用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區校網,有什麼較好band2中學?
go

油尖旺區校網,有什麼較好band2中學? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

油尖旺 band 1 & 3 都多,band2就真係唔識分辨!  

原帖由 blytheBB 於 08-11-1 10:37 發表
油尖旺區校網,有什麼較好band2中學?

原帖由 blytheBB 於 08-11-1 10:37 發表
油尖旺區校網,有什麼較好band2中學?

油尖旺區校網可選他區較好band2中學

循道, 聖方濟, 銘基, 信義等都收不少band 2 , 只是人們不願承認它們是band 2.

發表之前真係要用個腦淋吓點解先至好辦明!循道有小學關係!收到小量band2生唔出奇!奇就奇在一知半解家長不假思索去評定人家係band2學校啫!皇仁今年收咗唔少band2生!唔通佢又係band2校? 聖方濟, 銘基,因早年油尖旺band1學位充裕 有好多家長想話用跨區皇帝位而選擇香港區!所以先至派到小量band2生,近兩年全收100%band1生!點解!因兩年前cut晒d跨區位囉!信義唔講都知band2啦!係有d所謂以為認識的家長唔知啫!我都好少理會bk果dpost人,但真係忍唔住要解釋吓!但就有人會話你唔包容玩針對?

原來我沒有腦[]!

皇仁所收band2生數目一定不到1/3, 所以我[冇腦地]認為這不是band2校! 既然如此, 請教一下這位有腦[家長]
1. 怎樣定義一間中學為band2?
2. 油尖旺區band2學生大多入讀那些本區中學?

恭敬d咪應吓你囉! 津校中學主要用英文受課咪叫band1囉!主要用中文受課果d咪叫band2或3囉!培正除外,用腦淋吓都好簡單啫!要分成幾多份之幾為band 1或2?無野吖!

原帖由 minicat 於 08-11-1 22:17 發表
恭敬d咪應吓你囉! 津校中學主要用英文受課咪叫band1囉!主要用中文受課果d咪叫band2或3囉!培正除外,用腦淋吓都好簡單啫!要分成幾多份之幾為band 1或2?無野吖!
...

照你所說, 一間大部份是收band2學生, 但主要用英文授課的中學都是band1學? 請繼續指教.

首先發問有d冇用腦! 全港band1學位係小過band1生,即係唔夠派!有band1唔讀讀band2???應該係有地區夠派而去了它區或直資!英中所以有band2生!有乜出奇?派去band2生多d小d都唔會話影响學校原有的教學語文!係英中就得啦!你唔好白痴到用新直資解釋吖!如果係既話!你真係好有問題 (落車機制講咗八年有多都係得個講,白痴先信有)

原帖由 minicat 於 08-11-1 22:52 發表
首先發問有d冇用腦! 全港band1學位係小過band1生,即係唔夠派!有band1唔讀讀band2???應該係有地區夠派而去了它區或直資!英中所以有band2生!有乜出奇?派去band2生多d小d都唔會話影响學校原有的教學語文!係英中就得啦!你唔好白痴 ...

誰先提到[新直資]?
請直接回答: 是否大部份收band2學生但主要用英文授(not)課的中學都叫band1?

請再指教.

[quote]原帖由 minicat 於 08-11-1 22:17 發表

呢張帖應咗你啦!對眼生起邊!唔係見你咁求知都費事應你!

Minicat,
1 .
嚴格來說, 中學跟本沒有分banding. 一間中學的banding較中肯是說法是看其收最多那個band
學生最多. (: 每區小學生banding皆以1/3平均分布)
2.
所以, [津校中學主要用英文受()課就叫band1, 主要用中文受(課果d咪叫band23囉!] 的說法邏輯上有問題!3.
華仁仔, you have not answered this question: [油尖旺區band2學生大多入讀那些中學?] Thanks.

‹ 上一主題|下一主題