用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解只收07年出生既大B, 咁對D細B好唔公平,細B媽咪有咩 ...
go

點解只收07年出生既大B, 咁對D細B好唔公平,細B媽咪有咩意見? [複製鏈接]

點解咁多間所謂有名氣既學校都系只收07年之前出世既大B, 申請都唔可以? 唔通細B就唔可以讀喇咩? 咁對D細B好唔公平,細B媽咪有咩意見?
   0    0    0    0

No fair game. For pre-nursery, gov't stricts only kids reaching 2 year old can attend, schools will not 'hold' the seat for you, no income ma!!!

For K1, many small B performance is not good as big B, if your small B is smart enough (no diff among big B), still can get offer.

Mine is Nov girl.
原帖由 yeungyeung88 於 09-10-30 17:03 發表
點解咁多間所謂有名氣既學校都系只收07年之前出世既大B, 申請都唔可以? 唔通細B就唔可以讀喇咩? 咁對D細B好唔公平,細B媽咪有咩意見?

無話公唔公平....我b係07年12月, 上年同你而家的experience一樣, 如果你真係好like間學校, 咪下年apply/apply過lor~

let's look at this another way, d 大b無我地d細b咁好彩, 今年唔得, 下年多一次機會, or好次我而家咁騎牛搵馬....

原帖由 yeungyeung88 於 09-10-30 17:03 發表

我都係咁話,如果今年唔得,下年可以摶多次,其實我哋D細B都有細B既好處,唔好灰心呀!

我囝囝今年報PN,報了七間,已經有四間REJECT咗我了。:;pppp:

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-11-1 08:09 發表
無話公唔公平....我b係07年12月, 上年同你而家的experience一樣, 如果你真係好like間學校, 咪下年apply/apply過lor~

let's look at this another way, d 大b無我地d細b咁好彩, 今年唔得, 下年多一次機會, or好次我 ...

你果個唔叫細b, 係08年大b.......細b means年尾出世果d.....

原帖由 echo_seng 於 09-11-1 12:18 發表

請問你所指的名校係邊幾間?你個BB又幾細, 08xx?
我都想知邊d學校唔收細B雖然我o個個又只真係好細,0803!

我個都係細B1107,當初我都覺得好唔公平,但係經呢度啲家長分析過後,都好啱呀﹗今年唔得,下年可以再嚟過,到時可能係你揀學校,唔係學校揀你啦﹗
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

回覆 4# fishballbaby 的文章

但系遲一年就可以报k, 到时k就细, n就好似大左的, 真烦....
不過我都覺得系多一年機會o既..

我B女係0711, 報左一間NURSERY, 但學校打來話B女可以報K1, 我話我想報N1多D, 最後佢都係話學校唔考慮收大B, 無 得INTERVIEW... 真無奈!

醒目開學勳章

最慘係唔係間間kinder都收番前一年既大B, 即係話2011年九月開學既K1, 未必收2007年既細仔,全部收晒2008年BB~

作为媽媽, 盡了力便問心無愧..好多事都控制不到....

如果報既全部都唔收, 各媽咪有咩打算!

如果真係全部都唔收,我打算揾一D冇咁熱門的學校囉,相信總有一間收,只係並不是自己心儀的。

原帖由 yeungyeung88 於 09-11-4 15:32 發表

原帖由 yeungyeung88 於 09-11-4 15:32 發表

我同個女考左十幾間,都係得一間得咋,但個間又唔係太想讀,但係都無辦法.....

This is the rule of the game. If we chose to play, we have to follow the rules. The school has absolute discretion to take students, so pointless to agrue if this is fair or not.

My boy was also rejected by SC & KV last year (he was born in Nov 2006). Finally we stayed at the school who accepted my small boy.

原本我都唔係咁WORRY,但而家都好緊張,好驚心儀嘅學校都唔收我個B(BB係0809)!

haha.. my son is also 0809, 話細又未係最細, 仲煩, 九月出世冇理由出年再報pre-n , 而家都未有著落..

原帖由 akj 於 09-12-7 14:38 發表
原本我都唔係咁WORRY,但而家都好緊張,好驚心儀嘅學校都唔收我個B(BB係0809)!

你地d 0809都咁煩.. 我個0811, 咪唔洗讀!!!???

醒目開學勳章

我大仔係0712,同佢報左2間全日制k1,2間都收,雖然唔係名校,但係睇哂學校d資料,環境同教學方式,好幾鐘意.....
最梗要係仔仔去到唔怕d老師,重主動同老師玩
老師都同我講,話細b會比較辛苦,可以讀n1先.....

醒目開學勳章

我個仔都係0811細B, 如果真係冇PN收, 就玩住playgroup先, 之後直接報K1

我有個朋友個女, 佢係超細B, 12月出世, 佢讀咗2個月PN, 我朋友覺得唔好, 就quit咗冇讀, 之後直接考K1, 佢個女仲考到St. Catherine
‹ 上一主題|下一主題