用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邀請播道書院家長及同學入來傾傾
go

邀請播道書院家長及同學入來傾傾 [複製鏈接]

少女已報讀了播道書院2008年9月 中一
想佑多 d關此校的資料如:
上課時間,老師上堂之習性
小息,午餐之安排
要注意的事項
請大家到來談談
   0    0    0    0

播道幾時興建泳池
還有老師會否幫同學補習(如成績不理想)
測驗多唔多,默一星期一科or兩科
中文科是否要普通話上堂
課外活動多唔多,要否收費

原文章由 sallywhe 於 08-4-10 12:03 發表
播道幾時興建泳池
還有老師會否幫同學補習(如成績不理想)
測驗多唔多,默一星期一科or兩科
中文科是否要普通話上堂
課外活動多唔多,要否收費

You may wish to refer to the school website on frequency of homework and quiz.   

So far, Chinese is taught partly  in Cantonese and Putonghua -  文言文 uses Cantonese for easy understanding, 白話文 uses Putonghua.

Some activities are paid - athletics, badminton, table-tennis, winds instruments, some are free - choir, fellowship, volley ball...etc.

我係準中一家長, 受埋我傾可以嗎?
盧校長係第二次簡介會講過, 係唔會起泳池, D錢寧願用係其他課外活動...

原文章由 vespa 於 08-4-12 00:05 發表
我係準中一家長, 受埋我傾可以嗎?
盧校長係第二次簡介會講過, 係唔會起泳池, D錢寧願用係其他課外活動...

我無聽簡介會,我無早前介紹的,不過無都唔繄要,因為唔係為泳池己簡這所學校的.
很高興在這裡認識你,希望小女能同你的小朋友做朋友
你有聽簡介會,其實還有什麼要注意的,可否分享

講真, 泳池呢家野好睇唔好食, 興建費用貴不特止, 日常運作, 年中維修都唔平, 我就覺得有無泳池都無所謂...

你無參加簡介會唔緊要, 學校已經將整段簡介會upload左上學校網頁, 你可以在學校網頁內click中一收生部份download, 不過我記得成兩個幾鐘頭, 你慢慢聽, 俾埋條link你:

http://www.evangel.edu.hk/info-enro-01.htm

原文章由 sallywhe 於 08-4-10 12:03 發表
播道幾時興建泳池....

千祈唔好起泳池, 成本及維修費貴, 我情願將錢用在學生學習方面, 另外, 介紹吓自己, 我個仔在E.C.讀中二, 好高興和你們分享.

WILLIAM 28, 好高興認識你, 原來你亞仔係第一屆學生,
失敬失敬!

回覆 #8 vespa 的文章

我個仔也是準中一生, 好高興你們開了這個topic,因我也想知多一點有關學校的事, 多多指教!william 28, 你仔仔已讀了一年多,你覺得盧校長的教學方法WORK MA? 我好鐘意播道的教學理念,但不知說的跟做的是否一致, 可否分享多一點,謝謝你!

原文章由 saramaco 於 08-4-16 02:15 發表
...你仔仔已讀了一年多,你覺得盧校長的教學方法WORK MA? 我好鐘意播道的教學理念,但不知說的跟做的是否一致, 可否分 ...

Hi saramaco,

指教就唔講得,不如大家研究研究啦! 佢講的教學理念是正確及workable. 原因是我個仔的表現在自律及積極的方面有進步, 佢的品德有提升..., 好啦都係唔好猛講個仔點好啦. 我咁睇:自律,積極及品德等都係一個人學會學習(學會做人)的重要基礎,一生受用. 我想人不單只要學得多, 還要將所學的用得正確, EC套德育教育是掂! 從亞仔口中, 老師都攪掂佢個班有幾個較頑皮的同學. 希望校方堅持教學理念, 努力!

我都係喜歡播道書院睇重品德教育, 依家呢D學校真係買少見少, 有D則有心無力, 學校堅持, 家長亦需要支持.

各位中學部家長, 多D係呢度交流一下仔女學習情況, 將來同佢地傾計都容易溝通D, 請多多指教.

學校話八月有兩日BRIDGING COURSE, 俾學生習慣下!

回覆 #11 vespa 的文章

好開心看到william28那麼正面的評語,我都是覺得品格是最重要的,加上小朋友又要過渡反叛期,都咪話唔擔心! 如果學校可以好正面地教導小朋友的德育,咁我們便可以放心一點,請各家長多多聯絡,互通一下消息,謝謝!

vespa,請問知不知道bridging course幾號至幾號?

我都好想知bridging course幾號至幾號?
我都好同意 saramco 你的看法(覺得品格是最重要的,加上小朋友又要過渡反叛期,都咪話唔擔心!)
我本人覺得學習是很重要,但品格比想來更為重要!
我都係看重播道這個理念才選的,希望日後我們能為學校,學生多出一分力

BRIDGING COURSE嘅日子我都唔清楚, 我係註冊時校務處講嘅, 話遲D會有信通知, 等一等啦...

原文章由 saramaco 於 08-4-17 01:24 發表
好開心看到william28那麼正面的評語,我都是覺得品格是最重要的,加上小朋友又要過渡反叛期,都咪話唔擔心! 如果學校可以好正面地教導小朋友的德育,咁我們便可以放心一點,請各家長多多聯絡,互通一下消息,謝謝!

vespa, ...

[ 本文章最後由 vespa 於 08-4-17 21:38 編輯 ]

回覆 #14 vespa 的文章

:) 我問了學校, 他們說是兩天的迎新課程, 時間未定,大約會在八月中至八月尾舉行!

謝謝資料, 唔知家長有無得去埋一份呢?

IS IT LATE TO APPLY NOW?

HI ALL PARENTS OF EC,

I'M THE NEW ONE TO ASK HERE. MY
GIRL IS NOW STUDYING IN P.6 AT KL3
AREA.
I'M GETTING SO NERVOUS AT THIS
TIME, BECOS NOW IS THE TIME TO FILL THE FORM OF SCHOOLS CHOISE.
I REALLY GET LOSE AT THIS STAGE.
JUST TODAY SOMEBODY TOLD ME EC IS A NICE SCHOOL, BUT I'M AFRAID TIME
IS TOO LATE TO APPLY NOW?! COULD
ANYBODY TELL ME WHAT I SHOULD
DO? THOUSAND OF THANKS.

I HEARD THAT EC IS A GOOD SCHOOL.

回覆 #1 eunicemum 的文章

Hi eunicemum,

Don't worry about it. Would you like to phone EC and tell her how you want to study in this school. I hope answer will come.

回覆 #17 eunicemum 的文章

You can prepare a profile of your girl. Go straight to EC in the morning time to see Principle Lo. Talk to him and ask for an interview. Principle Lo is a really nice guy. Try Try la! Good Luck!

而家先考慮又真係遲左D, 上次簡介會聽校長講, 學校需要四月尾將收生名單呈交教統局... 不過唔使氣餒, 七月派位后可以嘗試扣門, 只要成績好, 收嘅機會都會好大....

[ 本文章最後由 vespa 於 08-7-11 11:16 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題