用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一攪珠除左九龍塘重有無邊區好呀?
go

小一攪珠除左九龍塘重有無邊區好呀? [複製鏈接]

小一攪珠除左九龍塘重有無邊區好呀?
   0    0    0    0

據聞好學校的重點地方除咗九龍塘外, 仲有灣仔區.

有人話香港島個邊的好學校仲多過九龍塘, 不過好嘅男女校就無咩聽過!

大家是否都認同?

醒目開學勳章 王國長老

都唔係丫, 軒官, 基灣, 柴米, st james, 般小都好架
(不過好多好既都要俾錢eg 聖保羅男女, 赤柱st stephen's, 高主教.......)
原帖由 MAMAMEEE 於 10-2-16 02:31 PM 發表
有人話香港島個邊的好學校仲多過九龍塘, 不過好嘅男女校就無咩聽過!

大家是否都認同?

Yes, Net 12 (Wanchai) is quite good.

醒目開學勳章

但如果是一囝一囡,而且想入津貼的,就九龍城41校網就唔係咁好啦.雖然有Maryknoll, Holy Family, La Sa,但全部不是和尚寺(男校)就是尼姑庵(女校),

煩完大的,小的就唔夠分,要等運到大抽獎.

P.S.說笑的,最重要是逐個考慮,不要因一男一女棄生了大那個就少那個.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-2-16 14:31 發表
據聞好學校的重點地方除咗九龍塘外, 仲有灣仔區.

大家是否都認同?

原帖由 ziyi 於 10-2-22 12:47 發表
但如果是一囝一囡,而且想入津貼的,就九龍城41校網就唔係咁好啦.雖然有Maryknoll, Holy Family, La Sa,但全部不是和尚寺(男校)就是尼姑庵(女校),

煩完大的,小的就唔夠分,要等運到大抽獎.

P.S.說笑的,最重 ...

如果九龍塘聖家咁好彩抽到,而你又有德望,你哋會點揀呢?

醒目開學勳章

幫你唔到,無考慮申請Good hope,也沒有考慮Holy Family(都唔係呢個校網住)

原帖由 kcityma 於 10-2-22 13:06 發表

原帖由 kcityma 於 10-2-22 13:06 發表

兩間都唔係easy school, 我會睇番自己學費負擔能力, 同埋兩間學校的上課/校車時間同小朋友travel time等.

原帖由 amypekkle 於 10-2-23 09:29 發表

兩間都唔係easy school, 我會睇番自己學費負擔能力, 同埋兩間學校的上課/校車時間同小朋友travel time等.

如果唔計學費,交通呢?囡囡適合傳統教學,兩間比較下,邊間好d?唔該晒

醒目開學勳章

我知道的是兩間都是傳統教學的,那不比較學費/交通,怎樣比

原帖由 kcityma 於 10-2-23 11:18 發表

如果唔計學費,交通呢?囡囡適合傳統教學,兩間比較下,邊間好d?唔該晒

德望中學近兩年有教師"逃亡"潮,大批有經驗及知心的老師請辭(估計與管理層有不滿),報章也曾有報導。有朋友是德望舊生也感慨說以前她們的老師資歷真的很好,現在就不肯定了。如果入得小學,當然想一條龍上中學,所以也可對此作些了解。

原帖由 ziyi 於 10-2-24 10:25 發表
我知道的是兩間都是傳統教學的,那不比較學費/交通,怎樣比

兩間嘅學習水平,成績,學校口啤等等

原帖由 277177 於 10-2-24 10:10 發表
德望是英文小學嗎 ?

德望是英文小學

幫朋友問: 25分基灣; 同20分St. Stephen Girls. 你地點選?

‹ 上一主題|下一主題