用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀唔讀N1好??
go

讀唔讀N1好?? [複製鏈接]

請問大家知唔知馬鞍山區有邊間幼兒園好的??
我個仔出年6月足2歲,
唔知讀唔讀N1好??
還是3歲直接讀K1好??
各位媽咪俾D意見我, 好ma??
thx~!!
   0    0    0    0

我囡囡都係出年6月足兩歲喎,我會比佢返N1,因為可以比佢早D適應學校生活, 因為佢由公公婆婆湊,佢哋又唔識教佢, 同埋佢喺屋企都好悶啫! 呢D係我個人見解! 不過我住荃灣,唔知你嗰區邊間好..

我最近又係諗緊呢個問題呀!

咁o岩,我仔又係出年六月足兩歲 (但佢係六月尾)!

我老公覺得唔使一定讀n1,因為我地兩個都有好多時間湊佢 (我係full-time mom),覺得咁細個應該係爸爸媽媽多d 湊...

我都認同老公所想,但見到咁多人都會讀n1,所以都唔清楚係咪真係可以唔讀n1...

我諗過就算讀,都讀半日o個種,咁仔仔可以又適應下群體生活,而我又可以繼續對住佢多d 時間。

我都有比我小朋友讀 n1, 下個月開學喇. 我覺得讀 n1 可以比佢過群體生活, 學吓規距, 小朋友對住父母太耐有時都會唔聽話, 老師多少有啲威嚇作用, 佢地會怕老師多啲, 有啲野學校教會容易啲.  我都係讀半日, 我有公公婆婆照顧, 唔想佢返全日咁長, 二嚟唔想佢太長時間同同學仔一齊, 好怕佢學咗同學仔啲唔好既嘢.

其實我既諗法同大定家都差不多,
都係覺得俾佢讀半日都ok,
志在俾佢早d適應群體生活,
學吓d禮貌, 規舉咁.....
又唔洗成日都對住個工人咁悶!

不過我最心儀既幼稚園喺九龍塘,
而我係住馬鞍山,
馬鞍山都有d幼稚園幾好,
不過又唔係最鍾意,
都唔知點選好??

原文章由 BBcarrie 於 08-7-22 11:41 發表
而我係住馬鞍山,
不過又唔係最鍾意,
都唔知點選好??

坐校車囉, 馬鞍山出九龍塘都唔係好耐啫.

醒目開學勳章

原文章由 chanwendy 於 08-7-22 10:16 發表
我都有比我小朋友讀 n1, 下個月開學喇. 我覺得讀 n1 可以比佢過群體生活, 學吓規距, 小朋友對住父母太耐有時都會唔聽話, 老師多少有啲威嚇作用, 佢地會怕老師多啲, 有啲野學校教會容易啲.  我都係讀半日, 我有公公婆 ...

好同意, 有時, 老師真係幾有威嚇作用, 小朋友唔係下下聽爸媽教, 但番學就唔同了, 一大班小朋友一起學習, 一起玩, 要學規距, 不可好似在家咁做小霸王, 我自己覺得早點上學去也是好事, 我仔仔出年1月足兩歲, 我都打算比佢番 n1 才上k1.  在家太悶同太無聊.

醒目開學勳章

原文章由 BBcarrie 於 08-7-22 11:41 發表
而我係住馬鞍山,
不過又唔係最鍾意,
都唔知點選好??

我都係住馬鞍山架, 也有同感, mos 好既幼稚園唔太多啦, 我心儀的也是在九龍塘, 我也會比仔仔試下考, 睇下收唔收, 收就梗係好啦, 其實, 坐校車去kowloon tong 都唔係太耐, 可接受的, 但在 mos 我只會報 boxhill 同朗思, 其餘的都唔太合心水, 因我想仔仔可以讀間英普程度好點的學校.  雖然話 n1 係學自理和群體生活, 但其實學language 也不可忽視, 但要在mos 找到會在 n1時放多時間教language 既幼稚園絕對唔多.

回覆 #9 monkey05 的文章

boxhill 同朗思都係私立, 無學卷, 比較貴, 不過就有較多外籍教師, 對英語發展有幫助....
我首選係九龍塘迦南, 其次就考慮mos既威寶 & 康傑, 因為除咗考慮語言發展, 我覺得體能發展都好重要, 所以會選校舍大, 有足夠既戶外操場, 遊玩設施, 幫助小朋友肌肉發展....
當然......學校既辦學理念都好重要la~!!!

Hi all

讀n1係對小朋友好好,真係可以學到好多嘢....不過,大家要小心去選擇,有D學校老師會過份對待小朋友,令到小朋友會怕了上學去......,小朋友在校的日子會有10多年,不要一開始就令到他們恐懼,所以要問清楚身邊朋友,不要送寶寶到可怕的地方去o

d老師點過份對待小朋友?
N1 得果2歲大人仔, 要求做很多野?
他們甘細唔係返去玩下, 學習群體生活嗎?

我個女係0606 baby, 而家都2歲多, 如果而家先報n1可以嗎?

回覆 #13 Haylie媽媽 的文章

如果間幼兒園仲有位咪得囉,
不過應該大部份的都已經冇晒位喇.....

睇下師生比例喇,如果太多學生但老師唔夠,老師顧唔到就不如起屋企好過,費事返去學爭野.

n1可以起屋企附近都得,k1就真係要揾間好d既.

原文章由 Haylie媽媽 於 08-7-25 22:52 發表
我個女係0606 baby, 而家都2歲多, 如果而家先報n1可以嗎?

你唔介意的話, 屋村學校應該有位...

真有D咁0既老師?好可怕?有無好0既N班介紹!
THX!

原文章由 1010媽媽 於 08-7-25 14:15 發表
讀n1係對小朋友好好,真係可以學到好多嘢....不過,大家要小心去選擇,有D學校老師會過份對待小朋友,令到小朋友會怕了上學去......,小朋友在校的日子會有10多年,不要一開始就令到他們恐懼,所以要問清楚身邊朋友,不要送寶 ...

我囡都係出年6月尾2歲, 我老公都係覺得唔洗讀N1, 但係我係在職媽媽, 個囡平時就工人湊, weekday只有夜晚先陪到我囡, 仲要幾趕下果隻.

我見好多人都話要比個小朋友讀N1, 所以都心大心細, 係咪真係可以唔洗呢 ? 我就諗住就算唔返N1, 都會比佢返playgroup, 因為都想佢出去見識下, 唔想佢日日比4幅塊困住.

原文章由 jeanne1120 於 08-7-22 00:55 發表
我最近又係諗緊呢個問題呀!

咁o岩,我仔又係出年六月足兩歲 (但佢係六月尾)!

我老公覺得唔使一定讀n1,因為我地兩個都有好多時間湊佢 (我係full-time mom),覺得咁細個應該係爸爸媽媽多d 湊...

我都認同老公所想,但見到咁 ...
‹ 上一主題|下一主題