用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010年入小一 [複製鏈接]

各位好呀, 我個囡今年讀k3, 9月份就選校, 我心目中就係禧年, 因為我地住係富安, 想問下點樣計分架?
我個女係大女 - 5分
同區 - 5分
我本身有受浸紙 - 係未都計埋有5分架?
如果總共有15分, 係未第一次選校時個機會好大呀?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 PriscillaChu 於 09-8-14 12:46 發表
各位好呀, 我個囡今年讀k3, 9月份就選校, 我心目中就係禧年, 因為我地住係富安, 想問下點樣計分架?
我個女係大女 - 5分
同區 - 5分
如果總共有15分, 係未第一次選校時個機會好 ...

如果係大女, 第一round 揀禧年機會應該好大.

回覆 1# km1357 的文章

唔該你呀, km
我都希望可以入到禧年, 咁我就可以帶佢返學先至返工啦.
你呢, 你小朋友係未讀呢間呀?

原帖由 PriscillaChu 於 09-8-14 12:46 發表
我個女係大女 - 5分
同區 - 5分
如果總共有15分, 係未第一次選校時個機會好 ...

Hi,我個女今年讀k3,同你一樣今年選校,佢哥哥係禧年讀緊我會選擇禧年

原帖由 Yammiwan2004 於 09-8-18 09:47 發表

Hi,我個女今年讀k3,同你一樣今年選校,佢哥哥係禧年讀緊我會選擇禧年

咁禧年係未真係好架?  其實我因為近同埋見到中一派位, 好似都幾好...d課程深唔深架, 同埋老師好唔好?

醒目開學勳章

原帖由 PriscillaChu 於 09-8-17 18:19 發表
唔該你呀, km
我都希望可以入到禧年, 咁我就可以帶佢返學先至返工啦.
你呢, 你小朋友係未讀呢間呀?

hi, 呀仔今年升小二. 小一課程都算深架, 不過呀仔都勉強應付到. 我知禧年對學習有問題既小朋友都有幾好既support.

原帖由 km1357 於 09-8-20 10:27 發表

hi, 呀仔今年升小二. 小一課程都算深架, 不過呀仔都勉強應付到. 我知禧年對學習有問題既小朋友都有幾好既support.

咁我想問下中文堂, 係未用普通話教架?  會唔會好多默書, 又有無背默架?

醒目開學勳章

原帖由 PriscillaChu 於 09-8-20 11:42 發表

咁我想問下中文堂, 係未用普通話教架?  會唔會好多默書, 又有無背默架?

中文堂, 係用普通話教.  一個學期(一年4學期)好似有5次中默同英默, 小一無咁快有背默..
so far 我覺得小一d 老師幾好. 高年班就要問下其他家庭.

醒目開學勳章

禧年小學將於二零零九年九月十八日(星期五)舉行『小學生活體驗日暨學校簡介會』活動歡迎各有興趣參與人仕報名參加。

http://www.haynien.edu.hk/main/o ... lInfoDay/index.html
----------------------------------------
可以網上報名.

我囝囝今年會報禧年, 但只有15分, 首輪機會係咪好微?

你有15分已經幾穩啦。我個小朋友二年級,佢只得5分(家姐唔係禧年),佢自選就得咗,佢有個同學一樣case,到攪珠先至o.k.不過都要睇吓今年多唔多人揀,祝你好運

今年馬鞍山幾間都轉咗小班, 禧年都轉埋, 真係有d担心.

禧年(恩平) / 禧年
2間既中一派位都唔錯..
接近40%派左入英中
有80%入第一志願架!

想問下咁同主風比,咁邊間較好呀?

醒目開學勳章

原帖由 cecilycheung 於 10-1-20 11:16 發表
想問下咁同主風比,咁邊間較好呀?

要睇下你認為邊類學校岩你小朋友同家長. 馬主校舍比較新, 亦比較出名, 成績(升英中率)大家差不多, 不過我個人覺得馬主比較cold, 呀仔升小一揀學校時我地都去過幾次, d 人好嚴肅, 好似唔識笑咁.

原帖由 km1357 於 10-1-21 09:42 發表

要睇下你認為邊類學校岩你小朋友同家長. 馬主校舍比較新, 亦比較出名, 成績(升英中率)大家差不多, 不過我個人覺得馬主比較cold, 呀仔升小一揀學校時我地都去過幾次, d 人好嚴肅, 好似唔識笑咁. ...

AGREE x 10
我原本放佢去頭3位
不過參觀時, 個主任居然叫d家長兩個兩排好
d帶隊老師又木口木面
走廊沒有decoration
好似返左以前間小學咁...好驚...諗起細個...
所以後來把它飛離頭3位
‹ 上一主題|下一主題