用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
go

好痛苦~ [複製鏈接]

自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父母好希望自己仔囡比人聰明比人行快一步,我都不例外,我仔兩歲前由婆婆同公公湊,而我satsun湊,4個月己經同佢參加playgroup,九個月佢己經記得flash card,亦係九個月開始會為一條褲唔肯著同我攪足一個鐘,歲半識背唐詩,多謝各位朋友美言,我確實無比開心喜在心頭,在此時小朋友亦開始情緒出現變化,因為佢言語實在像大人一樣,有日佢要求既野,我地老公唔答應,佢竟然同我地講,我要落車我要係車前面比車撞,我要番屋企開窗跳落去,我無比難受,對家人態度惡劣,當時因為老公經常不在港,當然心想我地寵得太過份,旦D番說話出現係一個未夠兩歲既小朋友,我當時問了好多意見,大多數叫我睇E生,我非常矛盾因為我不想佢有問題,然後番左一年k1,日日喊唔要番學,我亦大肚啦~暑假前我開始放產假,日日大住個肚同佢死過夾佢上校車,我生完之後多次同喊住同我講你唔可以生bb,你生bb係E院見唔到你我好驚,雖然個陣情緒經常不穩,不過我仲可以控制,直至九月中,因為我,妹妹,佢(仔),工人,4個都病,我唯有張仔搬去婆婆屋企始終我要返工比婆睇我安心,點知惡夢開始,返黎之後日日鬧我,點解你留低我係婆婆到。唔岩架ma,又成日為左一D小事堅持,不停鬧不停發皮氣,番校前(番下晏)打三十次電話比我,放學又打三十次不停要我番屋企,我唯有急切搵心理E生。E生同佢一對一50min,佢之前同我講嚴重就要約見我同我老公,唔嚴重可以電話傾,50min後當然出黎同我講嚴重,果日係星期五,我sat同sun簡直進入人生低點,眼淚可以隨隨便便流出,mon約我地係樓下等車位十分鐘,又如等左十年,辛苦到透唔到氣啦,上到去,E生亦直接同我地講你小朋友初步估計最少有14XIQ 我可以肯定佢係一個資優,然後開始講點可以穩定情緒,佢建議係用遊戲治療,做左三wk確實有大大改善,不過當然都有為又小事同我鬧,我亦跟e生指示,講D說話令佢舒服易下台,星期一 同佢去迪士尼,去之前亦出現小插曲,佢係出門口堅持左鞋著右腳,攪左廿分鐘,我終於忍唔住好嬲掉左佢對致愛波鞋入房,佢好唔份氣,入到迪士尼食lunch,傾左半個鐘,我講左多過十次歉意,請佢原諒,佢個果時間確實好番,可以食野,唔再大炒大鬧。其實佢好不“份“氣,夜深時份,我己經訓著,佢竟然拍醒我,話我留佢同妹妹係屋企叫婆婆黎訓,好唔岩,我心諗左一陣,你講番半年前既事,我同我老公去左三日兩夜旅行,我唯有同佢講sorry,我以後唔會啦,點知星期二佢又開始不停打電話比我,發皮氣,我唯有應承佢係電話要求去mc記希望控制佢唔好失控。今日應承佢去會所玩車,食雪糕,候先同佢畫幅畫,畫完我上款寫佢名,下款我簽左mami,kate,daddy,佢即刻發皮氣要我擦左D字去,我擦唔到,大炒大鬧,我終於忍唔住眼淚都出哂,我好唔開心,唔想再交。我入房訓.佢鍚特落床(我同佢訓),然後張我D被掉哂落床,我訓左係地下。佢係床不停鬧我,我不發一言,行左出黎打,可能好長好長,不過宜家好想講我只想要一個平凡既小朋友~
   1    0    0    0

唉......睇完真係聞者傷心,見者流淚.
其實可能你都要睇下心理醫生會好d,多d搵人傾下,未必幫到手,但有人分享好過屈住嘛.
佢唔like去婆婆度既,下次不妨請婆婆到你家過夜.
另外,無理取鬥及奪命追魂call一定要紏正,試下講道理及唔睬佢幾粒鐘,約定一個時間傾电話,幾他無謂野返屋企先講.
唔駛乜都同佢sorry,解釋完唔聽可罰下佢.
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-10-29 11:30 發表
唉......睇完真係聞者傷心,見者流淚.
其實可能你都要睇下心理醫生會好d,多d搵人傾下,未必幫到手,但有人分享好過屈住嘛.
佢唔like去婆婆度既,下次不妨請婆婆到你家過夜.
另外,無理取鬥及奪命追魂call一定要紏正,試下 ...

妳試下去『特殊教育』個網,寫上去,會心情好 d 。

Love never fails.
原帖由 BERRYTOTO 於 09-10-29 01:02 發表
自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父 ...

資優既小朋友情緒會比普通小朋友來得"激烈", 因為佢地既感覺比較"敏感".

睇你寫既, 小朋友面對:
1. 第一次離家獨自去返學.
2. 妹妹出生

依2件事對佢來講都係好大既轉變, 所有小朋友面對同樣既事, 都會有行為上既轉變(易哭, 行為倒退等, 好多書都有講), 因為對佢地來講, 壓力係好大既, 就好似我地大人如果轉工/移民都會覺得有壓力一樣. 而資優既小朋友感覺會更多.

我唔知講得岩唔岩, 留佢係婆婆屋企可能仲加深佢既"不安"感覺, 佢覺得無"安全感", 不過又未識得用言語去表達, 表現出來就係: 不停咁樣打電話比你, 或者做一d行為引起你既注意.

佢需要可能只係你比"安全感"佢, 不妨試下抽一段時間只得你地2人獨處, 你抱住佢, 話比佢知你好愛佢, 有時候身體語言勝過一切.:)
[url=http://www.TickerFactory.com/]

真係少啲iq同eq都唔得, 妳都要見一下醫生,幫妳舒緩情緒.......

宜家好在好多啦~~不過我都係好嬲.... 佢今日生日我都祝佢生日快樂..唔好再咁執著~~不過琴日仲同我講你唔好再寫字..你宜家畫過一幅比我...唉~~

宜家好在好多啦~~不過我都係好嬲.... 佢今日生日我都祝佢生日快樂..唔好再咁執著~~不過琴日仲同我講你唔好再寫字..你宜家畫過一幅比我...唉~~

Ask youself 唔好再咁執著.
Love is not self-seeking.
原帖由 BERRYTOTO 於 09-10-30 09:38 發表
宜家好在好多啦~~不過我都係好嬲.... 佢今日生日我都祝佢生日快樂..唔好再咁執著~~不過琴日仲同我講你唔好再寫字..你宜家畫過一幅比我...唉~~ ...

我覺得你的小朋友和我的十分相似 (在性格剛烈方面), 你的小朋友可能去到7-8, 我的小朋友因受制於他某程度上怕事, 所以scale 5

解決方法:
-
資优兒極重原則, 我建議你可與他在各方面共同厘定和商討一些家規, 因為他們原則性強, 所以在大家協議後他們多數樂意遵從
-
也因為他們原則性強, 對小事情極其敏感及執著(是很煩的; 有時覺得他們focus一些芝麻綠豆的事), 所以我兒子時常也以他認為對的事叫我say sorry.  如果真是我錯的話, 我會say (其實這也好, 大家say 完之後hug一下, 好像和解了一樣, 不會放在心上), 如不是我錯, 我會用strong tone and strong statement 解釋一下之後, 如他不忿, 我會just ignore
-  
由於他們極其敏感, 且沒有安全感, 所以做任何轉變時也須向他預告, 使他們有心理準備
-
他們也傾向情緒激動, 很小事便情緒激動發脾氣, 我會叫小朋友calm down, 或做一些deep breath, 才向他解釋

我覺得如你能理解他們情緒激動有時也是非他們可控制, 他們也是講道理的人, 但他們有時太執著, 他們自己也很痛苦.
All in all, what I think having a gifted child is a blessing instead of a torture.

原帖由 bubbles114 於 09-10-31 01:03 發表
我覺得你的小朋友和我的十分相似 (在性格剛烈方面), 你的小朋友可能去到7-8, 我的小朋友因受制於他某程度上怕事, 所以scale 是5

解決方法:
- 資优兒極重原則, 我建議你可與他在各方面共同厘定和商討一些家規, 因為 ...

好多謝您..佢簡直係以上所有問題...我有同佢記定時間..好多時..講左指定時間完成..佢都望一望..我地完啦..走啦...所以對佢D方面我會較為舒服處理~~
不過我好想問..如果佢成日要我番屋企..我返左工時..我應該用咩說法會好D呢~~

不如跟他協議每日什麼時間跟他通電話? e.g. 每日早上9:00/下午1:30一個電話?

回覆 1# BERRYTOTO 的文章

Berrytoto,
Don't worry!
Actually, they can't control themsleves. Most of them are adviced to take drugs...and most of the parents follow doctors and social worker's advice.

I have the following advice:
Don't tell him he is GIFTED.
IGNORE him if he loses his temper.
Talk to him when he is calm.
Talk to him while you are playing with him...

try to read the book "Children are from Heaven". it may help.

唔該哂你地~~我會努力..佢宜家都keep住見e生..上wk又有d..e生話病程當然有上落..唔好變差已經係好事

係呀..1.我自己唔會同人提佢係gifted..唔希望有人同佢講..2.自己一定唔會講..3.已經3歲開始同佢講毒品禍害~佢已經好明白~3.我都好重視佢唔開心..希望我可以KEEP住~~

BERRYTOTO,其實是否資優也可能有情緒問題.我姪兒也經歷過一段情緒失控的時期,他畫圖畫畫了出界已經可以哭過半死.他要堅持不穿衣服,可以跟你發癲發上一個鐘.

這階段始終會過去,最緊要在什麼時候,你也要讓他知道你愛他.你發怒時也不要說出難聽的話.要記著,你怎對待他,他就會怎樣對待你.

你要relax,左鞋著右腳有可不何,為什麼要怒得把鞋丟開? 你小時沒玩過左鞋著右腳? 沒發過"爛渣"要阿媽買玩具? 這些是小事,不要太介懷.

SCHOLAR,
左鞋著右腳有可不何,不是不何,不過我們一家己在門口企了半小時有多,我唔可以講自己好有耐性,不過真係彿都有火,不著衣服唔緊要,不過我仔12:00上車佢會11:55打比我唔番校唔著衫~

不過都多謝你意見,如果可以傾可以氹我命都可以比埋佢~不過每分鐘都交,我確實好倦~唔係我駛咩仲要同佢睇E生~ 不過D排好左,我麵都開心左

你個小朋友可以上一些情緒課程, 睇下有無幫助. 資優的小朋友如果情緒控制得不恰當, 會變成低成就資優兒的.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-10-29 01:02 發表
自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父 ...
‹ 上一主題|下一主題