用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 派位不理想, 可否去國際學校讀grade 1
樓主: PurpleSea
go

派位不理想, 可否去國際學校讀grade 1 [複製鏈接]

原文章由 PurpleSea 於 08-6-17 14:45 發表
local school 同 IS 既教學方法好唔同.  有D小朋友在local school 讀不上但轉了去IS就讀得好好.  其實不是IS的深淺問題, 而是活動教學另小朋友感興趣.  我細佬是好例子, band 1 local school 考尾二, 中四去了Canada ...

原來 Canada D 大學工程系咁易入架 !

多謝資料提供.

Fattymom & Kimmymammy,
好高興有人認同我嘅想法, I wasn't trying to be mean, 只係眼見好多家長送小朋友入IS, either純粹想小朋友英文好 or 壓力無咁大 or 好似PurpleSea咁因入唔到band 1 local school.....這班家長多數都end up好失望,又話IS中文唔夠,數學又話淺,英文又話串錯晒D字(year 1),轉番入local school,最慘就係小朋友.

PurpleSea,
如果你首選係local school嘅,入唔到band 1小學,應該去讀band 2小學,成績好嘅可以嘗試遲些插番入band 1小學,而唔係入IS, IS係幫唔到你轉回你的dream local school(s)嫁!

一入IS 深似海

一入IS 深似海, 小朋友慣咗国際學校enviroment, 真係無可能再讀Local, 放咗落海既魚, 点仲會enjoy 係一級魚池 show off 吖. 反之好多local student 轉入IS. 点解? 小朋友自己己经用行為話咗答案啦!  如果喜歡local school, 我都認為入band 2, 再磨入band 1, 呢D為之正常攻略!

我個姨生讀國際學校小學一年班,中文同數學係比較淺,但係英文串字好勁,見佢英文課外書一大堆,程度好似深過本地中一英文!!!!!

原文章由 jjd 於 08-6-19 09:21 發表
Fattymom & Kimmymammy,
好高興有人認同我嘅想法, I wasn't trying to be mean, 只係眼見好多家長送小朋友入IS, either純粹想小朋友英文好 or 壓力無咁大 or 好似PurpleSea咁因入唔到band 1 local school.....這班家 ...

回覆 #23 NLai 的文章

可能我的topic有Dmisleading, or我啲表達能力比較差.  其實我的first choice係IS.  我自己buy IS 果套多D.  但似Hipuppy所講, IS D中文同數真的比較淺.  其實個個父母對仔女都有期望, 但自己認為好的不一定適合仔女.  我唔知點解這處D媽咪講到IS就一定好, local school就唔好咁.  凡事都不是黑同白,總有灰色地帶.  而針亦沒有兩頭銳, 所从我才有點難取捨.  我只是想多聽意見.

To be fair, one major cons -

Because of the background of the ISs, the studnets, especially those from the local Chinese families, may be suffered from not being able to understnad / appreciate the Chinese culutre.

原文章由 daydream 於 08-6-20 12:39 發表
Except for learning Chinese, there is in general nothing that a local school is better than IS. Another cons in studying at IS is of course "$$$$$"
:-D :-D :-D :-D

回覆 #5 jjd 的文章

jjd,

give me five Yeah!

DEL..............

[ 本文章最後由 齊悅 於 08-6-23 10:35 編輯 ]

回覆 #3 502 的文章

I DONT AGREE, 一樣米養百樣人, 好多LOCAL 生都吾見得好ENJOY CHINESE CULTURE, 反之, 亦一定有IS student 喜歡中国文化. 呢D 父母教既! 我个女幼兒园讀IS到而家就嚟讀中學, 都好喜歡中国文化!

我亦覺得有些少同感。坦白說家下見到的鬼佬他們對我們中國的文化和物件的appreciation高過自己本身是中國人的我們呢?並不是話個個中國人都唔著緊,亦唔係話係鬼佬就喜歡中國的事物。

但總有一些特別的例子的。正所謂有時身在其中,未必懂得珍惜的。最緊要係父母和家庭的教育。

原文章由 NLai 於 08-6-23 10:07 發表
I DONT AGREE, 一樣米養百樣人, 好多LOCAL 生都吾見得好ENJOY CHINESE CULTURE, 反之, 亦一定有IS student 喜歡中国文化. 呢D 父母教既! 我个女幼兒园讀IS到而家就嚟讀中學, 都好喜歡中国文化! ...

原文章由 PurpleSea 於 08-6-20 10:03 發表
可能我的topic有Dmisleading, or我啲表達能力比較差.  其實我的first choice係IS.  我自己buy IS 果套多D.  但似Hipuppy所講, IS D中文同數真的比較淺.  其實個個父母對仔女都有期望, 但自己認為好的不一定適合仔女.  我唔知點解這處D媽咪講到IS就一定好, local school就唔好咁.  凡事都不是黑同白,總有灰色地帶.  而針亦沒有兩頭銳, 所从我才有點難取捨.  我只是想多聽意見.

這邊的家長大部份覺得 IS 好,當然係正常啦,
這邊的家長大部份都係 IS 家長,當然就係中意 IS 多 D  。

如果你想聽多 d local  school  的好處,可以去 "小學雜談" 問同樣的問題。

事物當然有黑白,
但係中唔中意,係個人的喜好,係可以好絕對的。

每種學校都有自己的 "捧場客" ,大家照自己的喜好選擇就好了,
人家選擇甚麼,喜歡甚麼,根本不重要。
‹ 上一主題|下一主題