用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點樣選擇第一志願
go

點樣選擇第一志願 [複製鏈接]

我仔仔9月份先讀K2,我想請教各位靚媽怎樣選擇第一志願小學,因為我要考慮定報邊一區地址。
我自己覺得有幾間小學都係我考慮之列,但應怎樣才能可以好決心咁選擇那一間係第一、二....。其實每一間都會有其好評及不太好評。之前,我睇過有d靚媽話如果甲、乙部都係選擇同一間小學,如派位派唔到的話,去叩門都會好大機會收得番。所以我好想給自己一個決擇。大家可否分享吓當時各位係點樣揀?唔該!
   0    0    0    0

考私校做backup, 買樓, 跟住全程目標指向dream school!!!

我就是這樣把阿囝送進喇沙!!

原帖由 mickychow 於 09-7-2 17:34 發表
我仔仔9月份先讀K2,我想請教各位靚媽怎樣選擇第一志願小學,因為我要考慮定報邊一區地址。
我自己覺得有幾間小學都係我考慮之列,但應怎樣才能可以好決心咁選擇那一間係第一、二....。其實每一間都會有其好評及不太好評。 ...

Micky..切記
1.private school back up also!(this half yrs is very high pressure of parents, cos many things u need to prepare)
2.第一次填表...so easy! choose the one that u like...but u have to think how many marks u have!enough marks then u can get in easy,chance will more big!
3.第二次填表(切記勿三心兩意)
A plan>famous school seat is very limited...if u choose this kind of school,u have to see how lucky u are..like mark six!
B Plan >choose the  school is ur second or third choice, its should be more easy to get in ,in first round!...no need to waste time!excellent to hit ur target!
hope this kind of information can help u la!
Good luck ...wait for ur good news next yrs!

你邊區? 你去你果區睇d媽咪點選, 問吓d意見!

我個女個間幼稚園有聯繫嘅小學, 有冇選佢都有得見, 三百封信, 一百人in, 得果廿個位, 你要係呢一年操fit你個b, 咁就間間都收, 最好識英文同普通話對答, 識認字, 我個女都間間有得見, 有d只考你中英同對答, 學校一定收d好醒, 不過亦有d一定要選過佢頭三位先有得見, 你可以去看你心儀果幾間望吓, 問吓!

而家我個女扣到間唔係top 1, 區內都2,3線, 誇區亦都冇選過佢嘅學校! 非常感恩!

原帖由 mickychow 於 09-7-2 17:34 發表
我自己覺得有幾間小學都係我考慮之列,但應怎樣才能可以好決心咁選擇那一間係第一、二....。其實每一間都會有其好評及不太好評。 ...

查實甲部 可以填幾多間學校 有d話1間 有d話3間
原帖由 moomin-bb 於 09-7-5 17:56 發表
你邊區? 你去你果區睇d媽咪點選, 問吓d意見!

我個女個間幼稚園有聯繫嘅小學, 有冇選佢都有得見, 三百封信, 一百人in, 得果廿個位, 你要係呢一年操fit你個b, 咁就間間都收, 最好識英文同普通話對答, 識認字, 我個女 ...

醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-7-6 09:58 發表
查實甲部 可以填幾多間學校 有d話1間 有d話3間   

自行分配階段就只可以揀一間, 而大抽獎甲部最多可以填3間.

唔該晒各位靚媽意見及教路!
其實我都有去睇吓d靚媽喺唔同學校ge留言,唔知係咪睇得多反而仲三心兩意。
我想問:咁我係咪要喺k2開學時要填定心儀ge住址,做定住址證明?我都會打算盡量去考多d 私立小學,我想問考私立要不要住址證明?住址對考私立有否影響?是否我考幾多間都可以?如果知道私立收我仔仔,咁我仲可以有大抽獎嗎?
千萬個唔該!

其實經過今年幫個女去搵學校之後, 我都好想話比k2媽咪知, 點樣選學校, 唔好好似我咁, 成日以為間幼稚園同間小學有聯繫, 就算派唔到都可以叫校長寫信幫手, 最終都係睇你個女識幾多野而收生!

不過而家要開工, 下午再談!

原帖由 mickychow 於 09-7-7 10:46 發表
唔該晒各位靚媽意見及教路!
其實我都有去睇吓d靚媽喺唔同學校ge留言,唔知係咪睇得多反而仲三心兩意。
我想問:咁我係咪要喺k2開學時要填定心儀ge住址,做定住址證明?我都會打算盡量去考多d 私立小學,我想問考私立 ...

想問下, 如果大抽獎部份, 甲部只填一間(自己網和最心儀的), 而乙部先盡量填晒(第一都會填甲部那間) ~ 這方法可行嗎?

原帖由 Geni 於 09-7-6 10:37 發表

自行分配階段就只可以揀一間, 而大抽獎甲部最多可以填3間.
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-7-8 10:35 發表
想問下, 如果大抽獎部份, 甲部只填一間(自己網和最心儀的), 而乙部先盡量填晒(第一都會填甲部那間) ~ 這方法可行嗎?

得.....雖然甲二三無咩機會派到你dream school,但我相信唔只得一間dream school,何不填晒呢?

9月尾10月頭就要填一份[小一入學申請表], 係[自行分配學位], 只選一間心儀學校, 唔分地區, 學校要留一半學位收生, 鬥多分就可以直入, 即人地話大仔而無宗教信仰即十五分, 如果有兄姐現在就讀該小學, 唔駛計分可直入該小學, 如父母在該校畢業或在該校就職亦有廿分, 有該校宗教信仰又多五分, 咁第一輪如果入到就唔駛等派位, 亦可去考定直資作後備, 直資要學費同雜費, 政府就免費, 而家要睇定心儀小學, 只可選一間最好, 唔收你先等出年一月再填[統一派位表], 到時唔再計分, 只可選甲部三間誇區得10%中, 乙部住址果區90%中, 而家要搬定或水,電, 電話單是旦轉你個名啦!

但如果在(統一派位)跨區機會真是很少嗎?

原帖由 moomin-bb 於 09-7-8 14:19 發表
9月尾10月頭就要填一份[小一入學申請表], 係[自行分配學位], 只選一間心儀學校, 唔分地區, 學校要留一半學位收生, 鬥多分就可以直入, 即人地話大仔而無宗教信仰即十五分, 如果有兄姐現在就讀該小學, 唔駛計分可直入 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章

YES..跨區因只有10%, 通常唔過10個位!!!

原帖由 chingbb 於 09-7-8 15:20 發表

在自行收生下, 已經收左一半人, 餘下一半嘅學位之10%, 不過到時有得睇, 如果有五班, 每班25人, 學位總數係125人, 自行收生下可以收62人, 餘下62 or 63人有90%留本區派彩, 10%誇區, 即可收6人, 下半年派統一派位表會寫埋每間學校餘下幾個位可派位, 重有可以叩門, 通常一班25人可以收多3人, 最多5人, 亦有人放棄原來派位去第二度叩門!

原帖由 chingbb 於 09-7-8 15:20 發表

10%跨區機會雖然少, 但對叩門有幫助嗎? (在自行和統一第一志願都揀同一間學校)

原帖由 moomin-bb 於 09-7-9 09:38 發表
在自行收生下, 已經收左一半人, 餘下一半嘅學位之10%, 不過到時有得睇, 如果有五班, 每班25人, 學位總數係125人, 自行收生下可以收62人, 餘下62 or 63人有90%留本區派彩, 10%誇區, 即可收6人, 下半年派統一派位表會 ...

有d學校真係會選擇曾經填過佢做頭幾位嘅學生叩門接見, 你要睇你心儀果間重唔重視呢d, 有d學校睇個proile嚟選接見學生, 有d冇選過佢都有得見, 有d同幼稚園聯繫就算你冇選佢都有得接見, 真係間間唔同, 到左有得見都唔好開心住, 要裝備好你個子女, 對答要得體, 可能要用英文或普通話作答, 有d要認字, 有d要寫字同畫公仔, 有d要見埋家長對答!

原帖由 chingbb 於 09-7-9 11:07 發表
10%跨區機會雖然少, 但對叩門有幫助嗎? (在自行和統一第一志願都揀同一間學校)

+3金熱血 貢獻勳章

其實呢個先至係最好的辦法. 係最多機會抽中最心儀的小學.

若然同區有兩/三間差唔多心水的學校, 先至會填埋甲部 2nd/3rd choice. 否則, 一個唔好彩, 甲部抽中咗無咁心儀的小學, 咁咪無機會在乙部再抽過最心儀的小學 law.

乙部多位過甲部架.

Yes! 我就驚如果甲部(在統一)第一填最心儀(自己網), 第二又填自己網(不是最愛) ~ 而在甲第二已經抽到, 甘就去唔到乙部第一心儀啦! 所以是否在甲一都填要跨區心儀的學校(在自行時已是個間), 甲二填自己網最心儀的, 在乙第一填上"甲二"個間, 但又好似好博甘!
自己都諗到short short地!!!!   

原帖由 chan803 於 09-7-9 16:55 發表

其實呢個先至係最好的辦法. 係最多機會抽中最心儀的小學.

若然同區有兩/三間差唔多心水的學校, 先至會填埋甲部 2nd/3rd choice. 否則, 一個唔好彩, 甲部抽中咗無咁心儀的小學, 咁咪無機會在乙部再抽過最心儀的小 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 chingbb 於 09-7-10 10:03 發表
...
所以是否在甲一都填要跨區心儀的學校(在自行時已是個間), 甲二填自己網最心儀的, [甲三唔填]. 在乙第一填上"甲二"個間, 但又好似好博甘!

正確做法係咁, 係有少少博架啦. 不過只怕咁都唔博, 將來你會後悔 wor.

我想問自行收生咪只可以揀一間o既...
用計分形式黎收生...
我想個囡讀番我畢業o既小學...
我聽朋友講, 一定夠分入...
佢地話幫我計過有25分...
我想知其實幾多分收o既機會大d 呀?
原帖由 chan803 於 09-7-10 11:28 發表

正確做法係咁, 係有少少博架啦. 不過只怕咁都唔博, 將來你會後悔 wor.
‹ 上一主題|下一主題