用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣天主敎小學好嗎?
go

荃灣天主敎小學好嗎? [複製鏈接]

朋友個囝囝考咗入荃灣聖母幼稚園,校方聲稱能50%學生能直升隔離間荃灣天主教小學,但佢唔淸楚呢間小學好唔好,所以託我問問有無家長可以告知此校的校風、師資、教學方針及直升英中的百分比‧‧‧‧‧‧等。
   0    0    0    0

果度D學生D成績同人品都好似幾好

very good.

以愛心教學.

不會用成績將學生分等級:

原文章由 凱倫 於 07-11-15 20:09 硐表
朋友個囝囝考咗入荃灣聖母幼稚園,校方聲稱能50%學生能直升隔離間荃灣天主教小學,但佢唔淸楚呢間小學好唔好,所以託我問問有無家長可以告知此校的校風、師資、教學方針及直升英中的百分比‧‧‧‧‧‧等。 ...

荃灣天主敎小學老師很著重學生的品格/德,校風好好..

[ 本文章最後由 cat68 於 07-11-20 23:27 編輯 ]

醒目開學勳章

除了地點,週圍環境外,其他我很滿意,尤其老師好有心機,重德育培養,同家長有溝通.我的女兒是舊生,今年升咗中一了.

我囡今年9月入讀小一,老師真係好關心小朋友。11月頭我囡發燒入左幾日醫生,班主任日日都打電話給我問候情況。校長本身是教友,我見他每個星期都參與彌撒,是一個很誠心的教友。學校由這樣一個校長領導,我會很放心。

白素
;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

原文章由 白素 於 07-11-30 14:33 發表
我囡今年9月入讀小一,老師真係好關心小朋友。11月頭我囡發燒入左幾日醫生,班主任日日都打電話給我問候情況。校長本身是教友,我見他每個星期都參與彌撒,是一個很誠心的教友。學校由這樣一個校長領導,我會很放心。

白素 ...

HI~我囝囝都係今年升小1~佢係1C班~妳囡囡呢~
前幾天有冇去旅行~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

原文章由 蝦碌媽咪 於 07-11-29 15:11 發表
除了地點,週圍環境外,其他我很滿意,尤其老師好有心機,重德育培養,同家長有溝通.我的女兒是舊生,今年升咗中一了.

蝦碌媽咪:

請問你囡囡派咗去邊間中學呢?我都好想知佢哋嘅升中派位情況。

凱倫

這位校長一流, 我看了多間小學簡報會, 至滿意這校長!

醒目開學勳章

我囡唔係好醒目,不過都派咗第一意願.呢間派位都OK,你上校網睇啦.(其實讀到小五六,都心中有數:自己果個係乜料,會去BEN?嘅中學.機會又有幾大.....等等,而有所步處)
原文章由 凱倫 於 07-11-30 19:43 發表

蝦碌媽咪:

請問你囡囡派咗去邊間中學呢?我都好想知佢哋嘅升中派位情況。

凱倫

這間小學難入嗎?如果得15分機會大吾大?有冇校車去青衣?
想知道多些関於這間學校.

謝謝!

蝦碌媽咪:

請問上校網睇, 意思係咪去返學校個網會有公佈. 因為我上政府個網無得睇???

原文章由 蝦碌媽咪 於 07-12-5 14:02 發表
我囡唔係好醒目,不過都派咗第一意願.呢間派位都OK,你上校網睇啦.(其實讀到小五六,都心中有數:自己果個係乜料,會去BEN?嘅中學.機會又有幾大.....等等,而有所步處)
...

原文章由 heiheibbchu 於 07-12-5 14:37 發表
這間小學難入嗎?如果得15分機會大吾大?有冇校車去青衣?
想知道多些関於這間學校.

謝謝!

今年沒有校車啦 ,只得保姆車服務。我住荔景,現在唯有靠婆婆每天帶她回校。你可以問一問校務處,或有沒有其他媽媽知道呢?

原文章由 a961115 於 07-11-30 14:37 發表

HI~我囝囝都係今年升小1~佢係1C班~妳囡囡呢~
前幾天有冇去旅行~

Hello a961115 and 白素,
我都有去旅行,今年場地好過舊年,有大草地可以玩。不過,明年亞女三年級就不可以跟着去啦。

janelle00

原文章由 janelle00 於 07-12-6 16:10 發表

Hello a961115 and 白素,
我都有去旅行,今年場地好過舊年,有大草地可以玩。不過,明年亞女三年級就不可以跟着去啦。

janelle00

Hi janelle00

好似只有1,2年級有得跟去~妳囡囡邊班~昨天我回校做義工~
帶2B班去文化博物館~佢哋好得意~祁老師好有方法~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

原文章由 janelle00 於 07-12-6 16:08 發表

今年沒有校車啦 ,只得保姆車服務。我住荔景,現在唯有靠婆婆每天帶她回校。你可以問一問校務處,或有沒有其他媽媽知道呢?

: 謝謝您!

HI~~a961115

唔好意思,幾日都沒有上來,我囡讀1B班。我都有去學校旅行,唔知我地見過面未呢?

白素
;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

原文章由 白素 於 07-12-6 21:21 發表
HI~~a961115

唔好意思,幾日都沒有上來,我囡讀1B班。我都有去學校旅行,唔知我地見過面未呢?

白素

hi~白素~我哋應該見過 只是互不認識~我嗰日坐18号車~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

醒目開學勳章

往年就係,唔知今年佢放上網未.另外,我想8吓你哋嘅班主任是誰?同埋好開心你們是家長義工的接力者,是圖書館嗎?
原文章由 Bread2006 於 07-12-5 15:04 發表
蝦碌媽咪:

請問上校網睇, 意思係咪去返學校個網會有公佈. 因為我上政府個網無得睇???

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 07-12-6 23:57 編輯 ]

原文章由 a961115 於 07-12-6 16:59 發表

Hi janelle00

好似只有1,2年級有得跟去~妳囡囡邊班~昨天我回校做義工~
帶2B班去文化博物館~佢哋好得意~祁老師好有方法~

Hello a96115,
哇,我個女剛好是2B班,她是其中的一個班長,黃x琳。他們初初很怕祁老師,但後來又話祁老師好好,我對亞女話老師惡是為你們好。

janelle00
‹ 上一主題|下一主題