用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦 - 今年邊間學校攞獎多呀?
go

校際朗誦 - 今年邊間學校攞獎多呀? [複製鏈接]

係咪名校生表現較好? 攞獎較多?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

d名校家長, 俾成千蚊一個鐘請私家老師(評判級)教朗誦, 你有無聽過?
有名校學生, 想經學校報名, 學校話學生無得過獎, 唔可以用學校名報, 你有無聽過?
好多野唔係想像中咁簡單的.........

真係咁黑暗,我又冇聽過喎

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-3 22:20 發表
d名校家長, 俾成千蚊一個鐘請私家老師(評判級)教朗誦, 你有無聽過?
有名校學生, 想經學校報名, 學校話學生無得過獎, 唔可以用學校名報, 你有無聽過?
好多野唔係想像中咁簡單的......... ...

回覆 # 的文章

"而個人獨誦多場都有人拿第一, 係沒有出外補堂, 且根本無時間."

That's very true.

我囡囡都係讀傳統名校,其實佢今年係第一年參加中文獨誦,佢係三年級,老師只係在小息的時候好用心去教,我亦都冇搵私人去補,真係冇時間,又吾想俾太大壓力佢,就順其自然吧!  點知佢竟然得到第一,咁的而且確囡囡好用心去學而當日佢真係好出色,直到E +我仲係開心到好似發緊夢咁 .

我囝囝間學校都算名校, 學校好自由參加, 有D同學一至六年級都參加但都係六年級時先有獎. 我囝囝舊年無75分,今年都可以繼續玩.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-3 22:20 發表

簽名被屏蔽

王國長老

我姪女攞左第一但都係無出去學架,
佢都係讀傳統名校,係校內老師同佢練既。

今年我仔個日是拔莘,全女仔,英文朗誦

麟媽媽,

我大少舊年係學校教英文的外籍老師幫佢練攞第二,
今個第二位外籍老師教,但只係教佢D讀音攞第三,
我都無比錢出去學.
但中詩就無獎及唔高分,
有時覺得D評判評分都好個人.
不過今年中學成績都叫大豐收,
大少個場有4位同學參加,3個有獎,
不過第一係比QC攞左.

原帖由 麟媽媽 於 08-12-5 23:36 發表
我姪女攞左第一但都係無出去學架,
佢都係讀傳統名校,係校內老師同佢練既。

王國長老

jackma,

咁真係好睇評判既,比較主觀,
弟婦本來以為妹妹可能只得第二,
因為佢覺得另一個女仔表現更好,
但最終,妹妹演繹比較合評判心水。

原帖由 jackjackma 於 08-12-7 23:14 發表
麟媽媽,

我大少舊年係學校教英文的外籍老師幫佢練攞第二,
今個第二位外籍老師教,但只係教佢D讀音攞第三,
我都無比錢出去學.
但中詩就無獎及唔高分,
有時覺得D評判評分都好個人.
不過今年中學成績都叫大豐收,
大少個 ...

年年好多攞獎嗰d都係評判的門徒, or 穿名校校服生!

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-8 02:50 發表
年年好多攞獎嗰d都係評判的門徒, or 穿名校校服生!  

絕對同意, 亞囡話見到個評判break 既時候同有幾個有獎既同學傾計!
亞囡表演真係唔錯, 但只差一分, 得第四!

而家取消左學能測驗
面試對小朋友升中真係好緊要...

而家面試聽聞會分2 part
1 part 係傾計
另1 part 就係 "天才表演"...

真係好後悔當初無比仔仔參加下d 朗誦比賽
尤其對而家升中!
係非常非常有用!

樓上咁多位!
要好好加油喲!

昨天我囡囡那場"春天", 一位女拔萃二年級學生取得冠軍, 她表現突出.  那學生禮貌地告訴我, 這首詩是由她學校老師教的, 媽媽沒有再找其他老師教她.

有沒有人知昨天早上(8/12)在六國酒店舉行的男英詩Ocean Travel (一、二年級姐別)的結果?頭三名的分數是多少?謝謝!

in my group,  urban kowloon, 90 first, 85 second and 84  third
原帖由 BB-CLEVER 於 08-12-9 09:05 發表
有沒有人知昨天早上(8/12)在六國酒店舉行的男英詩Ocean Travel (一、二年級姐別)的結果?頭三名的分數是多少?謝謝!

I want to know too, anyone can tell us???

原帖由 BB-CLEVER 於 08-12-9 09:05 發表
‹ 上一主題|下一主題