用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園同York 幼稚園二選一, 好難選...點算好!!!! ...
go

劍鳴幼稚園同York 幼稚園二選一, 好難選...點算好!!!! [複製鏈接]

劍鳴幼稚園同York 幼稚園二選一, 好難選...點算好!!!!
   0    0    0    0

I prefer KeenMind as York is green (no academic history in PN).

If for me, no need to think ... go for Keen Mind for sure !

我自己去左york, 始終大路0的,
KM 呢間學校怪怪地咁 ....

原帖由 kennypangmail 於 10-8-25 22:14 發表
我自己去左york, 始終大路0的,
KM 呢間學校怪怪地咁 ....

唔好意思, 想請教下km點樣怪怪地?

Of course KM la...

原帖由 juli_ericsiu 於 10-6-28 20:15 發表
劍鳴幼稚園同York 幼稚園二選一, 好難選...點算好!!!!

我會揀york

i will choose Keen Mind

km面試嘅安排係我in過咁多間pn最差, in完一肚火,印象分都扣曬,真係唔好攪我..

原帖由 TVb08 於 10-8-26 12:04 發表
km面試嘅安排係我in過咁多間pn最差, in完一肚火,印象分都扣曬,真係唔好攪我..

請問佢地會點in架? 點解會攪到你一肚火ge?  可否分享下?

原帖由 TVb08 於 10-8-26 12:04 發表

我都聽過話km interview安排唔好, 同埋唔係好注重衞生

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 nail.thumb 於 10-8-26 15:55 發表

而KM歷史悠久,卻始終唔識它有咩特別亮點...
個人觀點...

KM 歷史一d都唔悠久喎
但係相對york嘅N班.. 咁就真係久d囉~

個人鍾意KM樣樣平均地深~
睇嘅家長想平均d, 定係注重某d方面啦!
恐龍家

原帖由 Tigerpooh 於 10-8-26 15:28 發表

請問佢地會點in架? 點解會攪到你一肚火ge?  可否分享下?

我當日係室外烈日當空同個仔企左2個鐘等in, 入到去個課室4分鐘唔夠就出番黎, 其間冇任何人問過任何問題, 只係玩左一陣遊戲就趕你去聽story, 跟住唱少少歌跳少少舞就完, 個小朋友warm up 都黎唔徹真話走得,我唔知佢地點衡量個小朋友, 我有d朋友下午in, 落住雨都係室外等.
佢地室外空間又唔大仲要擺檔賣書, 真係不知所謂嘅安排

其實點簡邊間學校好睇父母o既心態,如果你話York辦學一定耐過KM,但如果只係講PN班就York今年係第一年。

個人認為要睇你要咩o既教育方法同課程係點,我自己上年就簡咗KM,覺得佢個課程各方面都比較平均,而且老師有愛心。

至於話個interview安排得唔好,我估之前有好多人都o係度講過,仲有如果有做過research都應該知道KM用D咩方法去評估小朋友interview o既表現,唔係真係單單跳舞同聽故事o甘表面嚟睇。

我會prefer york....我阿b 有km 同 LH offer 最後都要LH...要留意讀km pn未必可以上 k1...至於老師愛心...見人見志啦....

原帖由 Smallpigbb 於 10-8-26 22:37 發表
其實點簡邊間學校好睇父母o既心態,如果你話York辦學一定耐過KM,但如果只係講PN班就York今年係第一年。

個人認為要睇你要咩o既教育方法同課程係點,我自己上年就簡咗KM,覺得佢個課程各方面都比較平均,而且老師有愛心。

至 ...

唔好意思,想請問係邊度可以揾到km評估嘅資料?
坦白講,我問過唔少學校佢地收生準則係乜野,無一個老師/校長可以比到一個巨體嘅答案喎...

agree with TVB08.
囝囝上年都有份IN.我同爹地IN完一肚火 !
如果間學校要我地等咁耐,跟住IN個幾分鐘,最後如果好似個位家長咁講:收生準則唔係睇得咁表面...
咁間學校係咪玩緊我地啊?!

原帖由 TVb08 於 10-8-26 23:12 發表

唔好意思,想請問係邊度可以揾到km評估嘅資料?
坦白講,我問過唔少學校佢地收生準則係乜野,無一個老師/校長可以比到一個巨體嘅答案喎...

醒目開學勳章 貢獻勳章

以下純為個人觀察

上年同個仔in KM, in完頭都痛, 等咗大半個鐘, 入去就幾分鐘, 仲要場面混亂..

過程中, 一個老師睇實一個小朋友~ 有小朋友老師一話埋位聽故事就離開玩具枱 (有人叫極都唔郁~)
有家長竟然大大聲"提水"叫小朋友做呢樣嗰樣 (佢個小朋友唔識英文) 有人俾小朋友自由發揮, 有人(我) 同小朋友咬耳仔, 鼓勵佢跟住做
到過橋, 一半小朋友做唔到, 有人唔敢行埋去, 有人喊, 有人輕輕鬆鬆仲識第埋玩具俾老師

試過同d pg導師傾過, 佢話呢d形式面試其實會睇埋家長同小朋友嘅interaction, 小朋友做唔到要求唔緊要, 反而係家長點做, 小朋友跟住又有乜反應

响觀察中, 搵學校想搵嘅仔~ 我唔清楚到底想搵咩特質嘅小朋友, 但係如果1st round收嘅, 我相信家長嘅表現一定唔錯!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-8-27 11:41 發表
以下純為個人觀察

上年同個仔in KM, in完頭都痛, 等咗大半個鐘, 入去就幾分鐘, 仲要場面混亂..

過程中, 一個老師睇實一個小朋友~ 有小朋友老師一話埋位聽故事就離開玩具枱 (有人叫極都唔郁~)
有家長竟然大大聲"提 ...

唔該曬你解答咗,你個小曳人係咪都係1st round搞掂o家?如果你o甘講我咪話讚o下我個c6,因為當年係佢入去陪in o家。
‹ 上一主題|下一主題