用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
樓主: BERRYTOTO
go

好痛苦~ [複製鏈接]

我比我仔睇輔導既資料你
http://www.tman21.com/
你參考下遊戲冶療
我個陣見王 穎 慧 女 士 (Catherine Wong)
之後我仲參加左佢d堂..佢會教你點有講說話技巧令到個小朋友聽到好舒服..
eg...小朋友發難也
佢教我講: eg..我仔啦: 我唔鍾意..我憎死你..
我:e..熙熙: mami睇到你有d唔開心wow,唔知係咪mami有d咩做錯呢.令到你唔開心呢??

正常小朋友聽到都會冷靜..佢聽到同感受到你睇到or聽到佢有d嬲..同埋佢知道佢可以向你講佢咩事.
前者(佢聽到同感受到你睇到or聽到)同理心 ,後者(向你講佢咩事)係發洩.
係佢心理上..會滿足到佢心靈上要求.

咁當然唔係講一次兩次..佢即刻有反應. 係需要好多次..幾十次repeatrepeat...

上堂個陣講咩事都好..只要你有耐心耐性一定等到.
我係等到既
技巧就真係好多..係好煩同長氣..只要肯跟就可以解決.

而去見輔導就50min一次..一對一.第一次係睇下個小朋友發生咩事,嚴重就要見..唔嚴重就係電話講..第二次見佢講個小朋友發生咩事同埋了解家庭狀況(最好兩公婆去啦)..咁每次見佢都收錢.我仔療情要8堂..不過去到5-6堂已經好番啦..佢會叫你唔駛再黎..佢唔會拖你..因為佢好忙..成日有full哂..好多時佢比時間你..
希望幫到你~

原帖由 chunkiuBma 於 10-4-29 10:37 發表
BERRYTOTO,

你好,剛剛睇到你個仔既故事,好想你可以幫幫我,因為我個仔現在4歲情緒方面好有問題,發現既時候仲好細

我記得佢1.5歲開始返育嬰院,開頭幾日都好好,我見佢ok就開始延展,到我接佢已經覺得佢好唔開心,出左課 ...

多謝晒你既資料,非常有用呀,我打左電話去問,等緊回覆

我自己亦都book左4/5去健康院見姑娘,諗住兩邊一齊睇,希望可以盡快幫到個仔

都想問問你,你細既小朋友有冇學左哥哥一啲唔好既行為,因為我好擔心妹妹會不經不覺學左哥哥啲嘢

妹妹一歲三個月啦..開始有D執著LA,不過唔係哥哥問題~
係妹妹自已問題~有時哥哥叫左妹妹唔好咁呀..正確用途係點做呀..妹妹都唔聽繼續做佢自己想做..然後打哥哥~~

原帖由 chunkiuBma 於 10-4-29 16:12 發表
多謝晒你既資料,非常有用呀,我打左電話去問,等緊回覆

我自己亦都book左4/5去健康院見姑娘,諗住兩邊一齊睇,希望可以盡快幫到個仔

都想問問你,你細既小朋友有冇學左哥哥一啲唔好既行為,因為我好擔心妹妹會不經不覺學 ...

原帖由 tsznok 於 10-4-16 05:09 發表
每個小朋友都係獨特的, 唔好講到自己囡囡咁蠢咁啦, 佢會 FEEL 到, 唔開心傢~

其實, 好多時我都覺得 "資優" 呢個字眼將事實美化左, 旁人一般對 "資優小朋友" 嘅認知只有 "資質優厚"、"IQ高"、"好叻"、"轉數快"、"讀 ...
好同意~真係有"苦"自己知.

另一樣苦係求助無門. 係香港, 支援依d特殊需要既資優小朋友真係少之有少, 尤其係低年班既就更加無.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

真係好認同一句有苦自己知...D朋友成日就話你就好..有個REPORT比學校考邊間都收...我話我唔會比學校架WOW..我反而覺得可能某D學校見到..知道自己資源有限都未必想收D類學生...本身有諗過讀直資..不過自己諗諗下不如攪珠算吧啦~~反正我簡左學校佢都未必岩...試下先...我都控制唔到~~

原帖由 小新媽媽 於 10-5-4 18:03 發表
好同意~真係有"苦"自己知.

另一樣苦係求助無門. 係香港, 支援依d特殊需要既資優小朋友真係少之有少, 尤其係低年班既就更加無.
‹ 上一主題|下一主題