用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Del thanks

0    0    0    0

醒目開學勳章

小三至小六仍屬津校, 所以應無資助
小一至小二乃為直資. 所以是有資助

原帖由 7Eleven 於 09-7-7 12:59 發表
請問公務員申請教育津貼, 入讀英華小學, 只有小一至小二津貼, 還是小一至小六嗎? 我看了csb網站小學表單中, 英華是資助小一至小二, 沒有小三至小六.
謝謝 ...

謝謝, 我等緊8月中報名.

原帖由 010 於 09-7-7 13:19 發表

醒目開學勳章

是考小一嗎?競爭很大啊,給你和仔仔加油啊!
願神保守孩子考到一間合適的好學校啊!
原帖由 7Eleven 於 09-7-7 13:36 發表
謝謝, 我等緊8月中報名.

謝謝
是考2010年小一. 我不知做唔做profile好, 如果失敗的話, 我不會再叩門. 因為我很怕麻煩.

原帖由 010 於 09-7-7 13:43 發表
是考小一嗎?競爭很大啊,給你和仔仔加油啊!
願神保守孩子考到一間合適的好學校啊!

醒目開學勳章

Profile一定要做...校長是真的會看的。
比d誠意不要怕麻煩啊!
至於叩唔叩門...
喂喂喂!雖則競爭大,
但咪咁快打定輸數先得嫁.
平常心就好啦!

加油啊!

原帖由 7Eleven 於 09-7-7 13:55 發表
謝謝
是考2010年小一. 我不知做唔做profile好, 如果失敗的話, 我不會再叩門. 因為我很怕麻煩.

010,

妳好勁呀! 連這些資料都知道
BTW, LS is on the list wor...大家都係津貼學校, 點解LS榜上有名, 而YW 只有P1 & P2 呢  

原帖由 010 於 09-7-7 13:19 發表

為何  小三至小六仍屬津校, 所以應無資助

如是公務員不是津貼小一至小六嗎?

唔好意思,還有些問題:

考完第一次面試,是否立刻知有沒有得考第2次面試?

當年妳囝囝有沒有報一些升小一面試班去作準備?
因我设有為囝囝去報這些訓練班(太貴)只用平常心去,不想令他有壓力。

謝謝

醒目開學勳章

kllp
咁岩我朋友係公務員我先知咋
但LS...我真係唔清楚喎...
佢話明唔轉直資,重係津小...津貼d咩呢?
原帖由 KLLP 於 09-7-8 14:32 發表
010,

妳好勁呀! 連這些資料都知道
BTW, LS is on the list wor...大家都係津貼學校, 點解LS榜上有名, 而YW 只有P1 & P2 呢  

醒目開學勳章

Man04
英華從上年九月先轉為直資小學
咁原本即今年升小三至小六的小朋友
全屬政府津校生,所以係不用交學費無須資助。

而今年升小二及來緊的小一生
以及未來考取英華的小朋友均屬直資生,
如政府政策不變,應均可享公務員
由小一至小六的” 教育津貼”

希望今次解釋可以清楚d啦!
真係有問題,可以打去學校問嫁
相信校方會比較清楚政府政策 

原帖由 Man04 於 09-7-12 16:39 發表

為何  小三至小六仍屬津校, 所以應無資助

如是公務員不是津貼小一至小六嗎?

醒目開學勳章

Man04
唔使唔好意思喎!我都係過來人,明白家長心情!

其實小朋友有壓力,現階段多來自家長本身
所以平常心就好了,不用太計較成敗得失!

<考完第一次面試 ,
是否立刻知有沒有得考第2次面試 ?>
以往係分兩次面試,
第一次面試分兩日:一日見校長,一日見老師
之後選取300名入圍小朋友進入第二次面試
呢次係要見埋家長既.從中再選出150名準小一生

(kllp及其他知情人:如我有錯...記住修正啊)

<當年妳囝囝有沒有報一些升小一 面試 班去作準備?
因我设有為囝囝去報這些訓練班(太貴)只用平常心去,不想令他有壓力。>

我仔入英華係唔使面試(當年仍為津校),
當年為仔仔報考DBS,但都無報” 訓練班”

平常心就好了,我識有朋友有報” 訓練班”
但其小朋友都不為私小直資所取錄,
反而有d小朋友被取錄又無見話有報” 訓練班”喎!

只要為仔仔努力試,其他就交比神吧!
願神好好保守,祝孩子考到一間合適的好學校!

原帖由 Man04 於 09-7-12 16:54 發表

唔好意思,還有些問題:

考完第一次面試,是否立刻知有沒有得考第2次面試?

當年妳囝囝有沒有報一些升小一面試班去作準備?
因我设有為囝囝去報這些訓練班(太貴)只用平常心去,不想令他有壓力。

謝謝 ...

010,
you're right!

Man04,
My son did not attend any interview class.  Principal Lam has mentioned that she would observe the behaviour of the children which should be the reflection of their parents.

May God bless your children in the P1 application process.

原帖由 010 於 09-7-14 16:23 發表
Man04
唔使唔好意思喎!我都係過來人,明白家長心情!

其實被到小朋友有壓力,現階段只有家長本身
所以平常心就好了,不用太計較成敗得失!

<考完第一次面試 ,
是否立刻知有沒有得考第2次面試 ?>
以往係分兩次面試,
第一次面試分兩 ...

010  KLLP

好多謝妳們的分享

請問profile 可唔可以用雙面印? 有無人知呀
我會平常心, 謝謝.

原帖由 010 於 09-7-7 15:12 發表
Profile一定要做...校長是真的會看的。
比d誠意不要怕麻煩啊!
至於叩唔叩門...
喂喂喂!雖則競爭大,
但咪咁快打定輸數先得嫁.
平常心就好啦!

加油啊!

...

醒目開學勳章

7Eleven
雙面應該可以的,只要釘好就好了.
重質不重量啊!加油啊

原帖由 7Eleven 於 09-7-20 13:04 發表
請問profile 可唔可以用雙面印? 有無人知呀
我會平常心, 謝謝.

原來又到考小學時間?時間真快!
‹ 上一主題|下一主題