用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,十拿九穩的學校
go

20分,十拿九穩的學校 [複製鏈接]

Hi 各位,

請俾d意見:

如20分, 在自行階段, 有那一所天主教學校 (有直屬或接龍中學最好), 抽得中的機會大一點呢? 香港或九龍都可。

謝謝。

icbb1230
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

好多都得, 你想要咩先.......
我知起碼有:
聖心寶血st paul catholic天神, 舊年都有人15分入
原帖由 icbb1230 於 09-8-5 03:27 PM 發表
Hi 各位,

請俾d意見:

如20分, 在自行階段, 有那一所天主教學校 (有直屬或接龍中學最好), 抽得中的機會大一點呢? 香港或九龍都可。

謝謝。

icbb1230 ...

醒目開學勳章

好似除了寶血外,其他的都是女校,究竟你那個是囝囝定囡囡呀!!

Hi Ziyi & Charlotte_mom,

thanks for your opinion, but appreciated for more output, thanks.

My little one is a girl.  I have 2 daughters, so the elder one get into a good primary school is very important.

I don't mind to "cross sea" even though we're now living in Kowloon side.

cheers

icbb1230

醒目開學勳章

Total agree,我的也是囡囡
你那20分是怎算的?
適齡 10分,長女5分,同宗教5分 or
適齡 10分,畢業生10分
我想不到還有什麼component可拿20分
By the way,如果有20分,如Charlotte_mom 提供的我會選擇St Paul's catholic

Hi ziyi,

Basic 10 + 1st kid 5 + catholic 5, so total 20 marks.

For me, I'll also chose St Paul Happy Valley since this school has better reputation than 寶血.

But any more choices out there?

icbb1230

原帖由 ziyi 於 09-8-5 16:35 發表
Total agree,我的也是囡囡
你那20分是怎算的?
適齡 10分,長女5分,同宗教5分 or
適齡 10分,畢業生10分
我想不到還有什麼component可拿20分
By the way,如果有20分,如Charlotte_mom 提供的我會選擇St Paul's catholic
...

醒目開學勳章

聖心,天神,聖家

I think is this above I prefer

From these schools, 天神 is probably the best choice since it is through train to St Mary's Secondary School.

聖心 – I love this school, too.
But is it thru train to it’s secondary section?

天神 – I am not familiar to this school, only know thru train to St Mary secondary.
If 100% can go to St Mary secondary, I think I’ll consider.

聖家 – same comment as 天神, any secondary section?
Also, I like their campus in Kowloon Tong.

Maryknoll, St Mary, Marymount, St Francis, 油天 – no chance at all, pals?

Icbb1230

呢3間學校, 20分真係十拿9隱嗎? 聽人說天神好難入架喎? any comment?

醒目開學勳章

聖心有直屬中學:嘉諾撒聖心書院

天神有一條龍中學:嘉諾撒聖瑪利書院

聖家有直屬中學:嘉諾撒聖家書院

直屬Vs一條龍的升中百分比我有不太清楚了

I'm sorry

醒目開學勳章 王國長老

就係咁我至印象深刻, 上年有個bk媽咪既小朋友, 15分抽到, 開心到丫
跟住佢就share出黎俾人聽, 駛咩咁辛苦爭st mary小學丫, 天神15分就ok啦
原帖由 mow-mow 於 09-8-5 05:14 PM 發表
From these schools, 天神 is probably the best choice since it is through train to St Mary's Secondary School.

Hi,

15分抽到天神或St Paul Happy Valley, 可信程度有多高呢?  就好似係時裝店或出口店用2千蚊買到個Mulberry/Prada/Marc Jacob皮手袋咁, 都唔知個袋真定假, 你買唔買好呢? 買左又驚個袋係假, 浪費左2千蚊, 無得反轉頭, 因得一次機會就是你當場未俾錢嘅時候, 不買手袋, 用此2千蚊買其他不是名牌但又漂亮嘅野。

希望大家明白呢個比喻啦......

icbb1230

醒目開學勳章

同意,同意.
但只有15分的我,去那一間心儀的都等於抽六合彩
試想想心儀的基本上都是好學校,一定有人爭. .只是要去確定心儀的15分有沒有人成功過而已.很可憐!!
只有20分的才需要考慮清楚,選得好,有100%入,選唔好,變抽獎.
完全理解支持!!

Hi ziyi,

謝謝你的支持我的比喻。

如你只有15分, 天神是值得一博的, 因她在好多家長心中都不是首選, 首選是Maryknoll, St Mary, 油天, Heep Yan, 小拔, 我相信只有15分不會去選這些學校, 因機會等於零, 但20分就會博一博, 咁d次選嘅學校, 例天神, 聖家, St Rose呀, 就機會大一點law, 因可能已少了20分個班人爭。

這是我個人睇法而已, 如得罪有其他bk朋友, 請見諒。

icbb1230

原帖由 ziyi 於 09-8-5 18:34 發表
同意,同意.
但只有15分的我,去那一間心儀的都等於抽六合彩
試想想心儀的基本上都是好學校,一定有人爭. .只是要去確定心儀的15分有沒有人成功過而已.很可憐!!
只有20分的才需要考慮清楚,選得好,有100%入,選唔好 ...

咁如果男仔呢...20分天主教...那一間又能十拿九穩? 香港九龍都得.

醒目開學勳章

原帖由 chubby2688 於 09-8-5 22:48 發表
咁如果男仔呢...20分天主教...那一間又能十拿九穩? 香港九龍都得.

may be 陳瑞祺小學、瑪利諾神父教會學校、華德學校、德信學校等等...(排名不分先後)

醒目開學勳章

原帖由 icbb1230 於 09-8-5 18:19 發表
Hi,

15分抽到天神或St Paul Happy Valley, 可信程度有多高呢?  就好似係時裝店或出口店用2千蚊買到個Mulberry/Prada/Marc Jacob皮手袋咁, 都唔知個袋真定假, 你買唔買好呢? 買左又驚個袋係假, 浪費左2千蚊, 無得反 ...

15分抽到天神---http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690603&extra=page%3D1

其實樓主是否想問20分可抽中心名校的比率,而不是"20分,十拿九穩的學校"?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 icbb1230 於 09-8-5 19:00 發表
Hi ziyi,

謝謝你的支持我的比喻。

如你只有15分, 天神是值得一博的, 因她在好多家長心中都不是首選, 首選是Maryknoll, St Mary, 油天, Heep Yan, 小拔, 我相信只有15分不會去選這些學校, 因機會等於零, 但20分就 ...

我有很多朋友用20分去入天神及兩間聖家及聖羅撒,因有中學backup,而且20分多數必入(除非很黑仔),不用擔心(可說小d擔心)first round入唔到要等到第二年六月放榜,亦不用考十間八間私校做back up 。mouth:" />心理壓力(大人及小朋友)都小好多。(因大抽獎這個 game 心血小d都會....)

‹ 上一主題|下一主題