用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島 - (1)聖心 (2)聖嘉勒 (3)真光(堅道) (4)聖士提反( ...
go

港島 - (1)聖心 (2)聖嘉勒 (3)真光(堅道) (4)聖士提反(列提頓道) [複製鏈接]

mami 們, 依次序, 你地會點選擇呢?  我仲煩惱緊, 唔知點...
請比d意見. 自已比較注重囡囡讀得開心, 其他方面較平均. 選擇偏向:
(4)
(2)
(3)
(1)
   0    0    0    0

如果想開心,我既選擇係
(2)
(1)
(3)

(4)因為冇 in 過所以唔知係點, sorry..

ps: 我係papa
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

momi2008, 你好! 我都好想知... 睇之前d post覺得聖嘉勒幾好... 佢收左我囡囡... 我淨係知有法文讀, 不過唔知係唔係optional.  

原文章由 momi2008 於 08-1-7 17:14 發表
你好, 我都好想知呢個問題,
聖嘉勒究竟深唔深呢, 好少人講呢間學校

從我自己打探到既消息,幼稚園應該唔深, 而小學會深dd, 不過個度d老師好好, 會同d成績麻麻既小朋友補習, 呢間學校比我既感覺係好照顧d學生, 除非學生自己轉校, 如果唔係學校一定盡力照顧到d學生上到中學.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

原文章由 minnie_mouse 於 08-1-7 16:50 發表
mami 們, 依次序, 你地會點選擇呢?  我仲煩惱緊, 唔知點...
請比d意見. 自已比較注重囡囡讀得開心, 其他方面較平均. 選擇偏向:
(4)
(2)
(3)
(1)

Do you mean 聖士提反女子中學附屬幼稚園? They accepted you ?

原文章由 NessaWongMaMa 於 08-1-7 22:10 發表

Do you mean 聖士提反女子中學附屬幼稚園? They accepted you ?

唔係收左... 只係自已心目中既排名...

[ 本文章最後由 minnie_mouse 於 08-1-8 10:59 編輯 ]

回覆 #1 minnie_mouse 的文章

St Stephen's Girls receive student from K2

回覆 #8 ppl 的文章

原文章由 no32 於 08-1-7 17:24 發表

從我自己打探到既消息,幼稚園應該唔深, 而小學會深dd, 不過個度d老師好好, 會同d成績麻麻既小朋友補習, 呢間學校比我既感覺係好照顧d學生, 除非學生自己轉校, 如果唔係學校一定盡力照顧到d學生上到中學. ...

我諗你所講只係某程度上係啱,我朋友個女係聖嘉勒讀小學,到小四時,學校要見我朋友話佢個女成績唔掂,要佢轉校,我朋友兩公婆求學校比多年機會個女,學校就比佢讀小五,不過完左上學期就叫我朋友同個女揾定學校,完成下學校就比人kick out. 所以唔係如你所講除非自己轉校,如果唔係學校一定盡力照顧到d學生上到中學!我朋友個女除左成績唔好,品行方面絕對無問題,好有禮貌又自律,我朋友又好緊張個女d功課,不過真係唔知點解讀極都係唔好 佢自己話當同間學校有緣無份!

話需說回來,我朋友都話呢間學校唔錯,教得小朋友好有禮貌好乖巧,我自己住係學校附近亦見到佢地d學生好文靜,不過可能有人會覺得佢地d學生太靜欠活潑。

唔該Lilo, 我又多個case可作參考.

請問是幾多年前的事?

原文章由 Lilo 於 08-1-8 11:59 發表

我諗你所講只係某程度上係啱,我朋友個女係聖嘉勒讀小學,到小四時,學校要見我朋友話佢個女成績唔掂,要佢轉校,我朋友兩公婆求學校比多年機會個女,學校就比佢讀小五,不過完左上學期就叫我朋友同個女揾定學校,完成下學校就比 ...
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

醒目開學勳章 王國長老

我女曾經考過st clare's小學, 記得果日去等interview, 企左o係校務處外, d學生黎到, 見到我唔識, 都會點頭的, 非常有禮貌
我女係大坑真幼的, 坦白講如果唔係英文+普通話水準不足, 我俾間學校90分, 校園大, 老師好有經驗, 平實, 唔賺錢, 活動教學無測無考, 不過小朋友中文係學到超班的, 俾學生好多發表機會, 學生乖得黎又敢言, 自理能力亦高, 家校合作非常好
原文章由 Lilo 於 08-1-8 11:59 AM 發表
我諗你所講只係某程度上係啱,我朋友個女係聖嘉勒讀小學,到小四時,學校要見我朋友話佢個女成績唔掂,要佢轉校,我朋友兩公婆求學校比多年機會個女,學校就比佢讀小五,不過完左上學期就叫我朋友同個女揾定學校,完成下學校就比 ...

原文章由 瑄婷 於 08-1-8 23:37 發表
請問是幾多年前的事?

約二至三年前,朋友個女已升中

請問真幼的英文係唔係真係咁差呢?

原文章由 Charlotte_mom 於 08-1-9 10:42 發表
我女曾經考過st clare's小學, 記得果日去等interview, 企左o係校務處外, d學生黎到, 見到我唔識, 都會點頭的, 非常有禮貌
我女係大坑真幼的, 坦白講如果唔係英文+普通話水準不足, 我俾間學校90分, 校園大, 老師好有 ...

醒目開學勳章 王國長老

聽聞而家改善左, 我女果時(而家小2)連正經英文書都無本, 唔好話學phonics果d喇! 你可以問下而家d家長情況點樣
中文我就十分十分滿意喇

原文章由 jewong 於 08-1-9 11:57 AM 發表
請問真幼的英文係唔係真係咁差呢?

我相信係數年前的事,因為新校長來了後,學校在這三兩年間氣氛完全改善了.
又或者另外原因,第三者好難完全了解到事實.

原文章由 Lilo 於 08-1-9 11:15 發表

約二至三年前,朋友個女已升中

[ 本文章最後由 瑄婷 於 08-1-9 15:13 編輯 ]
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

請問聖士提反女子是一間怎樣的幼稚園呢? 只知道它很出名。有沒有家長可以分享一下?

原文章由 KwokYi 於 08-1-10 13:20 發表
請問聖士提反女子是一間怎樣的幼稚園呢? 只知道它很出名。有沒有家長可以分享一下?

係啦... 冇乜資料呢... 可能因為呢兩年收生人數少  :-|

回覆 #19 minnie_mouse 的文章

‹ 上一主題|下一主題