用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區升中一選校分享
go

九龍城區升中一選校分享 [複製鏈接]

小兒屬band one頭,有甚麼好選擇?請大家幫忙,分享心得.

Thanks!
   0    0    0    0

原帖由 hinviv 於 09-8-12 19:55 發表
小兒屬band one頭,有甚麼好選擇?請大家幫忙,分享心得.

Thanks!  

有冇特異功能?

原帖由 khmama 於 09-8-13 13:04 發表

有冇特異功能?

沒有什麼特別特出的獎項:
校際音樂piano solo grade 5 ---
全國畫畫比賽一等獎

要不要傳統名校?  

原帖由 hinviv 於 09-8-13 16:35 發表

沒有什麼特別特出的獎項:
校際音樂piano solo grade 5 ---良
全國畫畫比賽一等獎

原帖由 BillyM 於 09-8-14 14:11 發表
要不要傳統名校?  

最主要是好學校,校風好和入U率高,當然入到名校就最perfect

1.喇沙 (有小學)
2.華英 / 開平
3.迦密 / 黃笏南 / 銀禧
4.丘佐榮 / 民生 (有小學)
5.陳瑞祺 (喇沙)

以上都係九龍城的英中 , 九龍城網仲有D沙田的英中 , 你唔介意搭車返學都可以選擇

原帖由 hinviv 於 09-8-14 22:23 發表

最主要是好學校,校風好和入U率高,當然入到名校就最perfect

入U率高<---基本上幾高都好, 都要睇阿仔成績好唔好,...況且有d學校入U率充滿"水份"...

原帖由 samuel89 於 09-8-14 23:01 發表

入U率高

又唔係全部都係水,不過你要識得睇晒全個局,係有D難度。

我覺得TOP 中學要睇入U率點解唔係100%。
二線中學就要睇中六收生分數、入U率、原校生(由中一到中七)入U率等。

原帖由 kwlau 於 09-8-15 12:41 發表
又唔係全部都係水,不過你要識得睇晒全個局,係有D難度。

我覺得TOP 中學要睇入U率點解唔係100%。
二線中學就要睇中六收生分數、入U率、原校生(由中一到中七)入U率等。 ...

請問點睇晒全個局...
而家就系覺得連傳統名校都有D"夕陽"feel...

- 升中六原校生數目
例:
一間一線尾、二線頭的中學,夠14分原校生剛好填滿中六位,而原校生大多剛好14至16分。
另一間二線中至尾的中學,不夠原校生升中六,有位收外校一線頭 18至24分的學生。
一般情況,第二間中學可能有較高的入U率,咁您要邊間?

一般情況,14至16分,A LEVEL 可有幾科合格,但冇大學OFFER。

講理科生。文科唔同。

成日打打下字多手,按ESC制,冇晒D字,打咗幾次,激氣。

如果
第一志願: 華英
第二志願: 黃笏南/銀禧 (which one is better)

如果第一志願落空,那麼派黃笏南的機會大嗎?

原帖由 hinviv 於 09-8-15 23:17 發表
如果
第一志願: 華英
第二志願: 黃笏南/銀禧 (which one is better)

如果第一志願落空,那麼派黃笏南的機會大嗎?

華英 / 開平 擺第二就無機
黃笏南 / 迦密 / 銀禧 第二有機
丘佐榮 第三都有機

都有唔少人黃笏南第二入 (包括我小朋友)

原帖由 lopoto 於 09-8-15 23:21 發表

丘佐榮 第三都有機

請問黃笏南和銀禧那間好些呢?你小朋友讀得開心嗎?
學生乖嗎?
黃笏南是幾時搬校,和幾時重建完呢?
Thanks!

原帖由 lopoto 於 09-8-15 23:21 發表

丘佐榮 第三都有機

請問黃笏南和銀禧那間好些呢?你小朋友讀得開心嗎?
學生乖嗎?
黃笏南是幾時搬校,和幾時重建完呢?
Thanks!

hi lopoto:請問黃芴南會暫時搬去沙田什麼位置,因小兒今年讀小六,即將  
               會選校而黃芴南正是考慮其中之一,仲想請問黃芴南自行收生要什
               麼係件,希望你能給些資料給我,好樣我能作準備。謝謝!

原帖由 hanny 於 09-8-18 15:04 發表
hi lopoto:請問黃芴南會暫時搬去沙田什麼位置,因小兒今年讀小六,即將  
               會選校而黃芴南正是考慮其中之一,仲想請問黃芴南自行收生要什
               麼係件,希望你能給些資料給我,好樣我能作準備。謝謝! ...

學校會搬去現在沙田崇真中學的校舍 , 在大圍MTR附近

收生條件 : 其實我都唔太清楚 , 不過我諗識樂器會比較好 (有考級 / 拎獎) , 學校要一人一樂器 (鋼琴 &中樂)唔計 . 而且學校係學界田徑成績都好好 ,  我諗課外活動有田徑都應該有幫助 .

當然 ,最緊要係成績 , 我諗英文拎A係唔少得

P.S. 只係我個人意見 , 唔係真係學校的收生條件

I will suggest you to check the total 'As', 'Bs' of all these band 1 school.  This will reflect the average level of the school.
‹ 上一主題|下一主題