用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? ...
go

分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? [複製鏈接]

如題。
最大的考驗就是,你緊張,佢都唔緊張,好似係你在考試,踢一下先郁一郁,少啲EQ都唔得。次次都忍不住發脾氣鬧佢,事後我自己都好後悔,發覺咁樣發脾氣真係雙輸,搞到大家都好不開心。仲唔知對佢日後有沒有影響。

自己都知咁樣對一個剛上小學的小朋友唔係太好,但有時真是忍唔住,鬼叫依家的教育制度係咁催侷。我都明白讀書唔係求高分,只求佢跟上學校課程進度就好。有時都後悔自己幫佢找了一間無學習壓力的幼稚園,搞到佢讀得比同學吃力。做家長真係兩難。

好開心有個地方可以來舒緩下。各位家長,有沒有好辦法去控制你的EQ?分享一下。
   0    0    0    0

1. P.1-P.2 is still the honeymoon period.  Some kids won't "wake up" til P.3

2. Heaps of encouragement

3. Revise for 30 mins everyday or start studying for test/exam 3-4 weeks in advance.

4. Accept your kid's ability and personality

5. See if your expectation realistic or not

原帖由 joie123 於 09-11-5 10:38 發表
如題。
最大的考驗就是,你緊張,佢都唔緊張,好似係你在考試,踢一下先郁一郁,少啲EQ都唔得。次次都忍不住發脾氣鬧佢,事後我自己都好後悔,發覺咁樣發脾氣真係雙輸,搞到大家都好不開心。仲唔知對佢日後有沒有影響。

自己都知咁 ...

""次次都忍不住發脾氣鬧佢""

其實每個家長都好清楚要好好控制自己EQ, 但最後"....."

醒目開學勳章 王國長老

哈...........我成日話要整個support group, 好似人地戒煙戒酒果d, 邊日無"出事"就俾粒星自己

原帖由 pollyang 於 09-11-5 01:26 PM 發表

""次次都忍不住發脾氣鬧佢""

其實每個家長都好清楚要好好控制自己EQ, 但最後"....."

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:32 發表
哈...........我成日話要整個support group, 好似人地戒煙戒酒果d, 邊日無"出事"就俾粒星自己

(Support group) Good!!!!

如果只係在EXAM/TEST週發吓脾氣, 咪原諒吓自己囉.
我都係咁.

囝囝剛升小一第一次測驗, 我只著重教佢測驗時技巧, 例如唔好抄錯字, 完成後要對卷, 小心計數等, 因為越近測驗佢地既記性就越差, 為免弄巧反拙我就著重教技巧, 因為佢識同唔識的都唔夠時間去改變, 唯有叫自己relax啦, 第一次唔可以求咁多, 錯既問題唯有下次再努力.

比起囝囝平時做功課時候, 測驗巳經冇咁嘔血了

我就覺得係派左卷果時,先真係考驗eq既時間啦.照抄都錯得???真係好難忍既!
http://era-central.blogspot.com/

放心 la,呢兩年我發覺原來成績唔好,小朋友係會自己比壓力自己,要想考反好 d,我囡考左兩年試,成績八拾分左右,我從來只會讚佢做得好,錯的地方笑下就算,唔會講。但係佢明顯一次比一次努力求學,好想擺高分,當然擺唔擺到就唔知,但係自動自覺去做。

原帖由 mc 於 09-11-5 17:13 發表
我想做現代父母真的很難,自己先要把EQ和AQ都練好,要做到處變不驚,喜怒不形於色。

生仔就有呢個好處,我地比起唔生個D人 EQ高D,較能接受有D野唔一定係自己可以控制。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:32 發表

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-11-6 17:51 發表

我EQ同平時一樣....因為我冇迫佢地溫書,只係提佢地要"評估"啦...自己好溫習啦....我唔理你架...你要自己溫呀...so far,佢兩個都可以自己攪掂...成績都算ok 啦..(都有9x or 滿分) ...

識"自動波"當然唔洗勞氣啦!! 更加唔洗出動EQ啦!!!

雖然每次都提醒自己要冷靜,但係到個幾日又真好難忍阿仔個種懶懶閑的態度。阿仔話:「你咁緊張做咩?同平時咪一樣囉!」,唔知開心好定嬲好?

原帖由 happyvalley 於 09-11-5 22:11 發表
放心 la,呢兩年我發覺原來成績唔好,小朋友係會自己比壓力自己,要想考反好 d,我囡考左兩年試,成績八拾分左右,我從來只會讚佢做得好,錯的地方笑下就算,唔會講。但係佢明顯一次比一次努力求學,好想擺高分,當然擺唔擺到就唔知,但係 ...

同意小朋友也自已給自已壓力....
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原帖由 Era 於 09-11-5 16:32 發表
我就覺得係派左卷果時,先真係考驗eq既時間啦.照抄都錯得???真係好難忍既!

十分讚同.  上個星期派數學測驗卷, 得82分.  我真係嬲到噴火.  人地唔知, 以為我要求好高, 82分都唔滿意.  但睇清楚衰d乜, 全部都係我一而再, 再而三提醒同不斷同亞女操的部份.  

最後我唔肯簽名, 要老公簽.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

好提議wor...........哈哈......我諗我仲衰過小朋友...一粒都拎唔到......

測左但又未派卷時我最心急, 每日接放學我都問'派左未?', 亞女都覺得我煩.

好呀, 真係要整個support group; 有邊一日我可以安安靜靜, 舒舒服服咁休息一下.......

有時真係忍吾住.......

醒目開學勳章

Agree

原帖由 Era 於 09-11-5 16:32 發表
‹ 上一主題|下一主題