用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班
go

剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班 [複製鏈接]

小兒月底便3歲...但開口說話只2-3個月....現只能說單、雙字或 "買玩具"等小句子...其他認知及反應無問題....現想搵有愛心而包容的學校,09年1月插班讀N1 或K1 (咩班級都無所謂因為09年9月先會正式讀K1)...請問沙田區或九龍區有否學校推介?

先行多謝寶貴意見!

PS:小兒剛去啟思小學附屬幼稚園面試插班K1,雖然答對全部問題,無扭計或怕羞但仍被拒了....
   0    0    0    0

原帖由 gardenwoods 於 08-10-25 17:13 發表
小兒月底便3歲...但開口說話只2-3個月....現只能說單、雙字或 "買玩具"等小句子...其他認知及反應無問題....現想搵有愛心而包容的學校,09年1月插班讀N1 或K1 (咩班級都無所謂因為09年9月先會正式讀K1)...請問沙田區或 ...

可能你覺得我問非所答, 但你形容的情況, 是否應該見一見醫生 / 言語治療呢一類嘅專業人仕先呢? 兩歲九個月才能說出單、雙字或『買玩具』等小句子, 也未免少了一點吧.

原校問題不大的話, 為何要轉校呢, 既然你的小朋友已經適應了.

不要緊...我兒情況是:一直有語言治療師跟進的,但他不開口也沒辦法...而我亦一直給他上特別班 (不是正式上學那種),好讓他智能一直發展,否則他也不會答對全部問題...沒有上正式學校的,因為之前2歲時曾嘗試,豈料老師一直當他是佈景板 (因我兒很乖,什麼也跟做,只是不說話)...直至現在,他終於開口了,起碼懂得回答簡單問題 (最少懂講出那兒痛),我才敢讓他上學....
不是想說啟思不好,我也明白如要做插班生的話,水平一定要跟到,但我兒溝通上真的很bb...但如果還一直保護他,那情況只會更差吧,因為他現在說話動機及意欲很高,差不多每天都有新詞彙出,但比較同齡的,當然給比下去了...

原帖由 Pasqurell 於 08-10-26 03:41 發表

可能你覺得我問非所答, 但你形容的情況, 是否應該見一見醫生 / 言語治療呢一類嘅專業人仕先呢? 兩歲九個月才能說出單、雙字或『買玩具』等小句子, 也未免少了一點吧.

原校問題不大的話, 為何要轉校呢, 既然你的小 ...

我覺得你現在應該先搵一間學校比小朋友讀住先, 邊間或者邊度讀都唔係太重要, 等佢有多d機會接觸其他人, 學講多d.
我之前都好似你咁, 因為我仔仔又係講話比較遲, 所以我係9月比佢插班讀n1, (好是但咁係屋企附近搵一間讀住先), 現在已經進步好多啦! 所以你都係快d搵間學校比佢先, 因為d學位都好緊張.

我都係咁諗...但因為之前有唔好經驗 (都已經有朋友個仔讀過話好架喇,點知到我個仔時又唔係咁),所以爸爸要我搵間真係有愛心既,希望唔好由愛仔變成害仔....

原帖由 hinhinboy 於 08-10-26 11:04 發表
我覺得你現在應該先搵一間學校比小朋友讀住先, 邊間或者邊度讀都唔係太重要, 等佢有多d機會接觸其他人, 學講多d.
我之前都好似你咁, 因為我仔仔又係講話比較遲, 所以我係9月比佢插班讀n1, (好是但咁係屋企附近搵一間 ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔都有睇st的
治療師有suggest你排兼收位或早期訓練嗎?
anyway, 我會建議你揀一間有兼收位既幼稚園, 雖然而家你未正式排到i位未有訓練, 但i位學校本身老師比較經驗豐富, 識處理小朋友唔止語言問題, 仲有相關既社交問題, 大小肌肉問題等, 對小朋友絕對有好處(仲訓練埋群體生活, 食飯, 午睡, 排洗等)
如果講i位, 基督教服務處o係行中幾出名的, 佢本身都有收一般小朋友, 由於係全日制, 都幾多working parents會揀的, 出乎我意料, 程度唔淺架! 我仔而家k2, 寫既中文字同一般學校差唔多, 人大火田女耳土等, 而英文寫梗大細草, 仲要求佢地認生字如head, hand, foot, ball, boy等, 又有phonics同普通話
雖然唔算係咩名校, 但我就十分滿意(學習同老師處理上), 如果你想要further 資料可pm我
原帖由 gardenwoods 於 08-10-26 12:00 PM 發表
我都係咁諗...但因為之前有唔好經驗 (都已經有朋友個仔讀過話好架喇,點知到我個仔時又唔係咁),所以爸爸要我搵間真係有愛心既,希望唔好由愛仔變成害仔....

...

我都建議你搵一d有兼收位(I位)既幼稚園, 佢地唔會選擇學生, 老師亦有很大包容性.
唔使灰心.
原帖由 gardenwoods 於 08-10-26 12:00 發表

...

Charlotte_mom,

正好我亦想找全日班呢,因為可以讓孩子好些機會及時間與人溝通...但基督教服務處的學校在那裡呢?Thanks for your information...

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

呢度仲有其他兼收學校, 你可以考慮下, 不過老實講句, 唔係間間都辦得咁好的, 要小心選擇
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waitlisting%20IP_092008.pdf
原帖由 gardenwoods 於 08-10-27 02:35 AM 發表
Charlotte_mom,

正好我亦想找全日班呢,因為可以讓孩子好些機會及時間與人溝通...但基督教服務處的學校在那裡呢?Thanks for your information...

你可以試吓窩打老道迦南‧D老師幾好心机、n1有半日及插班k1有全曰、我个女係入面讀過n1‧D老師幾好心机、特別係梁老師 試吓帶小朋友參觀吓睇佢反應 鍾吾鍾意

你小朋友的情況有冇社工去跟進?  有的話都可以搵社工幫忙轉介去有混合位的幼稚園.

你睇一睇你自己住果區或附近有冇救世軍幼稚園? 有的話, 應該就比較適合你小朋友, 因為她們的老師是有接受專門的訓練, 對發展上或學習上有障礙的小朋友, 是很有幫助的.  (以上是經驗之談)

剛有了E位服務,但有時候我覺得孩子的發展(尤其說話方面)是有自己個人的時間表的.....不過有訓練幫下手希望可以加快進度吧!
救世軍的我不敢報呀,因聽說要求很高,而且只收叻仔呢 (因為多人報嘛)...不過你這樣說,我會研究一下,thanks.

原帖由 Pasqurell 於 08-10-27 14:44 發表
你小朋友的情況有冇社工去跟進?  有的話都可以搵社工幫忙轉介去有混合位的幼稚園.

你睇一睇你自己住果區或附近有冇救世軍幼稚園? 有的話, 應該就比較適合你小朋友, 因為她們的老師是有接受專門的訓練, 對發展上或 ...

真嗎?!會研究一下,thanks!!

原帖由 winchoy16888 於 08-10-27 13:34 發表
你可以試吓窩打老道迦南‧D老師幾好心机、n1有半日及插班k1有全曰、我个女係入面讀過n1‧D老師幾好心机、特別係梁老師 試吓帶小朋友參觀吓睇佢反應 鍾吾鍾意 ...

對呀,響特殊教育那邊看到不少唔好的feedback呢...可惜基教在沙田區沒有分校...thanks!!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 10:20 發表
http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

呢度仲有其他兼收學校, 你可以考慮下, 不過老實講句, 唔係間間都辦得咁好的, 要小心選擇
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waitlisting%20IP_092008.pdf
...

唔好更灰心。我個仔都系2歲6個月。最近剛剛開始講單字及雙字。但好明顯會跟住我講野。讀緊美孚嘉心N班。MISS好有耐心。雖然校舍細點同舊點。但MISS好好。好有愛心及包容心。會經常觀察BB同經常都會打電話俾我地講BB在學校的表現。基本上1個月至2個月會打一次電話俾我地。唔會點樣面試。如果你感興趣,我可以PASS埋電話俾你。不過可能你會遠少少。

多謝你鼓勵...美孚真的有點遠呢...依家他的特別班也是在九龍區的,我每天送出送入,雖然車程只半小時,但始終是舟車勞頓嘛...想如果要他正式入學校的話,最好讓他在其他方面舒服點,可以留多點精力去學習。Thanks.

原帖由 helenwxf 於 08-10-28 22:01 發表
唔好更灰心。我個仔都系2歲6個月。最近剛剛開始講單字及雙字。但好明顯會跟住我講野。讀緊美孚嘉心N班。MISS好有耐心。雖然校舍細點同舊點。但MISS好好。好有愛心及包容心。會經常觀察BB同經常都會打電話俾我地講BB ...
‹ 上一主題|下一主題