用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 非原區學校網小學
go

非原區學校網小學 [複製鏈接]

如果想選擇港島或心儀嘅小學, 係唔係一定要選擇直資小學?

或幼稚園有附屬小學, 會否好d?
   0    0    0    0

曲曲,
我住東涌, 東涌幼稚園同小學都冇咩選擇, 我現在想計劃bb讀幼稚園事宜, 睇吓駛唔駛搬屋, 但我就唔想搬, 心儀的小學St.Paul, 如先入St paul幼稚園, 成數會否高d?
請指教!

原文章由 曲曲 於 08-6-4 11:52 發表
唔明你問乜
首先你住邊區?你心儀的小學係官校/津校/直資/私立?

如果心儀的小學係官/津校
小一派位程序係要跟教育局
第一階段係計分
第二階段分甲、乙兩部分
甲部不分地區 乙部就跟住址 ...

醒目開學勳章 王國長老

邊間st paul先? 如果係男女, "羸面"較大既有寶山幼兒園, 不過首先要肯俾成萬蚊一個月學費, 仲要校長肯收(講明睇家長成就)
如果st paul boys, 我研究過st paul's church都有d機既
如果st paul convent, 入幼稚園就一定有著數, 我唸90%學生都係原校直升, 不過入st paul's kg/nursery, 一樣勁難!
st paul catholic呢, 係津校, 要靠政府派位(計分+抽籤), 15分可能有機入, 抽籤呢, 12網排第一應該都好大機會, 不過想誇網入就幾難wor.....
原文章由 milkmilk071213 於 08-6-10 11:50 AM 發表
曲曲,
我住東涌, 東涌幼稚園同小學都冇咩選擇, 我現在想計劃bb讀幼稚園事宜, 睇吓駛唔駛搬屋, 但我就唔想搬, 心儀的小學St.Paul, 如先入St paul幼稚園, 成數會否高d?
請指教!

...

Charlotte_mom,

安排囡囡入學, 真係多嘢想, 多謝你的意見,
睇嚟可試吓St paul convert, 入幼稚園先(希望), 因東涌去香港區比較路程短, 方便d, 其實港島區還有甚麼"好"學校呢? 請指教.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-10 12:31 發表
邊間st paul先? 如果係男女, "羸面"較大既有寶山幼兒園, 不過首先要肯俾成萬蚊一個月學費, 仲要校長肯收(講明睇家長成就)
如果st paul boys, 我研究過st paul's church都有d機既
如果st paul convent, 入幼稚園就一 ...

Charlotte_mom,
Hello!
係我呀! 你收唔收到料, 如果今年得15分, 跨區, 抽唔抽到跑馬地St. Paul?
雖然我係兩年後先抽, 但我好想知道呀?
Don't worry!Be happy![/color purple]
‹ 上一主題|下一主題