用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 珠心算 & e. nopi maths
go

珠心算 & e. nopi maths [複製鏈接]

各住 mami
我仔仔學珠心算差不多有一年,  進度總算跟得上.  但仔仔成日同我講唔想繼續學珠心算,  佢只喺想繼續學 e. nopi maths.

但我又覺得學珠心算似乎又幾好,  因可以訓練佢地計數同反應快 d.  但我又聽朋友講當佢哋上到小學學計數時會有少少混亂, 因為小學教數學喺由個位一路進位進到十位, 但如果喺珠心算的話, 就會由十位開始加, 而後再加個位.

請問你地有嘜意見俾我呀
   0    0    0    0

公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)  。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。

奧數:  奧林匹克精神,精益求英。
             真正奧數,超越文字體。
             五年級以上,有數學天份者可報讀。

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
             因為用方法計算的原故,
             計算能力比一般學生三、四陪。

其實你應該睇睇你小朋友讀幾年級,個課程唔佢。
唔好人話好你就讀。
    例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人個仔六年級,
而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
幼稚園學生:學數數目(counting) 。
初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜,有乜
幫到佢依家學習。

HI, SSAA
謝謝你詳細的解答 .

原文章由 ssaa 於 08-5-6 14:36 發表
公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)  。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。

奧數:  奧林匹克精神,精益求英。 ...
‹ 上一主題|下一主題