用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲未識講野的小朋友,係咪考唔到幼稚園 ? ...
go

2歲未識講野的小朋友,係咪考唔到幼稚園 ? [複製鏈接]

我個仔9月出世,
快兩歲了,
現在未識講野,
知道就快會到幼稚園 的招生期,
佢現在都未識講野,
咁是否一定考唔到幼稚園 ?
   0    0    0    0

咩為知唔識講野?? 單字??
原帖由 lazioman 於 09-8-31 14:00 發表
我個仔9月出世,
快兩歲了,
現在未識講野,
佢現在都未識講野,

我個仔都係9月出世, 到而家只係識識好少的單字. 主要係唔肯講.... 好擔心佢考唔到幼稚園.

原帖由 lazioman 於 09-8-31 14:00 發表
我個仔9月出世,
快兩歲了,
現在未識講野,
佢現在都未識講野,

你地報d playgroup或者學前班俾佢地對多d同年紀既小朋友可以激發佢地講野架!
原帖由 hisuki00 於 09-8-31 15:38 發表
我個仔都係9月出世, 到而家只係識識好少的單字. 主要係唔肯講.... 好擔心佢考唔到幼稚園.

原帖由 060905 於 09-8-31 02:07 PM 發表
咩為知唔識講野?? 單字??  

只識幾個單字.

最叻係bye bye

咁樣唔係擔心考唔考到幼稚園, 係可能學習有D問題, 未必係小朋友本身, 可能你地問題。你有無同佢去健康院CHECK CHECK, 同埋平時你地多唔多同佢講野??

我個女2歲前講野唔算叻, 都係單字多+少許短句, 佢都係9月出世既, 2歲開始返N班後多左好多野講, 佢去考4間地區性名校幼稚園, 3間係22個月考, 1間就24個月考, 全部都收佢。

最近N班畢業, 成績表上話佢表達能力高, 但係佢歲半前我都擔心佢語障, 不過佢返左學後好明顯講多好多野。因為佢之前婆婆湊佢, 平時單對單, 相對無講咁多野。
原帖由 lazioman 於 09-8-31 16:02 發表

只識幾個單字.

最叻係bye bye

我個仔都係...佢8月出世...宜家講野發音不正...又不能講完整句子...即使有個家姐都係咁...我都有d擔心今年考k1...我問佢叫咩名...佢一係唔答...一係跟我講"名名"...真係"啤"一聲...

原帖由 lazioman 於 09-8-31 16:02 發表

只識幾個單字.

最叻係bye bye

原帖由 060905 於 09-8-31 04:20 PM 發表
咁樣唔係擔心考唔考到幼稚園, 係可能學習有D問題, 未必係小朋友本身, 可能你地問題。你有無同佢去健康院CHECK CHECK, 同埋平時你地多唔多同佢講野??

我個女2歲前講野唔算叻, 都係單字多+少許短句, 佢都係9月出世既, ...

只有兩個月時間,我唔覺個仔會進步好多...

遇到咁既CASE, 你可以咁:

媽咪:你叫咩名呀??
小朋友:名名 (我個女1.5歲時都係咁)
媽咪:唔係名名, 係盈盈, 我叫盈盈, 你叫咩名呀?? 我叫盈盈…..

每天不段講, 終有一日明白。
原帖由 七點半 於 09-8-31 16:21 發表
我個仔都係...佢8月出世...宜家講野發音不正...又不能講完整句子...即使有個家姐都係咁...我都有d擔心今年考k1...我問佢叫咩名...佢一係唔答...一係跟我講"名名"...真係"啤"一聲...

...

小朋友要進步, 真係快到你唔信, 佢家下講單字, 唔代表佢唔識, 係佢時辰未到佢唔肯講, 你要有耐性, 真係要有耐性, 唔好灰心, 每日盡量同佢講多D野。

如果真係覺得佢比同齡小朋友有問題, 就要及早同佢睇醫生檢查下。
原帖由 lazioman 於 09-8-31 16:29 發表

只有兩個月時間,我唔覺個仔會進步好多...

回覆 6# lazioman 的文章

Totally same as yours.  My daugter also cannot express herself very well by using her words.  Only very good when saying bye-bye.  I am worrying so much too for the upcoming kindergarten interview.

你地擔心, 更加要同佢講多D, 唔好灰心, 加油。

仲有唔好睇咁多電視, 講故仔, 同佢傾多D, 效果更佳。

原帖由 starmami 於 09-8-31 16:37 發表
Totally same as yours.  My daugter also cannot express herself very well by using her words.  Only very good when saying bye-bye.  I am worrying so much too for the upcoming kindergarten interview.

回覆 3# 060905 的文章

Thanks Ying-ying mami.  I will take your advice and start to train my daughter starting from tonight.  Hope my daughter will have improvement within these few months.  Work hard all mami

記住如果佢無興趣, 你唔好強迫佢, D再教佢, 耐性係好重要, 加油!
原帖由 starmami 於 09-8-31 16:40 發表
Thanks Ying-ying mami.  I will take your advice and start to train my daughter starting from tonight.  Hope my daughter will have improvement within these few months.  Work hard all mami

原帖由 七點半 於 09-8-31 16:21 發表

我女女係0708,又係五識講野,叫佢坐低一齊睇認字咭盲走左去~教極都五理我,好在,,心情好都跟我講野~
我而家好後悔成日俾佢睇dvd,而家佢無得睇會五開心.唉

同埋,可能佢papa係日本人,,平時同佢講日文,攪到好混亂囉~
我而家諗住好多幼稚園都報左先算~
我仲報左個中文playgroup俾佢返~
希望2個月可以幫到少少喇~

我仲想問下,,,報名費係用支票俾,,但係我無,,係5係一定要親身去ar??

http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/zQ7b.jpg  http://lb1f.lilypie.com/zQ7bp8.png

大部份幼稚園都係報名費30蚊, 有d學校要家長親身去交, 有d可以搵親人代交, 有d係可以郵寄, 你要睇返心儀幼稚園既網頁。

你地可能覺得我好殘忍, 我個女2歲先開始可以睇1.5個鐘頭電視, 細既時候係半個鐘到架咋!
原帖由 kazizi 於 09-9-1 03:35 發表

我女女係0708,又係五識講野,叫佢坐低一齊睇認字咭盲走左去~教極都五理我,好在,,心情好都跟我講野~
我而家好後悔成日俾佢睇dvd,而家佢無得睇會五開心.唉

同埋,可能佢papa係日本人,,平時同佢講日文,攪到好混亂囉~
我而家 ...

回覆 1# 060905 的文章

Thanks all mami for your kind advice.  Will follow as you instructed.  

All mami add oil.  We still have a few months to go.  Hope we all can share good news here later.

原帖由 060905 於 09-9-1 09:04 發表
大部份幼稚園都係報名費30蚊, 有d學校要家長親身去交, 有d可以搵親人代交, 有d係可以郵寄, 你要睇返心儀幼稚園既網頁。

你地可能覺得我好殘忍, 我個女2歲先開始可以睇1.5個鐘頭電視, 細既時候係半個鐘到架 ...

你唔殘忍呀, 我覺得啱. 學好好難, 學唔好既野(睇電視)好易, 唔洗由細"栽培". 我個女而家29個月一個星期先有得睇半個鍾電視, 講真佢講野真係幾ok, 早幾個月已經講complete sentence, 不過幣在唔睬人, 考k1都係唔樂觀

THANK YOU你...等我試下先....

原帖由 060905 於 09-8-31 16:31 發表
遇到咁既CASE, 你可以咁:

媽咪:你叫咩名呀??
小朋友:名名 (我個女1.5歲時都係咁)
媽咪:唔係名名, 係盈盈, 我叫盈盈, 你叫咩名呀?? 我叫盈盈…..

每天不段講, 終有一日明白。
...
‹ 上一主題|下一主題