用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細仔?
樓主: queensroad
go

細仔? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

如果小朋友能力得, 為何要遲一年入學? 只係某校學校認為細囝細女係能力有限, 各樣發展未及年頭出生的小朋友.  我認為呢個可能係事實, 但唔係每一個細囝/囡都係一樣比不上較大的小朋友.  如果佢地係要面見小朋友的話, 而佢地嘅表現又好的話, 應該接受他們無論是大是細.  而我不是要誇耀自己小朋友, 他當然是超級細囝, 佢嘅成績, 信心, 表現係相等於一個小學的學生, 完全唔會輸比大囝, 唯一蝕低就係細囝.  如果 d 學校唔想收細囝, 不如佢地係我地報名時寫出要求, 唔洗家長同小朋友都撲個空.  right?

quote]原帖由 Geni 於 08-10-31 23:41 發表
其實點解一定唔會俾佢遲一年入學呢? 一世受用o家~~

[/quote]

Hi all,

我係路過既 我仔都係細仔 (9月尾),但唔係小一生:loveliness:

我唔認為學校專揀大仔 (尤其是小學階段),
但點解多數大仔入圍 講真係5-6歲階段,大家同年,你個係1/2月出世,我個係10或11月出世,相差十個月,
面試表現一定高下立見 我地身邊可能得十個八個
同齡朋友仔比較(唔會覺得自己果個差很多),但各校既校長一見要見幾佰甚至乎二仟申請者,咁你諗細仔係唔係會較“輸蝕 ”! 至於你地話重讀K3 ,我都覺得
小朋友能力可以的話都唔需要啦,反而我識得個小朋友,
為了插班入名校,重讀小一,最終真的成功插班入DXX

請各位唔好氣餒 我認為細仔一定有機會!! 仲有,
就算面試唔成功,各位係大抽獎時再諗清楚點排位,
成功讓仔女可以入讀一間適合既學校! 祝各位順利  

囝囝係細仔, 自問他相比"大仔'的程度真係差d, 再加上名校多收大仔也是事實, 再加上就算同月份女仔比男仔叻d, 所以選校唯有隨緣啦, 好講運氣, 但我唔會要囝囝重k3, 因為怕囝囝小學時讀不上才用這機會吧 !

經過今次選小一經驗, 真係唔想升中時重演一次.....

我想這個細仔不被接受的現象, 可能形成一個新現象,就是媽媽會要9-12月出生的小朋友遲一年才讀幼稚園.  我會學你一樣,不會俾我的細仔重讀k3, 況且他真的每天在進步中. 不過, 不要擔心, 我不相到了升中時, 還會有這現象, 12-13時, 相差10-11個月, 應該不會象現在般分別那樣大. 請努力教你的細仔..

原帖由 mymelody2003 於 08-11-3 10:13 發表
囝囝係細仔, 自問他相比"大仔'的程度真係差d, 再加上名校多收大仔也是事實, 再加上就算同月份女仔比男仔叻d, 所以選校唯有隨緣啦, 好講運氣, 但我唔會要囝囝重k3, 因為怕囝囝小學時讀不上才用這機會吧 !

經過今次 ...

我都係過來人,阿仔係02年12月27出世,上年考咗4間直資/私小,只得一間收,不過好好彩係宣小收咗阿仔。各位細仔/細女家長,唔好灰心,如果大抽奬結果唔滿意,到出年9月開學都重有機會叩門架,阿仔有幾個同學都係開咗學先轉過嚟。

阿仔而家係班上第二高嘅男仔,想像唔到如果repeat一年先讀小一個情景會幾突兀

你個仔好叻, 宣小好難考, 真有鼓舞作用, thanks.

原帖由 joannespapa 於 08-11-3 11:05 發表
我都係過來人,阿仔係02年12月27出世,上年考咗4間直資/私小,只得一間收,不過好好彩係宣小收咗阿仔。各位細仔/細女家長,唔好灰心,如果大抽奬結果唔滿意,到出年9月開學都重有機會叩門架,阿仔有幾個同學都係開咗學先轉過嚟。

阿 ...

唔使客氣,其實阿仔唔算特別叻,可能係interview臨場表現不過不失掛。而家返小一嘅最大問題都係專注力唔夠,可能呢個係細仔嘅弱點,不過未至於話應付唔到。

原帖由 lemonred 於 08-11-3 11:31 發表

你個仔好叻, 宣小好難考, 真有鼓舞作用, thanks.

queensroad

音小都好好, 仲係全英文私校, 如果比佢再讀k3, 你要同佢轉kinder, 其實小一課程都好淺(除了某幾間出名深既之外.) 如果小朋友跟得到, 無謂"size"時間.

一鳥在手, 勝過百鳥在林, 你都有一鳥在手.我係"0"鳥在手, 而且私校仲可以抽, 入了優質津校, 好過好多直資小學+!

如果細仔細女都收既, 暫時我知道係陳守仁同優才, 兩間都一定唔理既!我老公4個同事小朋友去考陳守仁, 3個已reject, 應該係大仔, 我11月B 已殺入2nd, 雖然必收, 但証明幾個陳守仁媽咪講既野無錯!  

我知你之前考個間唔收, 唔係亞仔表現唔好, 係表現好好都唔收, 佢地要收大仔先.

唔灰心! 我個街坊好9笑, 佢個仔係細細仔12月, 讀緊nursery,去考k1九龍塘幼稚園,點知亞爸9錯了, 插班去k2, 之後去九龍塘宣小,宣小唔收, 9月開學,宣小有位,叫佢去, e+p6啦! 全班2-4名,出年考皇仁啦!  

原帖由 queensroad 於 08-11-1 12:13 發表
catcatmom:
無錯,我都醒覺啦~~
其實間間都暗地裡唔收細仔,女就好啲!
所以,我都心淡,稔住讀一年再搵過小一,

不如又統計吓呀~~

queensroad    仔(OCT)    得一間收 ...

無錯, 我都覺專注力唔夠係細仔的問題, 所以我以盡力改變他這方面的問題, 已有好轉.

原帖由 joannespapa 於 08-11-3 11:38 發表
唔使客氣,其實阿仔唔算特別叻,可能係interview臨場表現不過不失掛。而家返小一嘅最大問題都係專注力唔夠,可能呢個係細仔嘅弱點,不過未至於話應付唔到。

...

I wanna say that I have the same problem.

My son is small boy but accept by KV in K1 now, he is the youngest in class and I used to think to shift another kinder like SC, CCKG next year by letting him to repeat one year. However, my son is really enjoy in KV and KV teachers are just so nice and I didn't made up my mind to shift.

Now, I am worrying about his path. If he continues to study in KV for 3 years, he is the small boy in P.1. I don't wanna let him repeat in primary because I think he would have hard feeling by then.

For those parents would like to apply the second year for primary, can I ask:

1. Is it ok to apply lucky draw again?
2. Will the private school consider and have bigger chance when they know you are applied for 2nd year already?
3. What did you let your kid do in the repeat K3? In case you are not in the same school?

Thanks for the answer.

我是路過的,據我所知大抽獎只能參加一次。

不知你小朋友在KV的成績怎樣?個人覺得不需要太早下定論決定是否要重讀,除非學習上真的有很大困難,相信到時老師亦會主動向家長提出建議小朋友重讀。

不用担心細仔考小一時會輸蝕,KV應該在學術上有質量保證,老師會覺得KV出來的學生“好教啲”。

原帖由 Ng360 於 08-11-3 14:08 發表

I wanna say that I have the same problem.

My son is small boy but accept by KV in K1 now, he is the youngest in class and I used to think to shift another kinder like SC, CCKG next year by letting h ...

重讀K3 support
‹ 上一主題|下一主題