用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 各位媽咪可否比D意見?
go

各位媽咪可否比D意見? [複製鏈接]

Hi, my son was just applied k1 for 2010.

We just wonder how's the teachers' quality?  Are they kind-hearted? Do they emphasis on moral teaching?
Any good/ bad comment? What kind of primary school that the graduates would usually go to?

Thanks ahead!
   0    0    0    0

07 年小兒入讀tausf 時我滿有希望佢能夠三年後入讀tsl 架, 但失敗了..... 已經冇好似以前咁收多小小 tausf 的學生.

不過總括呢兩年幾, 我覺得小朋友的英語能力大大提高, 今年再請多兩位外籍先生教英文phonics, 亦有兩位老師教國語, 所以你今年入讀, 其實仲好過我地啊.

老師我只識六位, 因為係我仔的班主任, 全部都有愛心, 放心.  其他班的老師都識我個仔, 我估佢地平時都會有交流, 唔只同兩位班主任傾計.

祝你小朋友未來三年都讀得開心.

多謝你嘅寶貴意見。
我個B已經取錄咗讀下午班。如果想上上午班機會大唔大?我可以點做?上下午d先生係咪都一樣呢?

聽講呢間幼兒園d先生轉得都好快,究竟係唔係呢?

同宣道,創價及學之園比,你覺得呢間幼稚園有乜優點同缺點呢?

我仔都收左譚歐陽AM 及創價AM . 其實我都煩緊點選擇

請問譚歐陽師生比例是幾多 ? 創價就3:30

睇返之前D媽媽講譚歐陽學術上應該比創價深.

另外, 我同事個仔之前係讀譚歐陽, 入左男拔, 佢話以學術方面就OK. 不過話D細路好鬼曳. 佢都唔RECOMMEND. 又話陳守仁都收少左就知唔好...

譚歐陽原本係1ST CHOICE, 又近又平又英文教.. 佢甘講攪到我15/16..

有無媽咪可以講下

How come there are so many comments of "naughty" students?

Actually, I have the same feeling on my daughter after she attended K1.  However, teachers said she behaves very well in class.

HI Kerorobb,

Naughty students 問題都困擾住我, 請問你決定揀邊間呢?

原帖由 KEROROBB 於 09-12-7 12:55 PM 發表
我仔都收左譚歐陽AM 及創價AM . 其實我都煩緊點選擇

請問譚歐陽師生比例是幾多 ? 創價就3:30

睇返之前D媽媽講譚歐陽學術上應該比創價深.

另外, 我同事個仔之前係讀譚歐陽, 入左男拔, 佢話以學術方面就OK. 不過話 ...

原帖由 Prudencelamlam 於 10-1-15 16:45 發表
HI Kerorobb,

Naughty students 問題都困擾住我, 請問你決定揀邊間呢?

譚歐既小朋友係出名.... 活躍. 如果上小一入讀傳統學校會較難適應 !

中文程度唔係一般喎. k1 已經要寫詞語,k2 寫句子. 現在k3 已經閱讀一段小文章後要答問題.

taysf 係半傳統, 半活動的幼稚園, 若想小朋友好乖又坐定定, 就考根德園會適合d
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

k1 已經要寫詞語!嘩,請問您邊班嘅呢?我在譚歐陽6年了,真係無聽過。說會中文科,其實幾年前,由於遷就印度小朋友,真係好淺,後來經過家長門極力反映,近兩年已經深咗好多好多。另外,我又唔覺D小朋友特別曳,大家家長都叫做有所要求,每班無可避免都有一兩個有情緒問題較多扭計的,但整體尚算唔錯。

i'm K3 right now ~

應該係k1 上學期寫線條, 下學期寫沒有線的單字.

何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員
‹ 上一主題|下一主題