用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校网可以分享吓派到什么学校吗?
go

35校网可以分享吓派到什么学校吗? [複製鏈接]

各位35校网的家长,

可以分享吓派位的结果吗?  虽然我阿仔只是读紧K1,但我想早D了解吓.  始终无经验嘛. 唔该嗮.
   0    0    0    0

My friend's kid allocated 宣道(6th choice), but her 1st is 天神 .

Anyone get 天神 as 1st choice. Very Lucky

[

阿仔派到乙部第一志願紅馬

原文章由 blueeye 於 08-6-8 21:53 發表
My friend's kid allocated 宣道(6th choice), but her 1st is 天神 .

Anyone get 天神 as 1st choice. Very Lucky

[

Is it true? What is your friend 排位? 宣道 is also a propular school in net #35 that seems unreasonable to still has a seat for 6th choice.

我派到天神,非常開心!!!

我乙部只填兩個志願:
1. 天神 2.馬頭涌官小

但卻派左去奉基千禧,呢間係35區都算唔錯既學校,但我心儀女校,多數唔會讀。阿女真係唔夠運。

回覆 #3 joannespapa 的文章

same as joannespapa,
阿仔派到乙部第一志願紅馬

醒目開學勳章

原文章由 HoPunMom 於 08-6-8 18:20 發表
各位35校网的家长,

可以分享吓派位的结果吗?  虽然我阿仔只是读紧K1,但我想早D了解吓.  始终无经验嘛. 唔该嗮.

Don't worry too much.  If your target is MTC(HHB) and have only 15 marks, you still get a chance to get admitted in the 1st round.  I got the seat in the 1st round with 15 marks.

原文章由 HappyEE 於 08-6-8 22:16 發表

Is it true? What is your friend 排位? 宣道 is also a propular school in net #35 that seems unreasonable to still has a seat for 6th choice.

35網最好係紅馬同宣道,排位無乜可能排第六,就算真係排第六,應該都唔會仲有位...會唔會搞錯呀~

其實 35 網都好平均, 可能好好彩您被派宣道個時係最後一位, 所以便會係排第六都唔定。不過講真 35 區的學校間間都好。

原文章由 ivy_lau 於 08-6-9 18:10 發表

35網最好係紅馬同宣道,排位無乜可能排第六,就算真係排第六,應該都唔會仲有位...會唔會搞錯呀~

好彩冇扔到 統一派位選校名單

學校               供統一派位學位
天神                         42
馬小(紅磡灣)               70
聖公會奉基                 60
聖公會奉基千禧           60
葛量洪校友黃埔          125
黃埔宣道小學              75
聖提摩太小學              81

我夠唔明點解,我女會派到去學額比較少既奉基千禧咯。

原文章由 ivy_lau 於 08-6-9 18:10 發表

原文章由 SandyKL 於 08-6-9 22:10 發表

葛量洪校友黃埔   ...

我反而唔太鍾意女校,好好彩,亞囡派到MTC,所以我們會放棄 SFA.
係呢度已經有2個同學呢,真開心!

SandyKL,
咁妳囡囡將會入讀邊間呢?

jess647,

係啦,我係度諗,好多一來唔喜歡阿女讀女校,二來有細佬果d亦唔會揀女校,所以我阿女抽到天神應該有機會架,跨區我將佢放係第三位,點知結果係咁。我跨網3間全部都係女校,本區如果淨寫一間天神驚驚地,先放埋馬小落去。

我考左兩間私校,一間黃大仙聖母,一間女拔,女拔唔收,聖母收左,好大機會讀佢,但奉基千禧都仍然會註冊,要再諗幾個月。如果佢讀奉基,咁近,我可以叫工人帶飯俾阿女食,慳錢之餘又健康d,可惜係男女校吖。

原文章由 jess647 於 08-6-9 22:53 發表

我反而唔太鍾意女校,好好彩,亞囡派到MTC,所以我們會放棄 SFA.
係呢度已經有2個同學呢,真開心!

SandyKL,
咁妳囡囡將會入讀邊間呢?

原文章由 SandyKL 於 08-6-10 00:12 發表
jess647,

係啦,我係度諗,好多一來唔喜歡阿女讀女校,二來有細佬果d亦唔會揀女校,所以我阿女抽到天神應該有機會架,跨區我將佢放係第三位,點知結果係咁。我跨網3間全部都係女校,本區如果淨寫一間天神驚驚地,先放埋馬小落去。
...

哈,又會咁得意,妳就咁想亞囡入女校,我仲有個細囡反而唔多喜歡....

原文章由 SandyKL 於 08-6-10 00:12 發表
jess647,

...

黃大仙聖母 is not a good school. I think it is same level to 奉基千禧. It is just my opinion only.

請問你是否甲乙部都填天神呢

原文章由 suzannelee 於 08-6-8 23:07 發表
我派到天神,非常開心!!!
:-)  :-P

我阿女對上有2個阿哥,所以唔擔心一般家長所擔心既野,好想佢到高年班時專心讀書。

原文章由 jess647 於 08-6-11 15:49 發表

哈,又會咁得意,妳就咁想亞囡入女校,我仲有個細囡反而唔多喜歡....

以你所知,聖母邊方面唔好呢?學業成績定係其他?

原文章由 HappyEE 於 08-6-11 15:59 發表

黃大仙聖母 is not a good school. I think it is same level to 奉基千禧. It is just my opinion only.

嗯,"對上有兩個哥哥",it explains everything.
我就3個都係女,我同我家姐都係中學讀咗6年女校,屋企冇男仔.

原文章由 SandyKL 於 08-6-9 22:10 發表

葛量洪校友黃埔   ...

How to rate these schools in terms of Secondary school allocation?
‹ 上一主題|下一主題