用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言家長/學生哥
go

聖言家長/學生哥 [複製鏈接]

小兒在聖言讀中一
現在好得閒
有冇精英班
   0    0    0    0

原帖由 ccl20061125 於 08-9-18 09:57 發表
小兒在聖言讀中一
現在好得閒
有冇精英班

冇精英班, school policy not suggest.

原帖由 ccl20061125 於 08-9-18 09:57 發表
小兒在聖言讀中一
現在好得閒
有冇精英班

我想問下呢間學校係好唔好呢?

藍田區出名学校.

原帖由 lukemom 於 08-9-19 11:31 發表

原帖由 lukemom 於 08-9-19 11:31 發表

聖言唔止在藍田區係名校,在觀塘區亦係名校,d成績就算同外面d名校比較都毫不遜色,校風亦非常好!
不過聖言唔係咁容易入讀,因為太多人爭,就算升中選校填表時,是但將佢放在第二位,都唔會有機會入到,你應該在升中選校時都有打聽過間學校 la,點解咁無信心,另一間觀塘區名校,觀塘瑪利諾一樣都係好小功課,亦唔會太過吹谷d學生成績!
幾年前我親戚兩個仔都讀聖言,佢都覺得間學校無人地咁多功課,兩個仔成績都唔係最top,但佢無擔心過咁樣會令囝囝讀書散漫,現在佢兩個仔都入左香港大學,上年大仔被學校推薦到清華大學做左半年交換生,其實讀到中學好多時要靠自己la

我小兒都是這校的中一生,你小兒是讀那一班?

原帖由 KFMA 於 08-9-25 21:01 發表
我小兒都是這校的中一生,你小兒是讀那一班?

1c 班。你呢?
我覺得都很忙,因為學校都有好多活動,
作天是假期,他都要回校做嘢,
又話星期六要去玩攀石,
你小兒有冇參加什麼課外活動?
我們可以多一些溝通,可以知多D學校D嘢。

回覆 # 的文章

我小兒讀1D 班。他參加咗四個課外活動。星期日才去玩攀石。八卦想問昨天是假期,你小兒回校做什麼活動?
我小兒暫每日留校吃午膳,但聽他說,選擇不多,又少蔬菜,好似冇益。
明天水運會,你小兒有沒有參賽?

[quote]原帖由 KFMA 於 08-10-2 21:11 發表
我小兒讀1D 班。他參加咗四個課外活動。星期日才去玩攀石。八卦想問昨天是假期,你小兒回校做什麼活動?
我小兒暫每日留校吃午膳,但聽他說,選擇不多,又少蔬菜,好似冇益。
明天水運會,你小兒有沒有參賽? ... [/quo
返校要做壁報。小兒都有在校吃飯,不過都覺得ok,我又無問有無菜。
小兒參加了50米蛙泳、25米自由和蛙泳

兩位家長有野想請教?

1. interview 是否 group interview?
2. interview 問d 咩問題, 是否英文 or 普通話答架?

thank you very much!!

原帖由 浩朗媽媽 於 08-10-3 18:16 發表
兩位家長有野想請教?

1. interview 是否 group interview?
2. interview 問d 咩問題, 是否英文 or 普通話答架?

thank you very much!!

1. 個人interview
2. interview 時有英文問答 及中文數學。

KFMA:

謝謝回覆, 重想問有咩地方要注意?

原帖由 KFMA 於 08-10-3 21:49 發表

1. 個人interview
2. interview 時有英文問答 及中文數學。

回覆 # 的文章

KFMA:
我係1c班的媽媽。
我想八下你小兒讀哪一間小學?
你大約幾時面試(聖言)?

你小兒在水運會有沒有參賽?

醒目開學勳章

各位聖言家長:

小兒明年升讀中一,他也很想能入讀此校,但我都知道很多人都想入讀此校。

現在我有問題想請教有經驗的你們;
(1)第一輪的選校,是否須要面試?
(2)面試時要準備甚麽資料?
(3)學校面試時,會問些甚麼問題?
(4)面試完畢後,何時和從甚麼途徑才知道有沒有被取錄呢?
(5)若果第一輪選校時沒有被取錄,在第二輪選校時,是否繼續把聖言放第一位呢?
(6)聖言收生的條件是甚麼呢?
(7)小學生在其校內應取得甚麼成績才會有機會獲取錄?
(8)是否藍田區內的小學生獲取錄的機會比外邊其他區的小學生較為高?
(9)藍田區以外的小學生,又應該用甚麼方法來增加取錄機會呢?
(10)不知聖言的分派率是怎樣的呢?
(11)聖言有多少學位收生呢?
(12)若果真不幸時,兩輪選校都未被獲取錄,是否還有後補的機會呢?
(13)機會又是多少呢?
(14)除了聖言外,還有那些中學可以選擇?

對不起各位家長幫我解答以上那麼多的問題,我現在緊張和擔憂的心情,相信有經驗的你們也都曾經經歷過,也都明白我現時的處境,所以懇請你們盡量幫助我,非常之感謝。

(1)第一輪的選校,是否須要面試? Yes
(2)面試時要準備甚麽資料?練習english reading & oral
(3)學校面試時,會問些甚麼問題? 讀一篇英文然後問問題 and 用中文問數學題
(4)面試完畢後,何時和從甚麼途徑才知道有沒有被取錄呢? 要等7月放榜先知
(5)若果第一輪選校時沒有被取錄,在第二輪選校時,是否繼續把聖言放第一位呢? 如果同校網, 當然要放第一位, 跨網就要諗清楚先
(6)聖言收生的條件是甚麼呢? 成績+操行+獎行+面試
(7)小學生在其校內應取得甚麼成績才會有機會獲取錄?成績一定要中上
(8)是否藍田區內的小學生獲取錄的機會比外邊其他區的小學生較為高?不一定
(9)藍田區以外的小學生,又應該用甚麼方法來增加取錄機會呢?成績+操行+獎行+面試
(10)不知聖言的分派率是怎樣的呢?
(11)聖言有多少學位收生呢?
(12)若果真不幸時,兩輪選校都未被獲取錄,是否還有後補的機會呢?前兩年有, 但去年好似冇
(13)機會又是多少呢?
(14)除了聖言外,還有那些中學可以選擇?觀瑪

醒目開學勳章

cocomints,非常多謝你的解答。

我想再請問,觀瑪是否較聖言容易入呢?你的孩子是否也是就讀聖言?Form幾呢?

原帖由 cocomints 於 08-10-6 17:22 發表
(1)第一輪的選校,是否須要面試? Yes
(2)面試時要準備甚麽資料?練習english reading & oral
(3)學校面試時,會問些甚麼問題? 讀一篇英文然後問問題 and 用中文問數學題
(4)面試完畢後,何時和從甚麼途徑才知道有沒有被取錄呢?  ...

原帖由 ccl20061125 於 08-10-4 16:57 發表
KFMA:
我係1c班的媽媽。
我想八下你小兒讀哪一間小學?
你大約幾時面試(聖言)?

你小兒在水運會有沒有參賽?

我小兒在嘉諾撒小學(新蒲崗)畢業,4月5日在聖言面試,沒有在水運會參賽。
你小兒又讀哪一間小學呢? 在水運會有沒有取得任何奬項? 可否講下參加咗什麼課外活動?

原帖由 KFMA 於 08-10-7 22:13 發表

我小兒在嘉諾撒小學(新蒲崗)畢業,4月5日在聖言面試,沒有在水運會參賽。
你小兒又讀哪一間小學呢? 在水運會有沒有取得任何奬項? 可否講下參加咗什麼課外活動? ...

你小兒的小學在黃大仙是一間數一數二的名校。好勁。
我都識一位家長在嘉諾撒讀,他都派得好好。
我小兒崇真小學(深水埗)。
我小兒好好彩,他在25米蛙泳拿了金牌、自由拿了第四名都有獎牌。不過50米蛙泳入左決賽,好似游第五名,後來紅社找他游4x50接力丙、乙兩組,拿了銀牌。
他只入了藍球校隊。其它沒有。
很快測驗呢,有D擔心。

你小兒又讀哪一間小學呢? 在水運會有沒有取得任何奬項? 可否講下參加咗什麼課外活動? ...

我想問下,你小兒會不會常常遲放學?

你小兒又讀哪一間小學呢? 在水運會有沒有取得任何奬項?
可否講下參加咗什麼課外活動? ...

你是否好忙?今個星期六家長會,你會不會到?
我小兒常常遲放學,
‹ 上一主題|下一主題