為真係要的話,都係一條頗大的支出啊!!!!

原帖由 gigayan 於 10-7-16 00:52 發表
又要買債券, 學小提琴都話要$3000, 我覺得似講緊 "弦立書院"(全港最貴學費私校)多D.....

呢間弘立書院,我都有聽聞過呀~~~
有錢人學校~~
弘立書院,差一個字咋,收費差好遠!!!睇到流曬汗

一年級至五年級 每年學費$120,000
雜費$7,600

2010/11學年建校計劃(入學前任選以下一樣幫幫手)

I.     一次性建校費:$200,000(無得攞返,純粹捐獻)

II.    年付建校費:入學首年繳付港幣45,000元正,其後在第二年及往後每年繳付港幣30,000元正(不獲發放任何利息,不可轉讓,亦不獲退還。)

III.   本金劵:面值為港幣$2,000,000元正 ,此本金劵將不獲利息亦不予退還,但在持有年限期屆滿後 (持有最少年限為一年) 或提名學生退學三個月後,以較長時間者為準,可將此本金劵轉讓給第三者。(好似新鴻基賣左層樓比你,但係唔會幫妳回收,妳要賣比街外人先可以攞返錢!)
‹ 上一主題|下一主題