用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? ...
樓主: joie123
go

分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? [複製鏈接]

已派Exam paper, really unexpected and disappointed...

我女現小三, 考試從來唔溫書, 以前我都會發脾氣鬧下佢.
今次我好高 AQ/EQ. 完全冇鬧過. 佢唔溫, 由得佢. 我都覺得自己勁, 進步了好多

原帖由 tingchichi 於 09-11-12 15:27 發表
我女現小三, 考試從來唔溫書, 以前我都會發脾氣鬧下佢.
今次我好高 AQ/EQ. 完全冇鬧過. 佢唔溫, 由得佢. 我都覺得自己勁, 進步了好多

tingchichi,

咁啲成績點吖?我都想學下您.....

以我所見,唔需耍家長勞心嘅小朋友,一係就自動波考試好叻,一係就...........

剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女, 都係 p.3,  可能有壓力, 所以成績跌哂, 所以我就改變一下, 完全唔 "哦", 唔"鬧", 佢完全在 "輕鬆愉快" 情況下應戰, 我估唔到佢又考得幾好喎

原帖由 pollyang 於 09-11-12 19:26 發表
tingchichi,
咁啲成績點吖?我都想學下您.....

以我所見,唔需耍家長勞心嘅小朋友,一係就自動波考試好叻,一係就...........

原帖由 tingchichi 於 09-11-13 10:22 發表
剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女 ...

自動波=自己攪掂

你個女資質好,所以唔洗你操心!! 恭喜你!! 懶只因為識可以 唔冼溫.

我朋友個女讀小學年年考第一,朋友話佢只要求個女每日完成學校功課, 佢仲擔心個女會比自己太大壓力.......

原帖由 tingchichi 於 09-11-13 10:22 發表
剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女 ...

真係好羨慕......

原帖由 pollyang 於 09-11-13 11:27 發表

自動波=自己攪掂

你個女資質好,所以唔洗你操心!! 恭喜你!! 懶只因為識可以 唔冼溫.

我朋友個女讀小學年年考第一,朋友話佢只要求個女每日完成學校功課, 佢仲擔心個女會比自己太大壓力....... ...

所以考第一個 d,妳問佢點解,十個有九個都會答妳『好似做功課咁』,跟本考試對佢地太淺, 大約佔全級 3%人數。

我囡囡小一,考第一次試前,我們是出去玩.囡囡只是自己看一次就完.考試成績都ok.是90分以上.不用我粗心.
‹ 上一主題|下一主題