用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09 - 10 K3 入黎傾吓啦^O^
go

09 - 10 K3 入黎傾吓啦^O^ [複製鏈接]

大家多啲入黎傾吓計^O^

0    0    0    0

太好了, 終於有人開了"09-10" K3 topic.
大家多D上黎交流下.

hihi~~
我個仔黎緊讀3B,你地既小朋友呢?
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

大家好~
民生個topic實在太靜, 無咩人傾,希望大家多d上黎!

我囡囡黎緊讀 3E 班~

原帖由 chunchunbb 於 09-7-14 13:14 發表
hihi~~
我個仔黎緊讀3B,你地既小朋友呢?
Stephanie

原帖由 little_hiway 於 09-7-15 11:50 發表
大家好~

係啦好靜, 我囝囝今年九月插班讀k2, 你地係咪都諗住上民小呢?

後補入讀民生k3, 好事還是唔好事??

我大仔剛後補入到民生k3, 個staff話會俾我個仔大抽獎, 因為k3先插班, 所以唔一定入得番民小......

請問有冇家長有類似o既case呢~??

因為我一直都諗住讀培道小學, 所以冇留意d律校 or 其他私小.......

黎緊9月就要選校了, 我個網又冇乜好學校, 如果上唔到民小, 咁就兩頭唔到岸.............點算呢????!!!!!!

原帖由 恩林 於 09-7-19 00:53 發表
我大仔剛後補入到民生k3, 個staff話會俾我個仔大抽獎, 因為k3先插班, 所以唔一定入得番民小......

請問有冇家長有類似o既case呢~??

因為我一直都諗住讀培道小學, 所以冇留意d律校 or 其他私小.......

黎緊9月就要 ...

以我理解如果你參加大抽獎,學校一定會知道,到時如果你想入番民小,佢地應該唔會收番. 你都係問清楚穩陣喎.

原帖由 little_hiway 於 09-7-15 11:50 發表
大家好~

你囡囡之前係唔係讀K2E/K2F架?

Hi, 大家好,我囡囡讀k3c班,希望大家多d交流,今年一切順利!
hoyam

今年校服有冇改變,我好似記得曾經有通告話會轉校服,會同小學一樣,但後來又無消息,大家知唔知呢?
hoyam

我囡囡K.3E ~

各位家長, 請問你地係咪已經向學校選擇左係咪升上民小呢??

因為校務處個職員話k3開左學至問家長去定留, k3下學期至話你知收唔收......

係咪真的呢????

thank you!

原帖由 恩林 於 09-7-23 05:31 PM 發表
各位家長, 請問你地係咪已經向學校選擇左係咪升上民小呢??

因為校務處個職員話k3開左學至問家長去定留, k3下學期至話你知收唔收......

係咪真的呢????

thank you! ...

係真的﹗
hoyam

選擇民小的話, 同時要放棄大抽獎, 咁如果民小唔收的話, 咁咪冇書讀囉......

唔係好明......唔好意思.........

My son is K1 student in coming Sept, I want to know the number of class in kindergarten totally, and how the number of class in primary, MSC accept how much % of student from kindergarten class???

Any K3 partents know, thanks.

有冇k3家長入黎交流下

請問各位家長, 你們的小朋友k2時是功課進度如何呢??
因為小兒今年會插入k3班, 佢上一間學校功課很少, 但我由k2下學期開始已替佢溫英文, 宜加佢都係識得少量的英文生字.....
請問k2學d乜野英文呢???
thank you!!

原帖由 chunchunbb 於 09-7-30 03:23 PM 發表
有冇k3家長入黎交流下

有...不過未開學,唔知同上年有乜大改變 ~
hoyam

不過,好開心唔係舊年的班主任﹗yeah﹗
hoyam

我仔仔係K3C,好開心唔係上年既班主任。

關於升小:
民生書院小學只會將約八成半學額供給幼稚園部學生作直升之用,一成半學額作公開投考,小學部約有六班,每班有36人。打了八五折後,小學部只會收約一百八十幾人幼稚園部學生,所以會有近四成的民生書院幼稚園學生不能直上小學部,轉而參加派位或報考其他學校。

在幼低班 (K2) 時,班主任會將整年每個學生的成績和行為表現,再加上她們的評語後,便呈交給小學部了作甄選準則。在K3開學的第一天,家長們便要將報讀小學部的意見書經班主任交俾小學部,小學部便會根據內部評分,在九月中直接通知家長們取錄結果,以便家長們作其他選校準備。至於未能取錄的學生,他們仍可以在翌年六月再在公開投考階段報考回母校呢!

關於校服:
校服今年無變!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com
‹ 上一主題|下一主題