用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
樓主: BERRYTOTO
go

好痛苦~ [複製鏈接]

睇緊心理e生控制啦~唔係睇E生我都唔知佢係~

我懷疑佢可能係Aspergar.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-11 22:06 發表
睇緊心理e生控制啦~唔係睇E生我都唔知佢係~

咁我肯定唔係LAW,我仔一樣會同其他小朋友一齊玩..同埋佢都會照顧下妹妹...同埋佢都有番學..老師都話佢係學校係算乖會聽人講野....唔通見哂E生..CHECK埋 TEST都會錯咩~~

原帖由 wawa 於 09-11-12 08:37 發表
我懷疑佢可能係Aspergar.

回覆 1# BERRYTOTO 的文章

同意, 現在發現有些資優兒是會夾集了其他症狀,
太細未會察覺, 其他症狀會在4歲後開始出現.
例如: 過度活躍, 亞氏保加, 讀寫障礙,感覺統合etc. 這是雙重特殊資優兒.
其實越細發現處理得當都是有好處, 處理不當資優兒將大後都會犯案.

原帖由 wisekid2007 於 09-11-12 17:01 發表
恕我直言, 你兒子的情緒問題, 可能源自他是資優, 但是否真的資優或資優程度如何, 跟本不重要,因為其實是否資優也可能有情緒問題,所以跟本無需理會或處處標榜他是否資優。

你兒子現在如此嚴重的情緒問題, 主要是由父母 ...

我都同意..我可能我表達不好..我意思係我CHECK左佢唔係其他症狀.我亦唔在付是否資優..我只係會感覺到D類小朋友又係有你地所變出黎多種情緒問題....我去睇E生個陣..都係因為佢情緒好有問題..而去解決..我都係擔心佢 WAWA所講 例如: 過度活躍, 亞氏保加, 讀寫障礙,感覺統合etc..我個陣心態佢係專注力不足等問題去睇..不過我地去再見E生..佢唔係有LEE D問題..係因為佢例如一個問題諗得太復習..而佢EQ都係3歲..佢自己諗大左未能控制到個心理..所以會失控..當時我未可以真正了解佢..所以有時答佢野我確實草草了事鬧佢一大輪算掃...而經過D幾段時間我努力去了解..同解釋..例如佢發皮氣..因為MAMI OR 其他做左咩會令你唔開心..咁佢會一一同我講..如果佢話我大聲..我會同佢SAY SORRY可能我語氣重左...然後又解釋..問我問題 ..eg..我點解係人..我宜家係地球邊一個位置..地球之外有邊個地方..太空可以搭火箭..咁係邊到停...不停問...我之前可能是旦答下..咁可能滿足唔到佢..佢就好炆LAW..發皮氣..咁宜家佢問得我DETAIL D..我話我都唔清楚,不如我地去買本書一齊睇一睇探究...我都希望自己永遠係佢身邊一齊去解答問題...我自己都去努力改善自己態度..唔好炆要有耐性..佢唔開心都即刻去解決..免得越來越多心結...可能經過D兩個月時間..去治療我又係屋企再同佢進行治療..佢好似已經將好多擔心不安放底左..由一日60個TEL..琴日前日都已經變左1-2個...每次打比我都同我..MAMI我好開心打比你..我地整左曲奇餅..亦同我講要搵個袋子入住..然後我要分比小朋友同老師...今星期六E生都同我係時候可以同佢SAY 88啦..佢已經消除哂不安..同唔開心..由一開始黎個陣玩D玩具大部份都係打不倒翁開槍恐龍蛇D類玩具..宜家已經去玩煮飯仔..火車..溫文既玩具........真係好多謝你地一路比意見我..因為今日老闆不在我可以慢慢詳細講..唔似早幾日幾句了事..令你地誤會我去check個d IQ TEST...唔係..我係CHECK佢有問其他問題..如發現我可以即刻去處理..免得越大越唔聽..我朋友個仔18歲係資優亦係自閉..所以我亦清楚會有好多變化出現..佢個仔宜家只可以日日留係避護工場..自己坐埋一邊..不過寫程式..所以我亦會明白..問題會好大.........要即時處理...........多謝大家一齊傾

"""我話我都唔清楚,不如我地去買本書一齊睇一睇探究...我都希望自己永遠係佢身邊一齊去解答問題"""

十分同意以上處理方法,見到家長及孩子都有改進,就係成功了!!!

BERRYTOTO

我仔仔o個時都係有同樣一樣好多問題, 我識會答,唔識我會遲些找到資料才答, 你可買一本百科全書佢睇, 一定有興趣, 你亦可帶他到library 睇書, 叫佢係o個度找答案, 因為佢仲細,所以你教他在那兒找答案, 遲些你仔仔會將你屋企所有會拆來看, 倒不如你將你屋企不要的東西keep 起來等佢拆, 如果唔係你買一樣無一樣.
最佳的玩具,你可考慮買lego.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-13 11:19 發表
我都同意..我可能我表達不好..我意思係我CHECK左佢唔係其他症狀.我亦唔在付是否資優..我只係會感覺到D類小朋友又係有你地所變出黎多種情緒問題....我去睇E生個陣..都係因為佢情緒好有問題..而去解決..我都係擔心佢 W ...

Wawa,
我要番工 mon-sat 5日半..我都想陪佢去圖書館..好難安排到時間去..同埋我自己由細到大都好好好小去圖書館(我未試有圖書証)..所以每次一問我淨係識去買..今本無意識第一時間去諗下圖書館..我都試下啦..下下去買..佢又唔珍惜..又唔環保.又嘥我d錢...我努力一下先..lego我有呀..買左一箱收埋左.因為我怕個囡食..我買左細細粒..!百科全書我都有呀..佢成日自己睇.叫我讀佢就跟住讀..佢又可能慣左用英文.我英文又唔係話好好.有時真係好怕讀錯音...所以又要去yahoo search下點讀...
我都有問題想請教,
我讀書真係一般過一般...所以數學真係唔識教..我讀書個陣係用手指..我又聽d朋友講佢地小朋友學校教5字擺係個心...真係唔明白..可唔可以解釋下...咁係咪要去參加公文數個d呢.....幼稚園係咪又會教呢..咁我係咪可以唔駛理......

你幾唔得閒都要帶佢去library or 大型書店, 睇下佢鍾意邊一類型的書, 有興趣係邊方面.
資優的小朋友同普通小朋友有些不同, 可以講同一般的小朋友係倒轉三角型, basic 的事是無興趣的, 理解分析能力強. 所以一些重覆性的野係無興趣,同埋不喜歡死記, 所以未必係學校名列前矛.
所以公文未必合他, 因為係機械式操練,我仔仔上了半年已無心機,同埋睇通了係順序落,
而家有試堂你可試下.
反而有些趣味性的數學或者可以試下的.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-13 15:10 發表

Wawa,
我要番工 mon-sat 5日半..我都想陪佢去圖書館..好難安排到時間去..同埋我自己由細到大都好好好小去圖書館(我未試有圖書証)..所以每次一問我淨係識去買..今本無意識第一時間去諗下圖書館..我都試下啦.. ...

高興見你兒子在咁短的時間有進步,我相信e生幫佢舒發左d情緒:憤怒及焦慮.
接下來,我諗就係要建立返你同佢健康的關係.
雖然你好體諒佢情緒的需要,但不能就此過份遷就,用利誘/補贘方式來避免佢情緒失控不是恰當的方法.下次唔洗因為佢唔開心同佢去m記+玩車.佢大發脾氣時要佢time out.不能讓他的脾氣不斷泛濫,否則佢以後會好辛苦.唔好好似佢係boss咁,成日要睇佢面色做人.佢一發脾氣就買佢怕.咁佢大左好難同人相處.
點解佢响學校冇問題?冇情緒失控?冇因有dd野唔順意大發脾氣?對老師咁客氣?這代表佢是絕對有能力遵守規則,服從權威.係時候攞返d做父母的尊嚴來.你家有冇家規?你要清楚訂下行為規則,而家4歲,仲有得搞,過左6歲就難好多.有時間去上下健康院3P課程.努力!!支持你!!

原帖由 bbJP 於 09-11-14 08:45 發表
高興見你兒子在咁短的時間有進步,我相信e生幫佢舒發左d情緒:憤怒及焦慮.
接下來,我諗就係要建立返你同佢健康的關係.
雖然你好體諒佢情緒的需要,但不能就此過份遷就,用利誘/補贘方式來避免佢情緒失控不是恰當的方法. ...

點解佢可以在學校控制到自己, 而在家卻失控?? 因為資优兒好實在太醒, 好識睇眉頭眼額, 知道邊到 (學校) 不可亂來, 換言之他是有理智可以控制到自己的行為, 加上資优兒是完美主義者, 對自我期望高, 鬥心亦強, 所以他在學校有乖乖的形象也不出奇.

亦因為他們太醒, 樓主和他小朋友定家規時要 動之以情, 說之以理”, (要溫柔但堅決, statement short but clear, 他們好醒, 知道邊d事情媽媽不會妥協)他們感情丰富, 複雜且澎拜, 要充份利用他們的 死穴 見招拆招, 否則他們會develop一套歪理來justify自己的行為

原帖由 wawa 於 09-11-13 15:58 發表
你幾唔得閒都要帶佢去library or 大型書店, 睇下佢鍾意邊一類型的書, 有興趣係邊方面.
資優的小朋友同普通小朋友有些不同, 可以講同一般的小朋友係倒轉三角型, basic 的事是無興趣的, 理解分析能力強. 所以一些重覆 ...

hi wawa, 我個女都被教育心理學家評她個腦轉數很快, 她之前上過公文式3個月, 因為佢又係唔鍾意而且好抗拒, 所以轉了enopi, 直到現在, 我發現enopi與公文都十分相似, 所以, 都想趙她轉

請問你有無好介紹?

如果資優的學生,對於出面坊間訓練,無任何作用, 只會悶, 不如問一問你個小朋友喜歡甚麼, 不一定是術科, 我仔仔就喜歡畫畫同科學.

原帖由 kathylo 於 09-11-16 14:00 發表

hi wawa, 我個女都被教育心理學家評她個腦轉數很快, 她之前上過公文式3個月, 因為佢又係唔鍾意而且好抗拒, 所以轉了enopi, 直到現在, 我發現enopi與公文都十分相似, 所以, 都想趙她轉

請問你有無好介紹? ...

原帖由 wawa 於 09-11-16 15:15 發表
如果資優的學生,對於出面坊間訓練,無任何作用, 只會悶, 不如問一問你個小朋友喜歡甚麼, 不一定是術科, 我仔仔就喜歡畫畫同科學.

我個女已經學緊畫畫, 鋼琴, 合唱團和游水, 全部佢都話鍾意, 我要佢去enopi數, 係想佢習慣每日做功課, 而且佢都鍾意數理思考, 但唔鍾意一味只係重覆做同一份習作, 我可以怎樣幫她找一些有趣味的數理班, 而唔係一味只係做. 做. 做

還有, 佢都對科學有興趣, 你怎樣幫你個仔係科學度發展?

我無唸到enopi 都係操練式的. 如果係又真係唔啱你囡囡, 因為資優係不喜歡操練的. 其實我都無特別同佢做任何課, 因為好多資優課程都係3年級以上先有的. 佢對數學都好概念性, 不喜歡背, 連乘數表都唔背, 三角幾何反而有興趣.
科學佢都係自己睇書, 愛看天文地理,同埋電學,鍾意拆野同砌lego, 所有玩意係自己創作的.

最痳煩佢成日係學校都坐唔定, 都會比老師投訴.

原帖由 kathylo 於 09-11-17 09:16 發表

我個女已經學緊畫畫, 鋼琴, 合唱團和游水, 全部佢都話鍾意, 我要佢去enopi數, 係想佢習慣每日做功課, 而且佢都鍾意數理思考, 但唔鍾意一味只係重覆做同一份習作, 我可以怎樣幫她找一些有趣味的數理班, 而唔係一味 ...

haha~~大家sharing真係好..我識好多知好多..今個sat上完治療..e生再同我傾啦..話佢無哂事啦..嬲啦唔開心消除哂啦..不過變相樣樣要mami..有d戀母狂..不過佢話唔緊要..lee d要慢慢daddy同mami去協調..daddy要同佢單獨多d多d了解..因為daddy唔係hk做野..所以係少d接觸..咁我同我老公講佢話好啦...
我其實都唔係好敢比佢學野..我有哂前科..我都比佢嚇怕左..佢暑假去學游水..貽拳道..畫畫...工人同婆婆簡斷去陪下佢..佢就齊坐咩都唔做..咁我聽人講貽拳比較嚴..咁我個陣咩都唔知心諗好啦..比人鬧下佢都好..唔好成日無規矩..點知衰啦..佢上堂前打黎問一大輪..我點解要上堂..上完番黎又講我唔再上堂..我唔鍾意學lee d野..咁跟住個月我咪上番之前係學校報左d暑期班日日番law..咁又好dd..不過都係日日問點解要我番校者..我唔駛叻wow..我鍾意自己蠢豬wow..所以到宜家我都唔敢隨便報任何課程..我怕弄巧成拙~

回覆 3# kathylo 的文章

hi kathylo, wawa,

我囝囝就來7歲,而家上緊的活動有 panio, violin, enopi maths, arts & technology, swimming, lego, team games & 智力遊戲 for gifted child, (我覺得太多,但叫佢cut緊D,佢又唔肯)
其中enopi maths上了大半年,但囝囝現在上堂時,開始發夢和唔專心,妳們會唔會找其他maths比小朋友試?有沒有好建議?

SAME

其實選課外活動, 運動和樂器佢地鍾意都無問題, 但學術野要小心, 大過操練會厄殺資優兒,所以帶佢地去書店和圖書館等佢地睇下有興趣的書.
咁你仔仔係學校讀書成績又如何呀?

原帖由 samelsaho 於 09-11-17 21:28 發表
hi kathylo, wawa,

我囝囝就來7歲,而家上緊的活動有 panio, violin, enopi maths, arts & technology, swimming, lego, team games & 智力遊戲 for gifted child, (我覺得太多,但叫佢cut緊D,佢又唔肯)
其中enopi math ...
‹ 上一主題|下一主題