用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙一呂vs SFA, 你地會點揀?請比啲意見?!(真係要決定了) ...
go

沙一呂vs SFA, 你地會點揀?請比啲意見?!(真係要決定了) [複製鏈接]

SFA(聖方濟各英文小學)已取錄小兒, 我地已留位。
家住沙田, 第一志願沙一呂(沙田第一城呂明才小學),若7/6好彩派到(有幸,今天真派到了!!),都吾知讀邊間好。 若是你會點揀?

我們的考慮:
SFA:
1.我們是天主教徒, 因此天主教(SFA)學校是我們首選。呢個因素  係重點考慮。但我原則上並不抗拒基督教學校(沙一呂)。
2.兩間都成績好好, 但SFA程度似乎較高。是我主觀最心儀學校。

沙一呂:
3.SFA要交學費,沙一呂吾洗。
4.我有個女跟尾,沙一呂個女可直入,SFA要再考。
5.SFA學費雖不算貴尚可負擔, 但若將來兩個一齊讀私校+校車,都幾La脷。沙一呂就可慳吾少!
6.沙一呂in walking distance,SFA要搭校車(又一筆)
沙一呂客觀環境似乎適合些....

若你是我, 會點揀呢?比些意見!謝謝!
我好怕決定錯啊...

[ 本文章最後由 我的小豬 於 08-6-9 00:58 編輯 ]
   0    0    0    0

我想沙一呂是最適合不過,其實你自已有了簽案

[ 本文章最後由 kwanpui 於 08-5-15 23:48 編輯 ]
[img]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/p5233abcab42a14d0a36e090ffe5201a3/e9121578.jpg[img]

SFA比較好,因為他的課程較沙呂高一點,如英文p.1已用2年級書(my-pal),數學讀高半級,常識是英文,如你想女兒將來讀英文中學,SFA較為好,除學費,及每學期堂費,沒有其他雜費,可以說平靚正的一個選擇.
我在四年和你同樣面對這個問題,結果我選了SFA,多謝一位沙田校長指點.

原文章由 我的小豬 於 08-5-15 02:13 發表
家住沙田, 第一志願沙一呂(沙田第一城呂明才小學),若7/6好彩派到,都吾知讀邊間好。 若是你會點揀?

我們的考慮:
SFA:
1.我們是天主教徒, 因此天主教(SFA)學校是我們首 ...

Two of them are really good school.     But sfa standard is higher.
Ewong

非常謝謝大家的意見。

kwanpui--
<<我想沙一呂是最適合不過,其實你自已有了簽案
其實剛剛相反...>>
其實剛剛相反,我一直想仔仔讀SFA, 亦認為他適合此枚,現在SFA仍是心儀首選...但只是在想是否應為慳6年學費(x2個)而去讀一呂(如好彩派倒)
....若2個讀津校又在屋企附近, 往後$$擔子就好輕,我真可以放心,考慮放棄工作好好照顧他們, 這樣對他們成長和學習也大有好處,所以先開始猶疑...

jfkcmc
請問你孩子現是SFA p.4生嗎?你住沙田?
可否分享一下他在SFA愉快嗎?家長是否要好緊?

謝謝!

原文章由 我的小豬 於 08-5-18 23:18 發表
非常謝謝大家的意見。

kwanpui--

其實剛剛相反,我一直想仔仔讀SFA, 亦認為他適合此枚,現在SFA仍是心儀首選...但只是在想是否應為慳6年學費(x2個)而去讀一呂(如好彩派倒)
....若2個讀津校又在屋企附近, 往後$$擔子就 ...

但若論升中校網, 對男孩而言, 除非在SFA排在很前,才有機讀超名校, 否則都是入長天,但在沙田網就很多選擇! 我朋友他的兒子正就讀小一, 他亦跟我說, 很多成績好的在小二,三也會轉走, 就是這個理由.
另外, 如果他們讀津校, 你就可以做全職主婦帶他們, 這簡直完美配
合, 對他們在學業上和成長上都有很大幫助, 與其他們讀SFA你要上班, 下班後才能跟功課, 大家都會很辛苦, 這好像有點本未倒置!

daisy mak,
謝謝你,你正說出了我猶豫的主要原因。
<<另外, 如果他們讀津校, 你就可以做全職主婦帶他們, 這簡直完美配
合, 對他們在學業上和成長上都有很大幫助, 與其他們讀SFA你要上班, 下班後才能跟功課, 大家都會很辛苦, 這好像有點本未倒置!>>

升中方面,我也有你的考慮....但我知道升中時必要時,仔仔仍可用居所的學校, 即沙田網,對嗎?
我們選SFA主要是考慮宗教和學習基礎。我感覺SFA的學習氣氛很高,學生學術和體藝水平都好高。我想仔仔在這樣的環境下學習,廣開眼界,有好基礎將來終生受用, 考中學(自行)甚麽網都可以衡量去考。

我不知這樣想有沒有錯?
我husband就認為考到應要比佢讀...佢認為仔仔讀倒的...最多讀得太辛苦先轉返出來....

我就, 小女人想法, 若一呂是天主教,我就吾會想禁多,會讀。
唉好煩好芧盾。

原文章由 daisymak 於 08-5-19 10:07 發表

但若論升中校網, 對男孩而言, 除非在SFA排在很前,才有機讀超名校, 否則都是入長天,但在沙田網就很多選擇! 我朋友他的兒子正就讀小一, 他亦跟我說, 很多成績好的在小二,三也會轉走, 就是這個理由.
另外, 如果他們 ...

對,我有2個女兒在SFAP3及P4,我是往沙田你可以e-mail給我[email protected]

原文章由 我的小豬 於 08-5-18 23:18 發表
非常謝謝大家的意見。

kwanpui--

....若2個讀津校又在屋企附近, 往後$$擔子就 ...

我囡囡都係考到sfa既,我90%會俾佢試下讀,因為佢係靠自己既本事考到既,如果跟唔上咪轉校
law,其實妳既考慮應該係7/6睇埋派位result先諗係咪會無kum煩惱呢,如果為左細妹而唔俾哥哥讀sfa,好似有d唔公平,其實妹妹到升小一個陣都可以自己考dss或私校,再唔係咪等lucky
draw,係咪

對不起, 打擾. 見"我的小豬"說若升中必要時, 可用沙田居所學校. 請問中學不是需要跟小學校網嗎? 而不能跟居住地址嗎? 或者再去考其他除外. 請指教. 因為我也在收集各位有經驗媽媽的資料. 謝.

Hi, Thank you for your info. Please check e-mail.

原文章由 jfkcmc 於 08-5-20 09:40 發表
對,我有2個女兒在SFAP3及P4,我是往沙田你可以e-mail給我[email protected]

Hi Sandy Wu,
Thank you very much for your sharing.
<<如果為左細妹而唔俾哥哥讀sfa,好似有d唔公平>>其實...除了一呂我其他區內津校都吾會考慮了, 本區來說, 一呂是最多人夢寐以求的top school,一點不輸蝕, 有幸抽到, 其實兩兄妹都好。 不是說為只為細妹所以放棄SFA,放棄哥哥。

或許你說得對7/6睇埋派位result先諗係咪會無kum煩惱呢...我只是想做好準備...怕到時手忙腳亂....

原文章由 SandyWu 於 08-5-20 11:51 發表
我囡囡都係考到sfa既,我90%會俾佢試下讀,因為佢係靠自己既本事考到既,如果跟唔上咪轉校7law,其實妳既考慮應該係7/6睇埋派位result先諗係咪會無kum煩惱呢,如果為左細妹而唔俾哥哥讀sfa,好似有d唔公平,其實妹妹到升小 ...

Hi, nice to meet you and glad to see our sharing, it's useful info....please check e-mail for your question.

原文章由 LeeWingYan 於 08-5-20 14:51 發表
Hi, I'm a primary teacher.  My suggestion is SFA which is an excellent school and the school curriculum is carefully worked out.  One of my friend taught in 沙田第一城呂明才小學 several years ago and  ...

原文章由 我的小豬 於 08-5-20 14:48 發表
Hi Sandy Wu,
Thank you very much for your sharing.
其實...除了一呂我其他區內津校都吾會考慮了, 本區來說, 一呂是最多人夢寐以求的top school,一點不輸蝕, 有幸抽到, 其實兩兄妹都好。 不是說為只為細妹所以放棄S ...

我的小豬,

唔好意思,我唔熟識沙田區既學校,anyway 7/6後再想吧,或者我地既小朋友可以做個同學

請問SFA小一入學試的題目是否很難呢?各位有小朋友成功考入SFA的媽咪可否指點一下?因為我也是天主教徒,想囝囝入讀天主教學校,另外請問你們認為油麻地天主教小學如何?如果與SFA相比又怎樣??

Hi  hinhinmami
請問SFA小一入學試的題目是否很難呢>>根據仔仔講,不難(吾知信幾成好), 但因他在幼稚园也要做類似的exam paper,所以他們也習慣了 SFA 的 interview 模式。
因當時考了幾間後, 他已不大願講詳情, 我只知他說又有口試又要寫答..有串英文生字有計數題...,但又係話好淺喎7+5=??...

油麻地天主教我有考慮過,但我不住該區大抽獎不能選該校。當然自行時可以揀,但自行得一個choice,我當時就用呢个機會試"博"另一間心儀的天主教津貼男校....當然博吾倒啦...否則現在吾洗煩lu!!!

如果與SFA相比又怎樣??>>嗯,個人感覺...SFA better.

原文章由 hinhinmami 於 08-5-20 22:35 發表
請問SFA小一入學試的題目是否很難呢?各位有小朋友成功考入SFA的媽咪可否指點一下?因為我也是天主教徒,想囝囝入讀天主教學校,另外請問你們認為油麻地天主教小學如何?如果與SFA相比又怎樣?? ...

我的小豬:
多謝你的回應.你小朋友的幼稚園會替學生操練嗎?可否簡單講下exam paper 的內容?有串字,加減數??中文要否寫句子??另外,SFA會in家長嗎??油天方面,我見佢個網所列的派位成績,上九龍華仁的也不少,而如果有20分(包宗教分),應可入到油天吧!唔好意思,請問你囝囝考了多少間,可以告知以作參考嗎?邊間最難呀!

原文章由 hinhinmami 於 08-5-21 11:38 發表
我的小豬:
多謝你的回應.你小朋友的幼稚園會替學生操練嗎?可否簡單講下exam paper 的內容?有串字,加減數??中文要否寫句子??另外,SFA會in家長嗎??油天方面,我見佢個網所列的派位成績,上九龍華仁的也不少,而如果有20分 ...

sfa不會in家長,小朋友是獨自一人見,家長一小時後才接回小朋友

Hi,
sorry, 因仔仔當時考完都不願講詳情所以我都不清楚佢考了甚麽...加數串字他當時說有,其他冇講啦。
所有佢in 了的都不用in 家長。
所以基本上我都吾知考甚麽...仔仔愛說才透露小小...

他考了3間直資全不收:
1. 拔萃: 預料中不收。
2. 培僑:佢自覺考得好,能同老師普通話對答,又話全部識答,但結果不收。
3. 英華: 佢話外國人老師叫佢畫嘢, 佢畫左老師話No...我仔吾知錯乜,問返佢why No???結果不收。

冇失望因我對自行那間比較有興趣。考到都不會放棄政府要register的了。

考了3間私小全收:
1. SFA
2. KTS
3. St Joseph(kwun Tong)

我吾知邊間最難, 我相信是拔萃吧,識最小人考到。但我仔又係話吾難...但佢神神化信不過的。佢話考砌lego, 佢覺得自己砌得最叻喎...呢樣確係佢強項..

希望幫到你!

原文章由 hinhinmami 於 08-5-21 11:38 發表
我的小豬:
多謝你的回應.你小朋友的幼稚園會替學生操練嗎?可否簡單講下exam paper 的內容?有串字,加減數??中文要否寫句子??另外,SFA會in家長嗎??油天方面,我見佢個網所列的派位成績,上九龍華仁的也不少,而如果有20分 ...

eee, 你同我case most the same

顧慮都一樣 我都好煩惱, 老公想比佢試SFA, 辛苦先轉返出黎, 我又怕日日搭車好辛苦, 車費都唔平, 但如果真係抽唔到一呂, 都會讀SFA再算

原文章由 我的小豬 於 08-5-15 02:13 發表
家住沙田, 第一志願沙一呂(沙田第一城呂明才小學),若7/6好彩派到,都吾知讀邊間好。 若是你會點揀?

我們的考慮:
SFA:
1.我們是天主教徒, 因此天主教(SFA)學校是我們首 ...
‹ 上一主題|下一主題