用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言家長/學生哥
樓主: ccl20061125
go

聖言家長/學生哥 [複製鏈接]

原帖由 ccl20061125 於 08-11-11 08:01 發表

你是否好忙?今個星期六家長會,你會不會到?
我小兒常常遲放學,

最近比較忙,少咗上,我有參加星期六的家長會,第一次中學派成績表,梗係一定要到。你小兒是否有很多課外活動所以遲放學?

原帖由 KFMA 於 08-11-18 23:06 發表

最近比較忙,少咗上,我有參加星期六的家長會,第一次中學派成績表,梗係一定要到。你小兒是否有很多課外活動所以遲放學?

不是,常常補課。派成績表當日E.P.A老師同我哋D家長講E.P.A.過科什樣讀,可能考得很差。
  現在午餐我叫小兒加錢買蝶菜。
  小兒考得到O.K.(八下)你小兒考得好嗎?

請問聖言是否將會搬呢?搬去哪一區?

原帖由 joey仔媽媽 於 08-11-19 21:16 發表
請問聖言是否將會搬呢?搬去哪一區?

是的有話會搬。校董會決定申請彩雲village旁用地作新校址。教育局將在數月後公佈結果。

原帖由 ccl20061125 於 08-11-19 07:56 發表

不是,常常補課。派成績表當日E.P.A老師同我哋D家長講E.P.A.過科什樣讀,可能考得很差。
  現在午餐我叫小兒加錢買蝶菜。
  小兒考得到O.K.(八下)你小兒考得好嗎? ...

近排好忙,少咗上嚟!
我小兒都考得OK,不過最差是中文,只得五十多分,EPA都好難,只得六十多分,其他都滿意。想問下你小兒的老師教怎樣讀EPA此科,另你如何幫他溫中文科,想參考一下。因為好快又考試啦!

原帖由 KFMA 於 08-12-12 22:07 發表

近排好忙,少咗上嚟!
我小兒都考得OK,不過最差是中文,只得五十多分,EPA都好難,只得六十多分,其他都滿意。想問下你小兒的老師教怎樣讀EPA此科,另你如何幫他溫中文科,想參考一下。因為好快又考試啦! ...

中文我沒同小兒溫,要小兒自已看。
不過聽小兒說中文好似全級最高得70幾至80分
EPA老師時時都默書〔(默生字)老師已印了一張note〕
還有叫他們一定要查字典備課。
現在上了中學不是我幫他溫,是我先生同他溫的。
你有冇參加去馬灣的活動?25-02-09

想請問下INTERVIEW時, 數學問題會問什麼? IQ 題?  好複雜D問題? 有無得PREPAPRE 下 ?
‹ 上一主題|下一主題