用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿仔今日考listening,點知......
go

阿仔今日考listening,點知...... [複製鏈接]

....考到最後個task,部收音機唔知做咩停左,佢即刻舉手,要求去特別室考,但又要佢收晒自己D野,然後再飛奔上樓上嘅特別室,到坐定聽,已經三魂唔見七魄  .... 唉 ... 我都"鄧"佢慘!  最慘係佢話考完出呢再試部機,又冇事,其實之前都試聽過部機好多次都冇事,真係.... 呢D係咪叫"整定"?
   0    0    0    0

聽聞考評局係容許帶多過一部收音機進入試場,有些同學更加兩隻耳仔聆聽各一部機的,是嗎 ?

係呀!呀女學校都呀佢帶兩部收音機...左右耳各聽一部..........

原帖由 2bzmummy 於 10-5-8 18:57 發表
聽聞考評局係容許帶多過一部收音機進入試場,有些同學更加兩隻耳仔聆聽各一部機的,是嗎 ?
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 2bzmummy 於 10-5-8 18:57 發表

2bz

我仔話係呀,可以帶2部架,有d人考math 帶2部計數機tim 呀,

樓主

咁亞仔是否好唔開心呀? 唯有多d安慰佢啦.

咁佢有冇唔開心呀!!呀女話佢有d生字寫唔出........心情好down

原帖由 prisc88 於 10-5-8 17:56 發表
....考到最後個task,部收音機唔知做咩停左,佢即刻舉手,要求去特別室考,但又要佢收晒自己D野,然後再飛奔上樓上嘅特別室,到坐定聽,已經三魂唔見七魄  .... 唉 ... 我都"鄧"佢慘!  最慘係佢話考完出呢再試部機,又冇事,其實之前都 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

阿仔話俾我聽時,語氣聽得出係有d upset,但佢心理質素之好,我真係要服佐佢。佢後來話就當係一個經驗,而且前幾個tasks都算做得唔錯,今次就當吸取教訓喎 .... 但我就真真鄧佢心up,因佢一直嘅listening都唔錯,考mock時仲全級第一,所以佢對呢份卷好有信心攞5*,但而家我就唔敢諗喇!

2bzmummy,
係呀, 我仔考試真係開住2倍機一齊聽.

原帖由 樂樂 於 10-5-8 22:34 發表

2bz

我仔話係呀,可以帶2部架,有d人考math 帶2部計數機tim 呀,

樓主

咁亞仔是否好唔開心呀? 唯有多d安慰佢啦.

樂樂,
我仔就係其中一個人.
仲有我仔係四眼仔, 我有要求阿仔帶多副眼鏡做後備 tim.

原帖由 prisc88 於 10-5-9 21:38 發表
阿仔話俾我聽時,語氣聽得出係有d upset,但佢心理質素之好,我真係要服佐佢。佢後來話就當係一個經驗,而且前幾個tasks都算做得唔錯,今次就當吸取教訓喎 .... 但我就真真鄧佢心up,因佢一直嘅listening都唔錯,考mock時仲全級第 ...

咁其實佢有無帶多一部 radio 呢 ?工欲善其事 ......

阿仔話俾我聽時,語氣聽得出係有d upset,但佢心理質素之好,我真係要服佐佢。佢後來話就當係一個經驗,而且前幾個tasks都算做得唔錯,今次就當吸取教訓喎 .... 但我就真真鄧佢心up,因佢一直嘅listening都唔錯,考mock時仲全級第 ...

prisc88,
聽到都"鄧"妳心痛......
好彩妳仔仔eq高, 希望 listening份卷對他拿5*冇大影響.

原帖由 RoEcMa 於 10-5-9 22:03 發表

樂樂,
我仔就係其中一個人.
仲有我仔係四眼仔, 我有要求阿仔帶多副眼鏡做後備 tim.

roecma

你地好穩陣呀, 平時亞仔都有後備眼鏡架?

亞仔有去補chem 貼題班, chem 果位天王教佢地將d 公式 save 係計數機度, 咁你仔有2部可以save 多d 囉,

原帖由 樂樂 於 10-5-9 23:00 發表

roecma

你地好穩陣呀, 平時亞仔都有後備眼鏡架?

亞仔有去補chem 貼題班, chem 果位天王教佢地將d 公式 save 係計數機度, 咁你仔有2部可以save 多d 囉, ...

樂樂,
係呀......我唔想有咩閃失.......始終今年係末代會考.
部計數機係係中一和中四時買, 聽阿仔講部新買既機好似有晒公式喎.

原帖由 motherlau 於 10-5-8 22:35 發表

咁佢有冇唔開心呀!!呀女話佢有d生字寫唔出........心情好down

Motherlau,
唔好
大小姐心情如何呀?
唔好影響考下既心情.

原帖由 prisc88 於 10-5-8 17:56 發表
....考到最後個task,部收音機唔知做咩停左,佢即刻舉手,要求去特別室考,但又要佢收晒自己D野,然後再飛奔上樓上嘅特別室,到坐定聽,已經三魂唔見七魄  .... 唉 ... 我都"鄧"佢慘!  最慘係佢話考完出呢再試部機,又冇事,其實之前都 ...

我阿大都要到特別室,佢話特別室都有一兩句收唔清。

真係唔明,試場唔係要預早測好嘅咩?

原帖由 judy 於 10-5-10 10:16 發表

我阿大都要到特別室,佢話特別室都有一兩句收唔清。

真係唔明,試場唔係要預早測好嘅咩?

我諗就算一早預測好,收聽時難免都會受到幹擾,

我仔就係咁,佢自己帶機,好在幹擾時間好短,

你個仔好勁呀,IQ高,EQ 又高,

可唔可以講下佢EQ 咁好係點訓練出來架?

原帖由 樂樂 於 10-5-10 12:24 發表

你個仔好勁呀,IQ高,EQ 又高,

可唔可以講下佢EQ 咁好係點訓練出來架?

嘩! 你實在太過奬喇!  我覺得呢個只係佢嘅性格,佢係果種隨遇而安嘅人,所以事情發生左,就由它吧!

開始時,我重覺得奇怪為什麼大仔考試要帶2部收音機,2部計數機,點解要$$買多部spare??原來真是有很多想像不到的意外.好彩你小朋友eq高,希望沒做成多大影響.

我就一直很擔心仔仔科中文,千算萬算,估不到除了文言文之外,以前考試有幾篇短文章你答題,一篇出意外,還有其他補救,今次一篇長文言文,若果eq不高,看到開頭已不大明白,又如何再理解之後的問題.唉!如果肥左中文都不知道怎麼辦?

還好只剩2科口試,希望大家好運,子女順利升讀中六.

‹ 上一主題|下一主題