用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 全港小學、幼稚園停課,對你哋有乜野影響? ...
go

全港小學、幼稚園停課,對你哋有乜野影響? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔間學校考淨兩科,依家停課,學校網頁話餘下考試取消,但係冇話考咗果啲計唔計分,又冇話點計成績、名次、下年點編班、仲駛唔駛攞成績表等,更加冇提學校會否繼續開放俾果啲屋企安排唔到人照顧小朋友嘅家庭,等佢哋可以返學有人睇住
   0    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Your son's exams are cancelled.  My daughter's exams (3 subjects) are postponed after 14 days.  What a torture.  We thought we can relax after the exams but now......

原帖由 Derdad 於 09-6-12 01:10 發表
我個仔間學校考淨兩科,依家停課,學校網頁話餘下考試取消,但係冇話考咗果啲計唔計分,又冇話點計成績、名次、下年點編班、仲駛唔駛攞成績表等,更加冇提學校會否繼續開放俾果啲屋企安排唔到人照顧小朋友嘅家庭,等佢哋可以返學 ...

醒目開學勳章

考試順延,即係仲有足夠時間考過。我個仔的考試取消咗,即過去幾個月嘅努力(去追番啲成績)白費了呀!

原帖由 Yanamami 於 09-6-12 08:19 發表
Your son's exams are cancelled.  My daughter's exams (3 subjects) are postponed after 14 days.  What a torture.  We thought we can relax after the exams but now......
Best wish,

Your son's effort will never be wasted.  Studying is not only for exams.  If he keeps up with the standard, he'll find it easier to catch up in next academic year.  Add oil.

原帖由 Derdad 於 09-6-15 03:09 發表
考試順延,即係仲有足夠時間考過。我個仔的考試取消咗,即過去幾個月嘅努力(去追番啲成績)白費了呀!

政府要學校停課, 如要延長, 讀 private school 無學返又要交學費, 政府會唔會有津貼??

醒目開學勳章

講就梗係咁講,但成績影響下年編班,如果只計過往的成績,唔理今次會追番嘅成績嘅話,編到好班嘅會好渺茫呀!
跟著啲成績一般嘅同學,想有心機讀書都幾難呀!!

原帖由 Yanamami 於 09-6-15 11:19 發表
Your son's effort will never be wasted.  Studying is not only for exams.  If he keeps up with the standard, he'll find it easier to catch up in next academic year.  Add oil.
Best wish,

醒目開學勳章

妳就想!

原帖由 ReneeC 於 09-6-15 20:15 發表
政府要學校停課, 如要延長, 讀 private school 無學返又要交學費, 政府會唔會有津貼??
Best wish,

佢地多左時間響屋企,但自己就無得響屋企督促住佢地,都唔知點安排”節目”俾佢地好...

醒目開學勳章

就算係屋企都係冇用,好似我咁,夠係屋企啦,班百厭星唔俾出街就淨係在家及附近玩。網球、籃球、足球、羽毛球、乒乓球、再來大富翁、戰國風雲、生命之旅、象棋、scribbles、Pictionary、然後就係Thomas & Friends砌火車軌、森林之家、家家酒、扮超級市場、講故事、睇DVD卡通片、BBC紀錄片……
我仲忙過佢哋番學呀!

原帖由 kambima 於 09-6-21 23:22 發表
佢地多左時間響屋企,但自己就無得響屋企督促住佢地,都唔知點安排”節目”俾佢地好...
Best wish,

咁你又真係忙既, 我朋友同你差唔多, 佢個仔日日要佢去廸士尼, then play soccer, swiming. ...etc

原帖由 Derdad 於 09-6-22 10:44 發表
就算係屋企都係冇用,好似我咁,夠係屋企啦,班百厭星唔俾出街就淨係在家及附近玩。網球、籃球、足球、羽毛球、乒乓球、再來大富翁、戰國風雲、生命之旅、象棋、scribbles、Pictionary、然後就係Thomas & Friends砌火車軌 ...

醒目開學勳章

呢啲渡日如年嘅日子,希望快啲過去啦!!

原帖由 carol_mom 於 09-6-25 18:58 發表
咁你又真係忙既, 我朋友同你差唔多, 佢個仔日日要佢去廸士尼, then play soccer, swiming. ...etc
Best wish,

Good for Home study and visit relative

‹ 上一主題|下一主題