用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Any good playgroup in MOS / Shatin ?
go

Any good playgroup in MOS / Shatin ? [複製鏈接]

Could anyone introduce a good playgroup to me in Ma On Shan / Shatin / Kwun Tong or TKO as I left in Sai Kung ?
thks for your help in advance.
   0    0    0    0

Newly edited reply.

There are many in the commercial building near New Town Plaza III.

There are art-related ones in Jubidee Gardens.

Some nurseries in City One also operate play groups.

[ 本文章最後由 星級國民 於 07-11-27 17:33 編輯 ]

沙田新城市商業大廈 早慧兒童教育中心 提供0-3歲 BB 學前教育課程 以playgroup形式教學 www.societyofgenesis.com.hk

早慧麻麻地

我小朋友於一歲多時參加過早慧中心playgroup, 另亦介紹朋友參加過,我和她都覺得辦得不好,話就話教小朋友學字,但教學方法普通,如花時間給小朋友們一粒卜卜脆,之後輪流叫他們講"包"字,次次都差唔多,自己教都好過佢,兒歌環節則ok,但每堂都是唱個幾首歌.我就覺得不值得參加,但佢其他大個d的課程我就唔知好唔好了.

原文章由 griffinlei 於 07-12-12 15:28 發表
沙田新城市商業大廈 早慧兒童教育中心 提供0-3歲 BB 學前教育課程 以playgroup形式教學 www.societyofgenesis.com.hk

回覆 #1 小圓圓 的文章

其實咁細個的小朋友,係一定要重覆咁做、重覆咁教同樣的東西才能學得懂。老實說,如果老師次次教唔同的東西、或者一個字只教一次、一隻兒歌只唱兩三次的話,你認為1歳的小朋友會入到腦嗎?即使學成個月都係唱同一首兒歌或練習講同一個字,小朋友都未必個個學得識啦!
我覺得家長的期望要合理囉!除非小朋友係好資優,否則佢地都未學識,唔會悶,只係家長覺得悶啫‥‥
‹ 上一主題|下一主題