用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 升中問題-港大家長請幫忙!!
樓主: pollyang
go

升中問題-港大家長請幫忙!! [複製鏈接]

dear charlotte_mom

有事想請教 ,  請問是否所有直資都會放棄統一派位, 不呈分給教統 ? 那如不直升一條龍中學最影響是第一階段的自行收生, 因為自行收生的基制, 多數學校是會睇 ranking 成績考慮, 對嗎 ?

另外我再想問問 :

1)  那麼, 第二階段的統一派位, 又會不會有所影響呢, 是不是統一派位也會因lht 不呈分而影響到派位成績呢

2)  有關 ranking, 其實是不是等於學生在學校考取的名次?  因為好像5-6年級, 教統限制該2年成績表是不能將名次以及只能寫上 ABCD 代替實際分數.  如果是真的.  就算我們在自行收生的階段時所交的成績單, 也不能給這些學校用於衡量學生的名次以及成績.
MIHO

醒目開學勳章 王國長老

救命, 你問d野好深

我都打算直升(個女成績一般唔好攪咁多野), 所以對升中派位制度只係一知半解
我知小5有呈分試, 小6有呈分試(係咪即係tsa?), 如果參加政府派位, 第一輪揀2間, 大部分有interview, 有得in即係有機會, 無得in就連機會都無, 而第2輪就類似大抽獎, 不過會count埋學生banding.......(所以2輪都一樣要睇學生成績的), 而學生係要去到讀完小6果個7月至知派到咩學校(technically係唔知第一輪入定第2輪入)
如果學校選擇揀直資中學, 咁6年班開學無耐就已經要交留位費, 同時放棄統一派位喇
我知小學要呈分俾edb, 但其實edb係有一個類似discount factor俾每一間學校, 即係話小學a既90分, 同小學b既90分, 呈到上edb會再discount返(例如學校a程度高d, 90分值90分, 學校b程度低d, 90分易拎, 所以只值80分等...........至於呢個discount factor係幾多, 當然係高度機密, 點計出黎我亦唔清楚........我都只係知個大概)
原帖由 MIHO.WAH 於 09-12-17 02:26 PM 發表
dear charlotte_mom

有事想請教 ,  請問是否所有直資都會放棄統一派位, 不呈分給教統 ? 那如不直升一條龍中學最影響是第一階段的自行收生, 因為自行收生的基制, 多數學http://ads.baby-kingdom.com/www/de ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-18 10:22 發表
救命, 你問d野好深

我都打算直升(個女成績一般唔好攪咁多野), 所以對升中派位制度只係一知半解
我知小5有呈分試, 小6有呈分試(係咪即係tsa?), 如果參加政府派位, 第一輪揀2間, 大部分有interview ...

DEAR CHARLOTTE_MOM

我剛知道了因我自己已致電查詢派位組問得很清楚了, THKS

其實自己都沒想過, 只是有位家長是小五她有收到學校的信說明不直升便要自行安排, 故引起我有此問題.

其實正路是直升自己一條龍中學, 不過經她一昭問便都會多想一下.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題