用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門band2中學排位
go

屯門band2中學排位 [複製鏈接]

請問各位 如果小兒係band 2頭, 以下學校點排好 ? ?

宣道
辛亥年
梁植偉
呂祥光
祟真
新生命

或者有無其他好提意,  謝謝 !!!
   1    0    0    0
Melodykitty

為什麼現在要問這個?
明天都最後一天註冊了..
盲目的愛他們 8-)

唔好意思, 小兒今年先升小六, 依家參考下.

謝謝 !
Melodykitty

原文章由 melodykitty 於 08-7-10 23:14 發表
請問各位 如果小兒係band 2頭, 以下學校點排好 ? ?

宣道
辛亥年
梁植偉
呂祥光
祟真
新生命

而家係 band 2 頭.... 但仲有兩次報分試 bor... 努力 D ... 谷佢上 band 1..... 我個仔都係今年升小六.... 大家加油呀 )))))

其實馬可賓(卓爾居)都幾好架 bor

[ 本文章最後由 ypmummy 於 08-7-11 09:49 編輯 ]

馬可賓是band 1
盲目的愛他們 8-)

辛亥年→呂祥光→崇真→新生命→宣道
原文章由 melodykitty 於 08-7-10 23:14 發表

宣道
辛亥年
梁植偉
呂祥光
祟真
新生命

時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 bonnieandy 於 08-7-11 11:04 發表
馬可賓是band 1

你肯定嗎 ?   以我所知佢係 BAND 2... 但收緊 BAND 1 學生.. 如有錯, 請更正.. 因佢都係我心儀學校之一

1.呂祥光
2.辛亥年
3.宣道
4.祟真
5.梁植偉
6.新生命

2,3,4 排位這3間中學都差不多, 一般學校會排宣道先, 但宣道中4仍然用母語教學。 辛亥年、祟真中2有部份班別用英語授課, 中4全部轉英語授課 (當然除左中文+中史....)

馬可賓屬band1, 申請左上車 (轉英中)
95%以上收band1學生, 今年自行有6xx人揀馬可賓, 申請人數比其他英中還要多.

原文章由 ypmummy 於 08-7-11 11:13 發表

你肯定嗎 ?   以我所知佢係 BAND 2... 但收緊 BAND 1 學生.. 如有錯, 請更正.. 因佢都係我心儀學校之一

原文章由 kit7266 於 08-7-11 11:28 發表
馬可賓屬band1, 申請左上車 (轉英中)
95%以上收band1學生, 今年自行有6xx人揀馬可賓, 申請人數比其他英中還要多.

多謝報料.... 咁如讀保良小學.. 考全級 3x... 咁揀佢會機會大嗎 ?? 6xx 人揀佢... 咁咪仲多過保良兩間中學 ??

[ 本文章最後由 ypmummy 於 08-7-11 12:09 編輯 ]

屯門永隆中學都係band 2頭

保良那間呢?
BAND 1 中間保良中學自行多數都唔收, 除非有特別突出獎項.
如果唔想博大抽獎, 穩陣派....你可以考慮屯官+南官+田中+馬可賓,
屯官今年收生麻麻, 朋友囡囡2次報分試考7x名, 4x名自行考屯官都收左, 只參予課外活動cert., 沒有突出獎項, 大抽獎佢冇揀屯官...
聽聞屯官學生成績差左, 又話要落車.....可能係少人報讀的原因.
南官今年9月會轉新校長, 副校長會轉去另一間當校長, 暫時行一班精英制, 轉新校長會唔會新人事新作風就未知???
田中會比馬可賓好, 2間都一定有面試機會.

原文章由 ypmummy 於 08-7-11 11:43 發表

多謝報料.... 咁如讀保良小學.. 屬 BAND 1 中間... 咁揀佢會機會大嗎 ?? 6xx 人揀佢... 咁咪仲多過保良兩間中學 ??

原文章由 kit7266 於 08-7-11 12:23 發表
保良那間呢?
BAND 1 中間保良中學自行多數都唔收, 除非有特別突出獎項.
如果唔想博大抽獎, 穩陣派....你可以考慮屯官+南官+田中+馬可賓,
屯官今年收生麻麻, 朋友囡囡2次報分試考7x名, 4x名自行考屯官都收左, 只參予 ...

你好詳盡呀.... 我好 "背" 架... 屯門有咩中學都未知晒....

BAND 1 中間保良中學自行多數都唔收 --> 我要睇埋六年級既成績係點先... 其實想入董玉娣.... 但如成績仲係在 BAND 1 中間...咁就揀馬可賓啦

Thanks again
‹ 上一主題|下一主題