用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就讀港島東區小學可否傾下
go

就讀港島東區小學可否傾下 [複製鏈接]

Re: 就讀港島東區小學可否傾下

Yes, would those parents help by giving us more info on the primary schools that their kids are going currently.  Thanks a lot.

小女讀基灣(愛蠂灣),我對此校十分推崇.校風淳樸,音樂氣氛濃厚.而功課亦非外界傳的那麼多,只是範圍較多,可能我女兒只是升三年級.

Hi SK Mum,

我聽好多家長都話聽聞基灣的小朋友小一小二已每天有10-12樣功課, 要做到10-11點, 好得人驚, 係唔係真, 定係只江湖傳聞, 可否再分享

愛蝶灣基灣真係唔錯架!例如芭蕾舞係王仁曼果間學校黎教,又有得學游水(海天泳會)!不過就嚴左d,只可以短頭髮,唔準有頭夾,只可用筆袋,唔準用筆盒,水壺一定要有帶。而且聽聞功課多,測驗默書低過85分就要見家長,唔知真定假呢,遲d等我知道再報料比你地知啦!
重有,唔一定要讀'明我'幼稚園先大機會架!我覺得最緊要睇你小朋友面試時投唔投入架,因為我女話佢成日舉手答問題,重唔係次次答中,咁都收佢啦!(不過我驚佢辛苦時我又辛苦,所以放棄左)

醒目開學勳章

小寶:
我上年揀學校就去d學校等放學,然後同d家長傾下偈!基灣愛蝶灣係好多功課,d家長話如果一年級個底打得好,就唔會有問題!

"測驗默書低過85分就要見家長"-->這係係精英班出現,唔係班班都係咁!
‹ 上一主題|下一主題