用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 頭都大晒
go

頭都大晒 [複製鏈接]

各位,請教教我吧 !

小朋友將於9月入讀播道,我亦十分喜歡此學校
1/離家不遠,學校環境一流
2/欣賞學校理念,由其是校長曾經講過,愉快學習重要,但最主要小朋友最終都是要學到嘢
3/ 我有訪問過些正在就讀的小朋友 (在我家樓下的playground),他們都很開朗,喜歡上學
4/ 英文小學

唉 ! 就喺英文小學依個問題,令我非常煩惱,因很多人comment EC的英文 standard,話說很淺,又無NET教......因我的小朋友極喜歡英文,even 他的幼稚園老師(NET)對他的comment 也高。因此,令我非常非常煩惱,因見其他沒highlight自己是英文小學的,都有數個NET教,又話英文程度很高。 咁 ! 究竟EC在英文方面是怎樣呢????

六年的小學對小朋友是非常重要,我很怕

請救救我吧 !!!!!!!!!
   0    0    0    0

For your reference,

在學校一般交談, 老師同學生都會用英文溝通, 表面上係比較淺, 因為書本上教既野做既野都淺, 不過好奇怪, 我亞仔同另外2位EC同學仔一起到JOHN WING報英文班, reception同我地講1年級學生一般由level 2開始, assessment出來, 亞sir話佢地3個英文水平很好, 可以由level 3開始, 個assessment以oral為主, 沒有寫野, 我地都很surprise, 而家上左2堂, 佢地跟到, 亦見到另1位非ec學生, 好似都幾大個, 樣子有3年班, 呢1次經驗話我知, 睇野可能唔好睇表面,當然這只是1個很小的例子, 不過我個人太喜歡ec, 在我眼中, ec甚麼都完美的, 所以都係信我一成算, anyway我認為呢個學校好適合我個仔, 呢個才是main point.

我先唔講EC的英文程度問題,反而想你自己問下自己,你想小朋友讀間點樣的小學?正如你所講,EC對你來講有好多適合的地方(優點),同樣地亦有你覺得可能唔適合的地方(缺點),咁你自己秤一秤,佢的優點重D,定係缺點重D?佢的缺點是否完全不可接受,嚴重到蓋過晒佢的優點?而你是否又認為值得單單因為一個原因,去放棄佢的優點,而去選擇另一間英文好勁,但其他野未必有EC咁適合你小朋友的學校呢?我相信你諗完自己已經有答案。

至於英文程度,正如心心所講的一樣,我個仔就係同佢小朋友一齊去做評估的,結果我都好驚訝。講下我個仔的情況俾你參考下。佢幼稚園讀蘇浙,日日都有NET上英文堂,但佢幼稚園畢業的時候,不論中文英文,都仍然係一個文盲,只能認得極有限的中、英文字(真係可能最多得十零個),完全沒有閱讀能力(雖然我由佢幾個月大已經開始晚晚講故事,同佢一齊睇書),但聆聽同會話係ok的。係EC讀完一年班,而家可以自行閱讀Oxford Reading Tree Level 9,我唔知呢個程度屬於高、中定低,不過我好滿意個仔的進步,好欣賞學校的教學方法,短短大半年就令我個仔由接近文盲進步到自行閱讀Level 9,我已經好滿意、好滿足、好開心。

其實淺同深
好睇你個人的要求是甚麼?

如果你expect學校一來就要背寫大量好深好深的英文生字, sorry我諗EC唔係你追求的.

如果你認為英文要教高一級以上,
咁EC都唔係你杯茶.

我沒有比較EC的英文與其它學校有甚麼分別,
但我比較欣賞EC的愉快學習, 生動教學,
例如暑假的英文功課之一, 是看一段英語卡通漫畫, 然後作答問題.  目的是要提高同學的學習興趣.  rather用生記死背去壓迫學生.

還有一點, 英文小學的意思是,
除了中文課外, Math & General Studies都是以英文教學, 這無疑會增加同學接觸英語的機會, 因此無論在閱讀, 聆聽, 理解上都會有較大的學習空間.

原帖由 bbdou 於 09-7-8 14:06 發表
我先唔講EC的英文程度問題,反而想你自己問下自己,你想小朋友讀間點樣的小學?正如你所講,EC對你來講有好多適合的地方(優點),同樣地亦有你覺得可能唔適合的地方(缺點),咁你自己秤一秤,佢的優點重D,定係缺點重D?佢的缺點是否完全不可 ...

真是當頭棒喝 ! 謝謝 !真是令我心情好了很多

原帖由 bignose 於 09-7-8 14:59 發表
其實淺同深
好睇你個人的要求是甚麼?

如果你expect學校一來就要背寫大量好深好深的英文生字, sorry我諗EC唔係你追求的.

如果你認為英文要教高一級以上,
咁EC都唔係你杯茶.

我沒有比較EC的英文與其它學校有甚麼分 ...

其實我不是對英文有好高的要求,只是覺得小學這個階段是很重要的,基礎打得好,將來事半功倍。

真的,坊間的一些comment, 真是嚇怕了我。

原帖由 fayefa 於 09-7-8 04:18 PM 發表

其實我不是對英文有好高的要求,只是覺得小學這個階段是很重要的,基礎打得好,將來事半功倍。

真的,坊間的一些comment, 真是嚇怕了我。

just one or two comments only, don't be scared !

原帖由 freddielau 於 09-7-8 16:41 發表

just one or two comments only, don't be scared !

It really scared me !  

因為我在BK見到一些其他小學家長的comment,正如我之前提過,無highlight 自己係英文小學的學校,也如何excellecnt,這才令我担心。

過,可能EC家長羣裹沒有狂熱份子吧 8)

Hi fayefa:

你這句話 : 可能EC家長羣裹沒有狂熱份子吧!
ans : 請看回上年開的標題:

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站

十個月左右>1500個回覆 & >5500個查看, 應該不算太少人關心孩子及學校?

今次有多位朋友袋錢入你袋, 我都忍不住要發表下。

少林寺 (EC) 在 千多人中, 選的百多位俗家弟子 及後備弟子 還有扣門弟子, 真的龍蛇混雜, 你要方丈大師 (校長) 怎樣一下子 便教他們易筋輕 (上等功夫), 強教會使弟子走火入魔, 又可苦呢? 我記得方丈講過練拳不練功,到老一場空。 點解大家吾給多D時間給孩子練好基本功, 才學絕世武功, 十二年後才堂堂正正打木人行, 成功取到左青龍右白虎的印記呢?

最後入得少林寺,應該要信佢。(不要浪費學位)

善哉善哉

原帖由 fayefa 於 09-7-8 16:55 發表

It really scared me !  

因為我在BK見到一些其他小學家長的comment,正如我之前提過,無highlight 自己係英文小學的學校,也如何excellecnt,這才令我担心。

過,可能EC家長羣裹沒有狂熱份子吧 8) ...

師主
你好有見地呀

希望到時左青龍右白虎唔會印響手臂上

原帖由 chinfung 於 09-7-8 22:36 發表
Hi fayefa:

你這句話 : 可能EC家長羣裹沒有狂熱份子吧!
ans : 請看回上年開的標題:

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站   
十個月左右>1500個回覆 & >5500個查看, 應該不算太少人關心孩子及學校?

今次有多位朋友袋錢 ...

Hi Chinfeng and all other big brothers and sisters,

首先, 先再次說過多謝,frankly,你們的comments是温和中肯的,我的心情放鬆了很多,舒服晒!

我所說的狂熱份子,是說你們這班熱心的家長,你們給我的感覺是溫和的,永遠也会過份偏激。而是有些家長,自己孩子讀的小學,就永遠最好,其他的就??????看得多,頭也昏了。 Even, 有時我会問自己,要是小孩子讀那些so call 新思維學校,是否好out,合時而呢 ? 我和我的孩子, 会給人取笑嗎 ????唆 !連我老公都話我short short 哋!!

Once again, million thanks to you all

原帖由 心心 於 09-7-9 08:45 發表
師主
你好有見地呀

希望到時左青龍右白虎唔會印響手臂上

妳估印水紙咩,師主果位公子條青龍同白虎當然係「紋」上去至夠型喇!

其實學習什麼也能以一個主動的態度,以樓主描述自己囝囝的情況睇應該唔會學唔到野的。雖然學校到現時為止都沒有每班一個 NET Teacher,不過校內是有外籍老師的,而且好多時早上返學,小息我都見到她在操場上。如果小朋友夠主動可以經常找到機會 practice,可能好過又要花錢上英文班呢~

回覆 11# fayefa 的文章

Hi fayefa,

No need to be scare like this.......,你再想那广多,我真怕你是short了。

Sharkfin

Simple English is good English!

My mum always said, "Simple English is good English."

NET's are not necessarily good English teachers; you would not want a NET with a strong welsh accent to teach your kids English, would you? (Sorry, I don't mean to criticise the Welsh accent of course.)

In fact, I know some HK people who can speak/write perfect English, and I know quite a few decent English teachers whose mother tongue is not English.

I went to EC last month to complete the P.1 enrollment for my son. I was quite impressed to hear a teacher (a Chinese lady with slight American accent) talking to a student in English.

Indeed, this city of Hong Kong does not provide an ideal environment for the young ones to learn English (let's not forget about Chinese and Mandarin), but I think EC can provide a reasonably good learning ambience and sufficient resources to help the pupils study English and other subjects in a progessive and pleasant manner.

Let's not worry too much now, as we're all on the same boat and you're not alone!
‹ 上一主題|下一主題