用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂面試
go

荊冕堂面試 [複製鏈接]

請問有冇媽媽曾經帶小朋友去葵涌村或者大窩口荊冕堂面試呢?
請問會問小朋友D咩呢?
好緊張呀!好想個仔入到呢間幼稚園。
   0    0    0    0

They will ask some simple questions only, such as the kid's name and play some easy toys.
However, the headmistress told us that the result would be depend on lucky draw only.

上年去過大窩口荊冕堂interview 過, 內容大致如下, 首先問佢叫乜野名, 幾多歲? 開始時枱上面放咗蘋果, 橙同香蕉, 老師會問小朋友可唔可以攞個蘋果比我呀, 再問叫佢將枱上d顏色砌落去個凹位度, 主要睇下分辦顏色同砌圖, 過程唔係好難, 你可以訓練下佢地簡單顏色便可.

回覆 2# cpcog 的文章

唔該晒!

原帖由 stephanielum 於 09-9-7 10:37 發表
上年去過大窩口荊冕堂interview 過, 內容大致如下, 首先問佢叫乜野名, 幾多歲? 開始時枱上面放咗蘋果, 橙同香蕉, 老師會問小朋友可唔可以攞個蘋果比我呀, 再問叫佢將枱上d顏色砌落去個凹位度, 主要睇下分辦顏色同砌 ...

其實以上所講o既我小朋友都識,但係我暫時未同佢玩過砌圖,點算?緊張~

個砌圖唔係好難, 只係聽老師指令取乜野顏色放落去, 只要認到顏色就得; 其實佢地考既野都係小朋友日常生活接觸既一部份, 好多小朋友都識, 只係怕佢到時唔想做比老師睇就頭煩啦~~~

[quote]原帖由 venuskong1029 於 09-9-8 10:07 發表

其實以上所講o既我小朋友都識,但係我暫時未同佢玩過砌圖,點算?緊張~ [/quote

你地幾點去面試啊? 我約咗10月24日早上

我報咗青衣個間荊冕堂, 10月15日interview. 但我仔仔未唔識講自己個名同幾多歲. 就算平時玩佢都唔多出聲, 所以我都好擔心.

我都有選擇大窩口荊冕堂呀(另荃浸)!10月24日面試,我都好緊張呀!係呢,你還有選擇其他學校嗎?比d意見我呀?Thx!

係呀!我就係擔心佢到時唔肯講,有時我問佢,佢都係睇心情答!唉…
原帖由 stephanielum 於 09-9-8 12:08 發表
個砌圖唔係好難, 只係聽老師指令取乜野顏色放落去, 只要認到顏色就得; 其實佢地考既野都係小朋友日常生活接觸既一部份, 好多小朋友都識, 只係怕佢到時唔想做比老師睇就頭煩啦~~~

[quote]原帖由 venuskong10 ...

佢講明今年係只得10月24日面試,如果冇乜大問題盡量要出席。係呢,你地有冇信仰架?有冇填到信仰?
原帖由 babycam 於 09-9-8 12:37 發表
你地幾點去面試啊? 我約咗10月24日早上

報青衣呀?你有冇諗定入邊間小學呢?
原帖由 daphneshan 於 09-9-8 16:16 發表
我報咗青衣個間荊冕堂, 10月15日interview. 但我仔仔未唔識講自己個名同幾多歲. 就算平時玩佢都唔多出聲, 所以我都好擔心.

我地都只係報左大窩口同葵涌村荊冕堂咋!
老公o係葵青區住左廿幾年,呢區佢d學校佢比較熟d,佢一早已經諗讀邊間幼稚園大機會升邊間小學…中學。如果呢兩間都唔收阿仔,老公話唔想是但揀一間,會遲一年入學再黎過!因為我個仔係七月份出世,係細仔,所以遲一年都唔大影響。
原帖由 521 於 09-9-8 23:35 發表
我都有選擇大窩口荊冕堂呀(另荃浸)!10月24日面試,我都好緊張呀!係呢,你還有選擇其他學校嗎?比d意見我呀?Thx!

如果你問我?我冇填呀!AM10:45面試。你呢?

回覆 2# venuskong1029 的文章

另外我選擇荃浸、聖基道,total:3間。但聽聞"葵涌荊冕堂"麻麻!

我都係10月24日9:30 在大窩口士德INTERVIEW, 希望可以以平常心去面對INTERVIEW, 小朋友到時的表演真係估唔到
但係我都首選係呢間, 希望呀仔可以入仁立小學
努力吧!
JOEY MAM

我本來都冇填架!我多口講左句"唔填都冇咩所謂啦,會唔會有咩影響?" 之後o個個收表姐姐笑住同我講"都有少少影響架!計5分架!" 之後我就拿拿聲填番上去。
我早你一個鐘呀!我諗我地o個日好早交表所以咁早,唔知係咪15分鐘見一個呢?!
原帖由 521 於 09-9-9 01:37 發表
如果你問我?我冇填呀!AM10:45面試。你呢?

葵涌荊冕堂入仁立機會都好大架!所以我報埋。
原帖由 521 於 09-9-9 01:41 發表
另外我選擇荃浸、聖基道,total:3間。但聽聞"葵涌荊冕堂"麻麻!

咦… 你早我15分鐘,唔通你係排我前面o個個?!hehe…
我同你諗法一樣,仁立小學…林護中學。
一齊努力啦!
原帖由 leungmanhim 於 09-9-9 17:41 發表
我都係10月24日9:30 在大窩口士德INTERVIEW, 希望可以以平常心去面對INTERVIEW, 小朋友到時的表演真係估唔到
但係我都首選係呢間, 希望呀仔可以入仁立小學
努力吧!
JOEY MAM ...

回覆 1# venuskong1029 的文章

我知入仁立機會都會有!但最緊要荊冕堂肯收我小朋友,如果唔係小學入仁立&林護既機會可能微d!So超緊張....
‹ 上一主題|下一主題