用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍幼兒園, 請進!!!
go

救世軍幼兒園, 請進!!! [複製鏈接]

救世軍幼兒園, 請進!!!

我囝囝讀緊N1, 有時間入黎傾傾啦   

Re: 救世軍明德幼兒園, 請進!!!

乜無BK媽咪小朋友在此讀書, 重想交流一下添   

我女女都係讀緊n1喎,我女女叫瑤瑤

hi
雖然我囝唔係讀呢間,但我希望出年05年,佢可以入讀n2.但學校方面仲未有通知收唔收.  :cry:

係呢,你地覺得間學校點呀? 老師上下都有愛心嗎?

醒目開學勳章

請問小朋友讀緊救世軍明德的家長, 你地排了幾耐先可入讀呢? 我BB而家9個月大, 剛入紙申請, 唔知到兩歲時可否有機會入讀呢???    

Cherryma,

我兒子在救世軍明德幼兒園讀 K2. 妳對這間幼兒園評價如何 ? :  :  :  :

我都同囝囝報左救世軍明德幼兒園, 因囝囝9月尾出世, 報左希望05年10月讀n1, 你們的小朋友讀成點??老師有無愛心呀??

KaiHinMaMa,

唉, 現在正在為兒子是否需要轉校而頭痛.
我兒子在此間學校已是第3年, 剛開始時認為他還小沒那麼注重他的學習,  但是現在發現兒子的進度不是很好, 發現救世軍的課程真的比較淺, 怕到小學時會跟不上.
還有本人認為園長和老師與家長的遘通不足夠.
但是, 本人也曾經向老師了解過, 老師却說兒子的進度不錯, 只是剛升中班需要時間讓他適應.
不過兒子在學校是絕對開心的, 老師也不錯.
所以話針無兩頭利..... 唉......

rsama

你囝囝依家讀緊中班??開始寫字未呀??
點解你覺得救世軍的課程比較淺??
你咁講我都好擔心, 你會唔會真是同囝囝轉校??

有咁多問題, 請見諒!!

KaiHinMaMa

Hi

我個囡都報了這間, 希望05年可入到n2, 但現在未有聲氣面試.
同埋我想問, 這間學校好唔好, 好似有d媽咪話太淺, 唔係幾好, 不如大家入來分享下 :

KaiHinMaMa,

Sorry, 搞到妳咁擔心, 其實救世軍還是一間好的學校.
囝囝現在已開始寫字, 每個星期會寫2個生字, 2個數字, 1個英文字(暫時 或許會再加), 認讀2組字,如: 公公, 超級市場
認識數字, 大致上是這些, 其他的時間就是做計劃活動和蒙特梭里....., 我自己覺得是可以再多一點, 甚至可以派回家寫字. (我知道其他區的救世軍是有派回家寫字的) 其實是不是太淺可能每個家長的看法不同.
唉, 我現在自己是心細心大, 其實囝囝在學校是很開心的. 所以現在我也不可以給什麼意見妳.

KaiHinMaMa 寫道:
rsama

你囝囝依家讀緊中班??開始寫字未呀??
點解你覺得救世軍的課程比較淺??
你咁講我都好擔心, 你會唔會真是同囝囝轉校??

有咁多問題, 請見諒!!

KaiHinMaMa

我都係排緊隊入讀05 n1,唔知入讀到n1的家長通常排左幾耐隊架?

HI

希望大家入來傾下, 謝謝

我個囡都係明德讀,真係好好~~~

Hi 你地好!

我個囡囡將於今年9月讀N2 (明德), 不過頭痛梗接放學!!      

因為我放工係6點, 趕唔切..想搵褓姆幫手, 唔知各位媽咪有無介紹呢??  Thanks.      

dear all,

my son will study n2 in 9/2005.有無荃灣救世軍幼兒園的家長?想交流一下? :
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題