用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有關循環周一問
go

有關循環周一問 [複製鏈接]

唔好意思, 我想問問關於循環周的問題,

我見以六日為一循環,

但他們只返5日學,

那應如何對照呢?

第一日 -- 星期一
第二日 -- 星期二
第三日 -- 星期三
第四日 -- 星期四
第五日 -- 星期五
第六日 -- ??????

煩請賜教
   0    0    0    0

不是以星期幾來計算, 可睇學校校曆表或自修功課簿, 每天均有寫 Day 幾, 按 Day 幾來執書包, eg :

9 月 4 日 ( 星期五 ) ~ Day 1
9 月 7 日 ( 星期一 ) ~ Day 2
9 月 8 日 ( 星期二 ) ~ Day 3
9 月 9 日 ( 星期三 ) ~ Day 4
9 月 10 日 ( 星期四 ) ~ Day 5
9 月 11 日 ( 星期五 ) ~ Day 6
9 月 14 日 ( 星期一 ) ~ Day 1
9 月 15 日 ( 星期二 ) ~ Day 2 ......

行循環周有個好處, 可以依學校已編定課程教, 稍後英文科會派 English Planing, 將整個學期教學範圍預先通知 ......

9 月 12 日有小一及插班生家長會, 到時班主任及主科老師會詳盡講解他們的教學內容 ......

原帖由 蕉媽 於 09-9-1 19:36 發表
唔好意思, 我想問問關於循環周的問題,

我見以六日為一循環,

但他們只返5日學,

那應如何對照呢?

第一日 -- 星期一
第二日 -- 星期二
第三日 -- 星期三
第四日 -- 星期四
第五日 -- 星期五
第六日 -- ??????

煩 ...

回覆 1# HY412 的文章

謝謝回覆

咁死火喇, 我真係好驚執錯書包喎

唔使驚 ! 要教育執書包的責任是小朋友, 不是父母 :)

原帖由 蕉媽 於 09-9-1 20:34 發表
謝謝回覆

咁死火喇, 我真係好驚執錯書包喎

原帖由 HY412 於 09-9-1 20:40 發表
唔使驚 ! 要教育執書包的責任是小朋友, 不是父母 :)

Hi HY412,
想請教9/4第一天須要執什麼書/習作呢 ? 謝謝!

呢個問題希望今年升 P.2 既家長會幫到你 , 因為我囡囡呢幾年都是自己執書包的 .

原帖由 JJ71 於 09-9-2 09:18 發表

Hi HY412,

醒目開學勳章

原帖由 JJ71 於 09-9-2 09:18 發表

Hi HY412,

收到上課時間表未 ? 如果有的話, 便跟day1的課堂編排來帶書.

原帖由 3b 於 09-9-2 10:07 發表

收到上課時間表未 ? 如果有的話, 便跟day1的課堂編排來帶書.

是否要書+習作一齊 ? 另外科學系唔系冇書㗎?

醒目開學勳章

原帖由 JJ71 於 09-9-2 13:59 發表

是否要書+習作一齊 ? 另外科學系唔系冇書㗎?

頭幾天開學, 應該用不著作業, 但是帶埋會比較穩妥. Science - 需要帶General Studies那本書, 但有好幾冊, 老師會說明幾時帶那一冊.

原帖由 3b 於 09-9-2 18:30 發表
頭幾天開學, 應該用不著作業, 但是帶埋會比較穩妥. Science - 需要帶General Studies那本書, 但有好幾冊, 老師會說明幾時帶那一冊.

老師明天是否會比一張星期五要帶甚麼書的表我們呢?

有些課堂, 真得不知帶甚麼書, 如生活教育、中國語文(因有幾本關於中文的書)

醒目開學勳章

原帖由 蕉媽 於 09-9-2 20:48 發表

老師明天是否會比一張星期五要帶甚麼書的表我們呢?

有些課堂, 真得不知帶甚麼書, 如生活教育、中國語文(因有幾本關於中文的書)

我們上一年沒有"帶甚麼書的表", 不知道今年有沒有.
生活教育 - 沒有書本, 老師會派工作紙.
如有需要用新書, 老師會提小朋友下一堂帶那一本, 初時未有指定的話, 便帶第一冊.

原帖由 3b 於 09-9-2 21:14 發表
我們上一年沒有"帶甚麼書的表", 不知道今年有沒有.
生活教育 - 沒有書本, 老師會派工作紙.
如有需要用新書, 老師會提小朋友下一堂帶那一本, 初時未有指定的話, 便帶第一冊. ...

謝謝回覆

放心啦, 聽日開學訓練日, 佢地就要自己寫手冊架啦, 老師會寫要帶咩架啦, 不過佢地d 字就睇死人既, 甩甩漏漏, 好多時都係考我地智慧去估既, 所以要上多d bk 大家對下有無抄錯. 同埋上年有d書我未買齊, 只要寫在通信欄同老師講就得架啦.

原帖由 蕉媽 於 09-9-2 21:34 發表

謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題