用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一普通話上課
go

小一普通話上課 [複製鏈接]

請問有沒有家長現在孩子是用普通話上課? 有否出現很多問題?? 孩子最後能否適應呢???

因小女之小學小一會有兩班以普通話上課, 現正考慮是否參加.

謝謝幫忙比D議見!
   0    0    0    0

原文章由 FungKristy 於 08-6-27 12:59 發表
請問有沒有家長現在孩子是用普通話上課? 有否出現很多問題?? 孩子最後能否適應呢???

謝謝幫忙比D議見! ...

Majority of the parents will choose Mandarin class.  Unless your girl has speech problems, there should be no problem.

我覺得無問題,我個小朋友仲講得好過我.
而且我認為是好事,對佢日後寫作有幫助.
弱者困於環境;智者利用環境。

一定係普通話班啦!   大個時文筆都好d.  手在口中, 唔會口語化.

係無問題既, 因為小朋友既適應力係好強. 如果全班上中文課時用普通話上到佢地小息時間中都會同D同學用普通話溝通, 佢地既說話既能力會提升, 好似我個囝囝都係咁, 我自己本身D普通話真係好普通, 所以平時都唔會同佢特別講普通話,但係佢就好流利而且聽普通話新聞都無問題.
yylrso

yylrso,

你個仔叻叻.  佢幾多歲?  是不是小一才學用普通話上中文課?  我女都有類似問題. 佢今年入小一是用普通話上中文課, 而她幼稚園時無學普通話. 所以暑假要惡補普通話.  希望九月時小一可以適應...

smarties

我仔學校係用普通話上中文及常識, 開頭會有d唔明, 但接近上學期尾時 (指12月中), 他便可以聽到了; 現在有時會跟我用普通話交談 (攪到同佢出行好似自由行咁), 所以我覺得小朋友的適應力很強的.

原文章由 FungKristy 於 08-6-27 12:59 發表

謝謝幫忙比D議見! ...

原文章由 Smarties 於 08-7-4 15:29 發表
yylrso,

你個仔叻叻.  佢幾多歲?  是不是小一才學用普通話上中文課?  我女都有類似問題. 佢今年入小一是用普通話上中文課, 而她幼稚園時無學普通話. 所以暑假要惡補普通話.  希望九月時小一可以適應...

smarties ...

我覺得唔需要惡補囉,小朋友學野真係好快架.不用擔心.有機會返大6買些普通話唐詩,兒歌,拼音比佢聽就可以,又平,又有效.
弱者困於環境;智者利用環境。

回覆 #5 yylrso 的文章

yylrso,

以你所見,只靠在校用普通話上數節課,小朋友能否學到"很好"的普通話?小朋友會否有很"重"的廣東話口音?另要否在校外再惡補普通話拼音?中文科課本內容有否拼音在側?

thx.

多謝各位比咁多回應, 我現在很放心了. 但希望女兒能入到普通話班啦, 因only兩班要入都唔容易.

原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:40 發表
多謝各位比咁多回應, 我現在很放心了. 但希望女兒能入到普通話班啦, 因only兩班要入都唔容易.

我想問宜家有邊d小學係用普通話上堂?

我亦不太清楚, 但是正在推行中. 應該有60-70%小學已推行了.

原文章由 Thomas1 於 08-7-7 12:47 發表

我想問宜家有邊d小學係用普通話上堂?

多謝你們分享.

我知好多都係會分廣東話同普通話上中文科,同就唔係間間係小一就分班,仔仔那間好似係小二才分班。

醒目開學勳章

thanks for sharing

我亞仔是從二年級開始有普通話班,單要在90名內先可以入到,他讀協和上午校

原文章由 candyvu 於 08-7-8 13:05 發表
我亞仔是從二年級開始有普通話班,單要在90名內先可以入到,他讀協和上午校

如果知邊間小一已推行普通話教學, 請指教.

油天係6,7年前已經由小一開始用普通話教中文.

原文章由 Thomas1 於 08-7-8 17:50 發表

如果知邊間小一已推行普通話教學, 請指教.

原文章由 必必 於 08-7-8 19:46 發表
油天係6,7年前已經由小一開始用普通話教中文.

HKUGA
軒小 one class
Sacred Heart (pm only) 3 classes
St. Stephen's (Stanley)
蘇浙
Victoria

If the teacher is native Mandarin speaker, the result will be good.
If the teacher is HK people using Mandarin, the result is very variable.
‹ 上一主題|下一主題