用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 升中問題-港大家長請幫忙!!
go

升中問題-港大家長請幫忙!! [複製鏈接]

我想問港大小學後升上津校中學-學生可以適應嗎?能追上官中課程嗎?

本人兒子今天會2nd in 港大小一,我希望兒子可以讀港大小學後升上津校中學(男校).

請幫忙!謝謝!!
   0    0    0    0

Pollyang,

其實港同每年小六最top的十幾名學生都會出去考更出及的津校, 因為免學費又出名 。舊年我朋友的女兒就係港同完成了小六派了去九龍一間出名的女英中津校 , 她係學校的成績絕對跟得上 , 唔會因為港同係活動教學而跟不到津校課程, 反而她女兒覺得淺, 讀英中一些都唔難, 同學以為她係國際小學讀, 因為她的英文發音很準, 這亦是港同培養學生係英文方便的優點。

其他的同學亦派了band 1 的英文中學。不過9成的港同學生都會升上書院的。所以學校近年要留住最top的學生升上書院, 唔想教了一班最top的學生又流失。不過家長的心態不是錢的問題, 係希望小朋友可以讀更出名的學校又唔駛學費,這也是正常的心態。

iwff

原帖由 pollyang 於 09-10-25 10:13 發表
我想問港大小學後升上津校中學-學生可以適應嗎?能追上官中課程嗎?

本人兒子今天會2nd in 港大小一,我希望兒子可以讀港大小學後升上津校中學(男校).

請幫忙!謝謝!! ...

多謝您十分有用的資料!  iwff!!   也説中了我所想的.....

另想討論一下, 政府中一派位的程序http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/web_0709(oct)_chi.pdf

港大小六學生可否參加政府中一統一派位呢?

pollyang,

港同小六學生當然可以參加政府中一統一派位啦, 不過就要放棄書院的中一學位了, 因為接受了直資中學學位就不可以參加統一派位, 同小一的情況相同。

iwff

原帖由 pollyang 於 09-10-25 22:58 發表
多謝您十分有用的資料!  iwff!!   也説中了我所想的.....

另想討論一下, 政府中一派位的程序http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/web_0709(oct)_chi.pdf

港大小六學生可否參加政府中一統一派位呢? ...

iwff,

Thanks!!  咁知道港大小學 Band1,2,3大約嘅分配率嗎?

因為中一派位會跟據校網第一派位組別(Band 1) 學生的選校意願次序派位, 再第二派位組別(Band 2), 最後第三派位組別(Band 3).

因為Band 1,2,3 學生分配的多少, 會代表學校學生的質素啊!!

醒目開學勳章 王國長老

我唸呢個問題..........都幾難答到你
我自己做左幾年港同家長都答唔出........因為真係絕大部分學生都上返自己中學 (舊年只有20人出去升中), 所以家長都唔係好care小朋友banding呀.......
原帖由 pollyang 於 09-10-26 10:18 AM 發表
iwff,

Thanks!!  咁知道港大小學 Band1,2,3大約嘅分配率嗎?

因為中一派位會跟據校網第一派位組別(Band 1) 學生的選校意願次序派位, 再第二派位組別(Band 2), 最後第三派位組別(Band 3).

因為Band 1,2,3 學生分 ...

明白!!多謝妳!!Charlotte_mom

我都會首選港大小學, 今月30號就有結果了!!

不過校車時間都係考慮之一, 我住香港仔呢!!

醒目開學勳章 王國長老

今年路線:
d3線 0655南濤閣->深灣軒->0714海怡->學校
d4線 0655碧瑤->華富->貝沙->置富->0715南寧街->逸港居->0720壽山村->學校
幫唔幫到你?

原帖由 pollyang 於 09-10-28 04:20 PM 發表
明白!!多謝妳!!Charlotte_mom

我都會首選港大小學, 今月30號就有結果了!!

不過校車時間都係考慮之一, 我住香港仔呢!!

Thanks!! 個時間ok喎!!

另外絕大部分港大小六學生都上返自己中學,我覺得都係反映左兩樣嘢:- 1)學生們都喜歡自己學校  2)最重要家長們都對學校有信心

pollyang,

我仔仔只係小二已成日講將來要升上書院了, 唔想讀其他中學喎 , 仲話要直升香港大學(我都想 )。我對書院都好有信心, 加上我們的小朋友升中時, 書院已有公開試成績給我們參考的了, 可以放心。

iwff

原帖由 pollyang 於 09-10-28 19:18 發表
Thanks!! 個時間ok喎!!

另外絕大部分港大小六學生都上返自己中學,我覺得都係反映左兩樣嘢:- 1)學生們都喜歡自己學校  2)最重要家長們都對學校有信心 ...

您仔仔咁有趣

咁等兩日後收唔收個仔喇-

pollyang,

祝你成功, 記得上來報喜!

iwff

原帖由 pollyang 於 09-10-28 23:31 發表
您仔仔咁有趣

咁等兩日後收唔收個仔喇-mouth:" />

Thanks!!   waiting list!!!!

簽名被屏蔽

school bus

hello everyone,

My little girl was accepted for next year p1.  Could anyone tell me that any school bus from central please?

醒目開學勳章 王國長老

有呀, 但詳細list我要返屋企搵搵, 再覆你丫
原帖由 ckdk 於 09-11-3 06:22 PM 發表
hello everyone,

My little girl was accepted for next year p1.  Could anyone tell me that any school bus from central please?

請問有冇學生住九龍區?
有冇校車去黃大仙區?
車程多久?

醒目開學勳章 王國長老

有車去觀塘藍田將軍澳, 但無去黃大仙wor
原帖由 nicolelouie 於 09-11-9 04:51 PM 發表
請問有冇學生住九龍區?
有冇校車去黃大仙區?
車程多久?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-9 20:40 發表
有車去觀塘藍田將軍澳, 但無去黃大仙wor

Hi Charlotte_mom,
Did you receive the good news from HKUGA for your son?

醒目開學勳章 王國長老

今日剛收信, 25日去註冊
祝你早日馬到功成, 加油!
原帖由 mamay 於 09-11-17 02:22 PM 發表

Hi Charlotte_mom,
Did you receive the good news from HKUGA for your son?
‹ 上一主題|下一主題