用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 推薦信...
go

推薦信... [複製鏈接]

想問下除左學校既推薦信外, 如果有HK大公司高層 (都好多人識) / 名人既個人推薦信對小朋友考小學有用嗎?

THANKS a lot.

0    0    0    0

醒目開學勳章

唔知,不過可以一試,但係我相信學校個封會好D,因為人地會知道只有學校至清楚你個小朋友的表現,而你講個D名人係米真係清楚你個小朋友係點呢?

係的, 我講的人係從小朋友BB時開始已認識, 差不多個個WEEK 都見面...所以佢好清楚小朋友.  因為他話如果有需要..可以幫小朋友寫推薦信

THANKS

原帖由 polarbb 於 09-6-26 10:24 發表
唔知,不過可以一試,但係我相信學校個封會好D,因為人地會知道只有學校至清楚你個小朋友的表現,而你講個D名人係米真係清楚你個小朋友係點呢?

醒目開學勳章

你可以試下冇壞,不過始終在學校方面會覺得佢未必清楚你個小朋友,只係人事上幫手出封信,因為最清楚小朋友應該係父母同學校,你明唔明個道理?收你封信個間學校未必知道封信背後個意義,佢可能都係當一般外人想靠人事入去處理,不過我覺得一試無妨.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 10:59 發表
係的, 我講的人係從小朋友BB時開始已認識, 差不多個個WEEK 都見面...所以佢好清楚小朋友.  因為他話如果有需要..可以幫小朋友寫推薦信

THANKS

我當然明白你講的道理..所以我先考慮緊會唔會放埋封信入小朋友個profile 度....又或者出年到時要叩門時才放入profile 度都唔定..而學校果封信, 我絶對有信心, 因為小朋友係校內都算多老師愛鍚, 而成績都好好..

anyway, 多謝你意見..

原帖由 polarbb 於 09-6-26 11:15 發表
你可以試下冇壞,不過始終在學校方面會覺得佢未必清楚你個小朋友,只係人事上幫手出封信,因為最清楚小朋友應該係父母同學校,你明唔明個道理?收你封信個間學校未必知道封信背後個意義,佢可能都係當一般外人想靠人事入去 ...

醒目開學勳章

睇下邊間啦,因為有某幾間小學個個都有比推薦信學校架,我個女由K1開始年年都成績優異獎,不過對某一兩間學校真係冇咩用,因為一山還有一山高 校長都有親自幫我寫左兩封比學校,不過當然冇用,考7間,5間收,有推薦信個兩間唔收 ,其實最緊要係小朋友面試時的表現,我女同班有個男仔考左入DBS,不過佢冇推薦信,佢憑自己實力考入,但佢游水好叻, 如果你係講私校,應該都係個幾間,DBS, St.Paul Boy.....個幾間,如果你小朋友有課外活動好叻或有獎,你唔駛推薦信都80%入緊 另外個20%就係佢 interview 時表現
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 12:04 發表
我當然明白你講的道理..所以我先考慮緊會唔會放埋封信入小朋友個profile 度....又或者出年到時要叩門時才放入profile 度都唔定..而學校果封信, 我絶對有信心, 因為小朋友係校內都算多老師愛鍚, 而成績都好好..

anyw ...

‹ 上一主題|下一主題