用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 褔建中文班
go

褔建中文班 [複製鏈接]

如被編入中文班, 註冊還是等大抽獎?
   0    0    0    0

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 KCL2816 於 10-4-1 16:17 發表

請問你小朋友屬band 幾?
如band 1就抽左先,
如band 2就睇下近吾近屋企,
小朋友中吾中意,有冇其它offer!

不過福中都好注重中文班既成績, 唔會淨係做好英文班0架; 我0個日註冊見到個妹妹係讀中一英文班, 佢話中文班雖然全部用中文教學, 但係中文班要讀多科用英文教既science, 因為校長要佢0地接觸及學多0的英文, 唔好以為中文班就英文差, 我諗都未必; 呢間學校0的老師係好有耐性教細佬, 都係0個句, 如果唔係要阿女轉兩輪車先到既話, 我真係唔會放手, 咁難先考到英文班! 3 parts listening, 2 parts comprehension, 1 part writing, 足足考0左1小時30分, 阿女考完都話幾難; 其實我都驚阿女起初會讀得辛苦, 始終唔習慣咩野都用英文嘛!

如果等抽獎, 你有無心水呀? 小朋友係屬於band幾先? 話晒福中係起飛梗既學校, 入到去讀都幾好0架! 我問10個, 10個都話好! 不過都係要睇佢自己喜唔喜歡間學校, 我個女話ok先去註冊0架, 佢連培正大抽獎都可以話唔去, 都應該ok0既!

原帖由 KCL2816 於 10-4-1 16:17 發表

原帖由 lydiamother 於 10-4-1 23:03 發表
不過福中都好注重中文班既成績, 唔會淨係做好英文班0架; 我0個日註冊見到個妹妹係讀中一英文班, 佢話中文班雖然全部用中文教學, 但係中文班要讀多科用英文教既science, 因為校長要佢0地接觸及學多0的英文, 唔好以為 ...

她第一次報分是 band 1,第二次跌左落band 2頭, 第三次要等復活節徦後回校才知.
但回心一想, 褔中的中文班都好的, 會校成績也不比英文班差, 但又怕有標籤效應.
入了中一後, 英文科要有75分才可考慮轉英文班. 但校方還要考慮多方面才讓學生轉班.

原帖由 KCL2816 於 10-4-2 13:01 發表

她第一次報分是 band 1,第二次跌左落band 2頭, 第三次要等復活節徦後回校才知.
但回心一想, 褔中的中文班都好的, 會校成績也不比英文班差, 但又怕有標籤效應.
入了中一後, 英文科要有75分才可考慮轉英文班. 但校方 ...

其實第二次英文評估, 入英文班的機會率也許不大, 因為第一輪註冊後, 餘下的英文班人數會不多,反而中文班名額會剩餘較多. 這只是個人推測.

入英文班的標準, 校方也沒有訂明.

福中唔錯,口碑幾好,會考合格率都幾高,如果真係第二次程分趺左去Band 2,咁第三次程分又無信心升上band 1的話,真值得以考慮吓。

醒目開學勳章

hi,

其實福中中文班成績不比英文班差,我上次見家長係樓下d board見到d成績,又真係唔錯bor,只係諗点樣可幫自己仔女提升英文嘅standard,若你決定入來年中文班,我係09年新生家長會聽過校長講過,福中係投放資源會係中文班比英文班多,希望呢樣可以幫到你!

yuk hei mum

原帖由 KCL2816 於 10-4-2 13:01 發表

入了中一後, 英文科要有75分才可考慮轉英文班. 但校方 ...

想請教3次呈分試係計總平均分呢? 如果頭2次係band 1, 最後一次趺落band 2, 會點計呢?  

thanks.

原帖由 Ivy07 於 10-4-2 20:08 發表
福中唔錯,口碑幾好,會考合格率都幾高,如果真係第二次程分趺左去Band 2,咁第三次程分又無信心升上band 1的話,真值得以考慮吓。

第三次呈分試學校最遲幾時交上教育署呢?是否影響首輪自行派位呢?

原帖由 overview 於 10-4-5 10:31 發表
想請教3次呈分試係計總平均分呢? 如果頭2次係band 1, 最後一次趺落band 2, 會點計呢?  

thanks.

聽呀仔個老師講,大抽獎係由三次程分試平分計的,如果最後平均分係band 2 的成績,咁就會編為band 2 組別,如果你所選的都是band 1中學,咁就有可能全軍覆沒,仲會編左你去一間唔係你心儀的中學。老師同我講過,其實通常都唔會相差太遠,除非有一個考試考得勁差,但如果頭一次程分係band 1,咁盡量係第二、三次考好些,把成績推高些去到band 1中,咁就安全些。所以有人教過我,如果你係band 1尾,頭一兩間可以進取些 ,三、四就選些有信心的中學。

唔該晒.  即3次呈分都一樣咁重要, 死啦, 如果有一次失手都唔知點算

原帖由 Ivy07 於 10-4-5 14:56 發表

聽呀仔個老師講,大抽獎係由三次程分試平分計的,如果最後平均分係band 2 的成績,咁就會編為band 2 組別,如果你所選的都是band 1中學,咁就有可能全軍覆沒,仲會編左你去一間唔係你心儀的中學。老師同我講過,其實通常都唔會相 ...

‹ 上一主題|下一主題