用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 誰說沙田區的bank1學校最多?!
go

誰說沙田區的bank1學校最多?! [複製鏈接]

我的小朋友在學校年級的排名不算太差,因為小五呈分試時生病考壞,只得30名,結果把總名次拉底,大約在15名之內.老師說他是bank 1生,今日填了個模擬大抽獎表給老師.之后老師打來講,bank1頭的競爭好大,曾xx,呂xx,林xx,公xx,都最好不要填,培x,崇x,循x,蘇x最好只選一間,但是也是很多人爭,機率也不大,第二自願最好保守一點選band2的學校.......那麼我的小朋友還算是bank1生嗎?
好無奈,點解唔係靠小朋友自己的實力去考學校,而是將他們的前途當六合彩咁攞去攪.如果因為老師同家長的保守/或者太激進,而令小朋友得不到最適合的教育,那麼是誰之過?
哎~~~~就來要遞表了,雖然無奈但也要去面對.
願:所有正在為小朋友前途擔憂的父母,一起加油吧.
希望個天會明白我們的努力及付出.
   0    0    0    0

原帖由 curryson 於 10-4-27 00:37 發表
我的小朋友在學校年級的排名不算太差,因為小五呈分試時生病考壞,只得30名,結果把總名次拉底,大約在15名之內.老師說他是bank 1生,今日填了個模擬大抽獎表給老師.之后老師打來講,bank1頭的競爭好大,曾xx,呂xx,林xx,公x ...

其實考幾多名同屬唔屬於Band1係冇乜直接關系;如果個小朋友肯定係Band1,入梗英中,咁間學校冇理由會叫個小朋友咁保守嘅。多D學生入到英中,間學校講出黎都光彩D吖,係咪?
有D小學最多每年都係2X個小朋友入到沙田英中,但有D就每年都起碼7-80個入到;有D學生就算大抽獎衰左,叩門入英中亦會比其它學生機會大D,因為e啲小學有名聲,D學生質素有保證,差極都有個譜。
我知道有D區內中下游小學希望做到D學生"入到頭3志願"個比率高D,所以每每叫D家長報得好保守,咁做有好處亦有壞處。
按道理你考

最多唔係代表人人有英中讀, 只係"比較", 同南區比較下就知幾幸福...
我仔當年band1頭, 都唔夠膽博 (同埋南區冇乜 top 英中), 搵直資算了.

原帖由 LittleKidult 於 10-4-27 11:08 發表
最多唔係代表人人有英中讀, 只係"比較", 同南區比較下就知幾幸福...
我仔當年band1頭, 都唔夠膽博 (同埋南區冇乜 top 英中), 搵直資算了.

你講得真係好啱,南區真係好少Band1,結果令到好多人去他區,或去Band2讀。我就係有個朋友因為咁去左黃竹坑村讀啲Band2中,白白浪費左個小朋友,同埋佢哋成家人咁多年嘅努力,唉!

其實樓主方唔方便開間小學名?
如果間小學OK嘅,考15名應該係Band1中/頭。
如果係Band1,冇理由唔讀Band1格?
如果你格硬報頭3位係Band1,學校會唔會唔比?你同佢哋講,如果大抽獎衰左,我自已會負責,得唔得?
個仔係你嘅,佢將來嘅前途亦係由你哋控制。市儈啲講,攞完張畢業證書同食完謝師宴,間小學都同個小朋友冇乜關系啦,佢憑乜唔比你報?
之後唯一要學校幫手嘅係當叩門時,要學校寫推薦信之嘛。(其實封信冇乜用)
但係如果你明明Band1,因為學校愛面子策略太保守而最後入唔到,犧牲左個小朋友個機會,咁之後6年到個小朋友懂事時你點面對佢?

醒目開學勳章 王國長老

band1頭--曾肇添,呂明才,林裘謀,公xx,(係咪沙官)都最好不要填,
培英,崇真,循道,蘇浙,最好只選一間,

--------------------------

還有林漢光,郭得勝,鄭榮之,聖心.,

自行有體藝,
女生還有聖羅撤

比起他區,沙田算幾多選擇.

我都係煩緊點幫阿仔填乙部大抽奬, 噚日返學校見班主任, 佢話如果明知阿仔係BAND 1頭, 第1志願可以進取d, 第二, 三志願就要選d較為冇咁受歡迎o既BAND 1中學, 最重要係頭5個志願, 佢話如果小朋友隨機number唔好派唔到, 就去叩門試下, 個遊戲規則係咁玩, 如果唔想咁玩就應該一早去揾直資, 我都覺得佢講得好有道理.

原帖由 ZZdaphne 於 10-4-27 12:10 發表
band1頭--曾xx,呂xx,林xx,公xx,(係咪沙官)都最好不要填,
培x,崇x,循x,蘇x最好只選一間,

---------------------------

還有林漢光,郭得勝,鄭榮之,聖心.,

自行有體藝,
女生還有聖羅撤

比起他區,沙田算幾多選擇. ...

原帖由 curryson 於 10-4-27 00:37 發表
我的小朋友在學校年級的排名不算太差,因為小五呈分試時生病考壞,只得30名,結果把總名次拉底,大約在15名之內.老師說他是bank 1生,今日填了個模擬大抽獎表給老師.之后老師打來講,bank1頭的競爭好大,曾xx,呂xx,林xx,公x ...

真係要睇吓係邊間小學,似乎老師對派位好無信心。小兒排64,都可以算係band 1 尾生,但處於灰色地帶,他老師說可以頭兩間選Band 1中學,第三開始選band 2中學,不過我已註冊直資,因為無信心佢真係band 1生,始終都係講運氣,我一直都無抽獎運的,我好黑的,好嘢抽獎一定無我份,唔好個D實有我份。

成績表名次,與呈分試總分名次,是有一定分別。阿女有位同學仔好好運氣,每次呈分試都考到高分,但不用呈分的期考卻考得不理想,拉勻之後,成績表上的名次是七十幾,但呈分成績卻是全級四十左右,屬band1。學校應該計算了每位學生三次呈分試總名次,再個別給予選校建議。

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個仔, 讀沙田區一間無聯繫/直屬中學既小學(靈X)
BAND ONE生, 都有D課外活動咁, 一般5級琴5級樂理咁啦, 佢媽都好有期望, 填晒D勁野落去, 結果派第4, 聖????心
派中學好多影響因素架...........BAND ONE生都唔係"坐定粒六", 如果小學同中學無聯繫又打下折扣.......
原帖由 curryson 於 10-4-27 12:37 AM 發表

的確Band 1 生唔可以在大抽獎太進取, 因為以大抽獎規則, 係 Band 1 生嘅第一志願全部處理完畢, 才處理未能獲派位嘅 Band 生的第二志願, 一般學生家長最大錯誤係首三志類慎哂最 Hit 嘅Band 1中學, 如果你中簽編號比較後, 當第一志願不幸落空, 因為首三志願太受歡迎, 真係會在第一回合比共他Band 1生嘅第一志願掃哂, 到時自已第二及第三回合變咗讓賽, 如果第四志願都係Band 1 中嘅中學就死得, 最終比人調到 Band 1 尾之英中或中中, 太進取真係在同一回合會比其他學生搶埋自已之後嘅 choice.
‹ 上一主題|下一主題