用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 油麻地循道衛理楊震幼兒學校 - 9月1日開學啦 ...
go

油麻地循道衛理楊震幼兒學校 - 9月1日開學啦 [複製鏈接]

我女女今個9月讀N1。我地已返左兩次星期六的試堂。到9月1日開學就不能陪住上堂,吾知BB 到時會吾會大喊呢?   有沒有其他油麻地循道衛理楊震幼兒學校的媽媽分享下?

1    0    0    0

BB 今日第一日返幼一班,因为家长不能进入学校范围内,所以我们在大门外讲了拜拜便要离开。接放学时老师亦只是匆匆的交代了家长要签署的文件。我都不知道BB 返学做了什么、亦不知她开不开心,因为放学时她已经很眼瞓lah。点先可以知多一点点呢?

醒目開學勳章

原帖由 spysiub 於 09-9-1 15:35 發表
BB 今日第一日返幼一班,因为家长不能进入学校范围内,所以我们在大门外讲了拜拜便要离开。接放学时老师亦只是匆匆的交代了家长要签署的文件。我都不知道BB 返学做了什么、亦不知她开不开心,因为放学时她已经很眼瞓lah。 ...

Hi, 請問妳小朋友在這校返學開心嗎?
因為今天收到信, 收我個仔讀2010/9 N1斑, 要係一個星期內交費. 但佢地有冇開放日, web-site又入唔到去, 都唔知佢地的資料.
妳可否分享一下係學校的生活情況嗎? thanks!

姨甥女現小六, 畢業於楊震, 十分有愛心有系統的學校.

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 10-1-10 08:24 發表
姨甥女現小六, 畢業於楊震, 十分有愛心有系統的學校.

Thanks for your advise!

與家長溝通 - 我認為非常不足夠。初初開學時老師都沒有主動打電話報告小朋友的情況,又不准家長進入學校,所以我不清楚BB的學習情況。學校大概一個月後派一本學習進度大綱,內裏簡單列出該月所學的東西同一個評分,沒有文字交代,所以作用不大。

老師 - 可能個別老師有不同的表現,我覺得BB的其中一個班主任似做了很多年,返學就象返工,不是我心目中"好好" 的老師。另外一位亦教了好耐但好象有多點點熱誠。要再次聲明 - 因為我沒有太多機會接觸她們,所以不知判斷是否準確。

功課 - 沒有功課。只間中有親子習作。有親子閱讀計畫,學校鼓勵每次閱讀後做親子讀書報告,達到目標數量有獎品。

學校環境 - 學校比較細及舊,我覺得大部分其他幼稚園環境都比油麻地循道衛理楊震好,只是它最近我屋企。

In general, BB算是讀得開心,她也說喜歡返學,也說喜歡老師。返學後亦沒有成日病。

希望幫到妳。

原帖由 sqq321 於 10-1-8 13:04 發表

Hi, 請問妳小朋友在這校返學開心嗎?
因為今天收到信, 收我個仔讀2010/9 N1斑, 要係一個星期內交費. 但佢地有冇開放日, web-site又入唔到去, 都唔知佢地的資料.
妳可否分享一下係學校的生活情況嗎? tha ...

醒目開學勳章

原帖由 spysiub 於 10-1-12 14:18 發表
與家長溝通 - 我認為非常不足夠。初初開學時老師都沒有主動打電話報告小朋友的情況,又不准家長進入學校,所以我不清楚BB的學習情況。學校大概一個月後派一本學習進度大綱,內裏簡單列出該月所學的東西同一個評分,沒有文字 ...

Thanks!
妳所指返左兩個星期六試堂,跟住正式上堂,妳小朋友是否有哭呀? 幾耐才適應?
那是否每日返1個鈡,兩個鈡,半日, 循序漸進地至全日?
妳係未都考到雋匯,點解唔讀既?

我個小朋友第三日先有哭,可能頭兩日都吾係好知發生什麼事,好象是哭了兩三天??
之後每朝早講byebye時都吾開心,大概一個月後講byebye時就識得笑la。

開始返學時是循序漸進地至全日,老師會個別通知家張幾時加長返學時間。

99認為太遠不方便接放學,所以最後選了楊震,其實就學校環境及聲望我是喜歡雋匯多D。

原帖由 sqq321 於 10-1-13 10:41 發表

Thanks!
妳所指返左兩個星期六試堂,跟住正式上堂,妳小朋友是否有哭呀? 幾耐才適應?
那是否每日返1個鈡,兩個鈡,半日, 循序漸進地至全日?
妳係未都考到雋匯,點解唔讀既? ...

醒目開學勳章

原帖由 spysiub 於 10-1-13 13:41 發表
我個小朋友第三日先有哭,可能頭兩日都吾係好知發生什麼事,好象是哭了兩三天??
之後每朝早講byebye時都吾開心,大概一個月後講byebye時就識得笑la。

開始返學時是循序漸進地至全日,老師會個別通知家張幾時加長返學時間 ...

99認為太遠不方便接放學,所以最後選了楊震,其實就學校環境及聲望我是喜歡雋匯多D。

妳小朋友都好叻wor. 妳會否給小朋友在這校完成至N4?

其實係我未去雋匯前,好想去循道; 但當去完雋匯家長日及in完,我都係like雋匯多d,可惜佢唔收. 唔知係未先入為主, 所以有呢個feeling.

學校要星期五前交費, 我諗阿仔多數讀循道,一來暫時未有其他offer, 二來,近媽咪方便她接送.

話時話! 點解冇其他循道家長上來傾.

要看K1開彩才能決定

原帖由 sqq321 於 10-1-13 14:31 發表

妳小朋友都好叻wor. 妳會否給小朋友在這校完成至N4?

其實係我未去雋匯前,好想去循道; 但當去完雋匯家長日及in完,我都係like雋匯多d,可惜佢唔收. 唔知係未先入為主, 所以有呢個feeling.

學校要星期五前交費, 我 ...
‹ 上一主題|下一主題