用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水PO瑪利諾神父教會學校, 校夙/直屬中學係band 幾? ...
go

深水PO瑪利諾神父教會學校, 校夙/直屬中學係band 幾? [複製鏈接]

深水PO瑪利諾神父教會學校, 校夙如何? 深水PO學生質素如何? 直屬中學係band 幾?如有舊生, 請comment, 多謝
   0    0    0    0

原帖由 wince_612 於 08-9-28 19:29 發表
深水PO瑪利諾神父教會學校, 校夙如何? 深水PO學生質素如何? 直屬中學係band 幾?如有舊生, 請comment, 多謝

小兒剛上年小學部畢業,通常頭幾名都會走,女仔多數去上智和聖母玫瑰,今年有個去了ST.MARY (only one).男就去其他心義學校,通常成績一般就留番係中學部.
本人認為小學部較中學部好,不論老師和校風,今年會轉新校舍,到時就唔知....................

原帖由 isislsf 於 08-10-1 15:40 發表

小兒剛上年小學部畢業,通常頭幾名都會走,女仔多數去上智和聖母玫瑰,今年有個去了ST.MARY (only one).男就去其他心義學校,通常成績一般就留番係中學部.
本人認為小學部較中學部好,不論老師和校風,今年會轉新校舍,到 ...

請問是否中學部搬, 搬往何處? Thanks.

原帖由 ChunChunMummy 於 08-10-2 14:03 發表

請問是否中學部搬, 搬往何處? Thanks.

小學部搬,搬去海麗村村口.今年年尾搬.

直屬中學係band 幾?if band 1,係top,middle or  尾?
會考成績如何? 英文程度如何?

原帖由 wince_612 於 08-10-5 16:45 發表
直屬中學係band 幾?if band 1,係top,middle or  尾?
會考成績如何? 英文程度如何?

應該係.....尾.今年成績理班收18分,自己友收番不過十人,文班收14分,自己友只收番三人..................,你自己計下啦!

原帖由 isislsf 於 08-10-7 15:20 發表

應該係.....尾.今年成績理班收18分,自己友收番不過十人,文班收14分,自己友只收番三人..................,你自己計下啦!

點會收咁少自己人!
理全部收番晒,文科都唔會收三個咁少!
起瑪十幾

有人講衰學校??收得三個咁差,咁其他學生都唔會入嚟讀啦...

唔好淨係睇到"瑪利諾"就以為係名校, 此瑪不同彼瑪, 相信無人專登唱衰佢, 樓主都話自己小朋友已在此校畢業了.
BK 真係只准比人報喜?

原帖由 lovelyct 於 08-11-26 13:12 發表
有人講衰學校??收得三個咁差,咁其他學生都唔會入嚟讀啦...

07-08年度,第一階段後餘下中六空缺,文科有19個位,理科0位.
08-09 就唔知啦!

我相信這學校不至這樣差,
不過band 1尾卻是事實,
因為收了很多小學部的學生,
當中有不少band2生。

而校風方面,自己在附近居住,
以band 1學校來說,不算太好。
當你見到他們在商場内追來追去,
對比附近其他學校, 例如: 上智,
聖母玫瑰, 香島, 銘賢的學生都
斯斯文文。可能以偏蓋全,但我建議
你個人去附近看看觀察一下。

原帖由 motherlau 於 08-11-28 20:53 發表
07-08年度,第一階段後餘下中六空缺,文科有19個位,理科0位.
08-09 就唔知啦!

文科今年收番15個自己人,理科就年年都收晒!

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技

唔係喎,今年好多學生去了新法書院讀中六,有D去了閩光repeat,唔信可以問下畢業D 同學.

原帖由 isislsf 於 08-11-30 13:49 發表
唔係喎,今年好多學生去了新法書院讀中六,有D去了閩光repeat,唔信可以問下畢業D 同學.

在下正是今屆畢業生,當然知道好多人去左新法或者其他...
但係你要搞清楚,多人去第二度讀唔代表少人係原校升!
有80人係science班畢業,但f6 science得30個位...
其他人要走好正常,而且好多人夠14分都要去第二間

原帖由 kelly_kelly 於 08-12-1 15:25 發表

在下正是今屆畢業,當然知道好多人去左新法或者其他
但係你要搞清楚,多人去第二度讀唔代表少人係原校升
有80人係science班畢業,但f6 science得30個位...
其他人要走好正常,而且好多人夠14分都要去第二間 ...

Kelly_Kelly 又講得好啱噃...

原帖由 lovelyct 於 08-12-2 13:02 發表

Kelly_Kelly 又講得好啱噃...

多謝你呀
最初見到有人講嘅野同事實有一段距離,先忍唔住用左mama個acc出聲...
在下所講嘅全部都係事實!
如果仲係質疑在下,可以親自向校方求證

原帖由 kelly_kelly 於 08-12-2 19:22 發表

多謝你呀
最初見到有人講嘅野同事實有一段距離,先忍唔住用左mama個acc出聲...
在下所講嘅全部都係事實!
如果仲係質疑在下,可以親自向校方求證 ...

我沒有懷疑你,因為始終是band 1英中,
正如我之前所講,神父怎樣差都不至於別人形容那樣差。
如果那樣差應該會是在band2尾3頭學校發生。
不過校風方面應該多加努力。
‹ 上一主題|下一主題