用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優(資質令人擔憂)
go

資優(資質令人擔憂) [複製鏈接]

連續幾年都有不同的班主任話我的兒子可能是資優, 但懷疑他有少許自閉的特徵及情緒失控 (我的兒子現在讀k3), 請問有無人知道可以係邊到check 到那方面的問題呢?
   0    0    0    0

原帖由 pc7722 於 10-2-6 23:00 發表
連續幾年都有不同的班主任話我的兒子可能是資優, 但懷疑他有少許自閉的特徵及情緒失控 (我的兒子現在讀k3), 請問有無人知道可以係邊到check 到那方面的問題呢? ...

看教育心理學家,  pls check pm

醒目開學勳章

大仔13歲,最近阿仔的問題找學校社工,社工問我有否幫佢check資優?因懷疑佢係!邊度可check是否資優?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸、羊媽媽、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

醒目開學勳章

大仔又成日情緒失控,滿口歪理,真係比佢激到爆!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸、羊媽媽、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

原帖由 reego 於 10-3-4 21:15 發表
大仔13歲,最近阿仔的問題找學校社工,社工問我有否幫佢check資優?因懷疑佢係!邊度可check是否資優?
請社工幫手, 轉介囝囝去教育處心理學家做評估.

could you please also send me the info of the 教育心理學家?? Please help!!!

With many thanks!!! ^^

HK gov or those NGO also provide the services.

http://www.rehabguide.hk/evaluation_ss.php?id=1

原帖由 brianshe 於 10-3-12 15:11 發表
亞仔兩歲多時第一次跟我去舊同事團拜, 當時表演已經令舊同事們奇怪.
好動, 不怕陌生人........不停找人傾計.. 有個朋友 就同佢玩, 嚇下佢==走去佢前面扮惡, 跟手同佢講道理. 亞仔跟住"口朱", 跟住一路笑一路走去玩.  ...

放心!你仔一都唔似資優,可以慳錢唔使去做IQtest:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題